

FieldTrip
Aktivt ejerskab
Siden 2008 har Nordea arbejdet med aktivt ejerskab, ansvarlige investeringer og ESG. En del af dette arbejde har medført rejser ud i verden for at møde virksomhederne på deres hjemmebane, og med egne øjne at se, hvilken virkelighed de opererer i. Disse besøg er et vigtigt redskab, når det fx kommer til at udvælge virksomheder til vores fonde med bæredygtigt fokus. Nogle gange har vi haft kamera med og vi har samlet de bedste film her.
Afrika

Vi undersøger tekstilindustrien i Etiopien
Flere og flere svenske selskaber interesserer sig for Etiopien, som er et af verdens fattigste lande. For Nordea er det vigtigt at forstå og kende selskabernes aktiviteter i udsatte lande og den måde, hvorpå de håndterer risici og muligheder i forhold til miljøet og samfundet.

Når klimakriser påvirker investorer
Når naturkatastrofer opstår, rammes også pengestrømmene. Virksomheder og investorer må i stigende grad være opmærksomme på klima-risici. For hvor venter den næste storm, tørke eller oversvømmelse? Og hvad betyder det for afkastet? I Cape Town gav den årelange tørke stof til eftertanke og fik store virksomheder til at polstre sig til fremtiden. Få hele historien

Da Cape Town næsten løb tør for vand
I 2019 tog vores hold af ESG-analytikere til Sydafrika for at se nærmere på de løsninger, som blev taget i brug, efter at byen året forinden næsten løb tør for vand.
I sommeren 2018 oplevede Cape Town alvorlig vandmangel, som var tæt på at efterlade byens fire millioner borgere uden rent drikkevand. Gennem en målrettet indsats lykkedes det byen at løse problemet og styre uden om katastrofen.

I Sydafrika graver de efter guld
300 meter under jordens overflade opererer minearbejdere – sommetider under ekstreme forhold – med udgravning af en verdens mest dyrebare mineraler, guld.
I 2013 rejste vi til Johannesburg, Sydafrika, for at få et førstehåndsindtryk af arbejdsforhold, regler og standarder i industrien. Se filmen

Oliedepoter i Afrika – risici og udfordringer
Kenya, Uganda og Etiopien kan sammen danne rammerne som det største olieeventyr i nyere tid. Men i takt med at flere og flere olieselskaber dukker op, er der flere overvejelser, man skal gøre sig for at passe på klimaet, lokalbefolkningen og jordens ressourcer. Hvordan håndterer olieselskaberne sådanne udfordringer?
I 2014 tog Nordeas ESG-analytiker til Afrika for at se nærmere på virksomheden Africa Oil – og få et overblik over de konkrete kort- og langsigtede risici forbundet med olieudvinding. Se filmen

Velkommen til et af verdens største solvarmekraftværker
Nordea rejste til det sydvestlige Marokko, tæt på Sahara-ørkenen, for at besøge en af verdens største projekter inden for solenergi, Noor Solar Power Plant. Kraftværket er ikke bare et gigantisk skridt mod grøn energiforsyning til befolkningen i Marokko. Opførslen af det har også sikret en masse nye arbejdspladser samt forbedret vejnettet og infrastrukturen i området. Se filmen

Sådan tackler virksomheder problemer i Afrika
Den Demokratiske Republik Congo er rigt på mineralske råstoffer som guld, kobber og diamanter. Spørgsmålet er: Hvordan udnytter man disse værdifulde mineraler og metaller til at skabe udvikling og vækst, ikke bare i Congo, men hele Afrikas kontinent, på en bæredygtig måde, hvor man ikke belaster miljøet og lokalbefolkningen? Se filmen
Asien

På besøg i verdens mest bæredygtige by
I april 2019 rejste vores hold af ESG-analytikere til Masdar City – en alternativ by lidt uden for Abu Dhabi i den stenrige oliestat De Forenede Arabiske Emirater. Her er kun bæredygtig arkitektur, elektriske biler og vedvarende elforsyning tilladt. Se filmen

Da vi satte tekstilindustrien i Asien under lup
Da en fabriksbygning i Bangladesh kollapsede i foråret 2013, var resultatet et dødstal på over tusind og en hel verden i chok.
Nordea Invest har i en årrække haft fokus på vilkårene i Asiens tøjindustri og har på flere rejser forsøgt at påvirke virksomheder som Hennes & Mauritz til at sikre bedre forhold for syersker og andre arbejdere.

Polluting to Heal: På alarmerende feltbesøg i Indien
Kemikalieindustrien i Indien er den førende leverandør til Vestens medicinalindustri. Alt for ofte viser det sig dog, at underleverandører ser stort på både miljø og forretningsetik – med grumme konsekvenser til følge.

Velkommen til Indien – verdens største middelklasse
Selvom Indien er ved at etablere sig som én af verdensøkonomiens vigtigste spillere, er landet fortsat plaget af store sociale problemer. I 2012 rejste vores ESG-analytiker til delstaterne Telangana og Andhra Pradesh for at se nærmere på, hvordan virksomheder tackler disse udfordringer.

Palmeoliens skyggeside: Om 60 år kan Indonesiens skove være væk
Der er palmeolie i mere end halvdelen af de ting, vi køber og forbruger. I alt fra shampoo til småkager og is. Men produktionen af palmeolie koster dyrt på miljøet. I Indonesien ryddes skovområder på størrelse med fodboldbaner hvert minut for at gøre plads til palmeolieplantager.

Kom med til det flydende solkraftværk
I 2018 rejste vores ESG-analytikere til Anhui-provinsen i Kina for at besøge tech-virksomheden Sungrows kæmpestore solvarmeanlæg – som flyder rundt på en kunstig sø.

Stora Enso: På virksomhedsbesøg i Sydkina
Vores ESG-team tog til det sydlige Kina for at besøge den svensk-finske virksomhed Stora Enso, som leverer bæredygtige løsninger inden for blandt andet emballage og biomaterialer. Virksomheden ser et stort potentiale i at udvide forretningen i Asien, men det vil automatisk fører et nyt sæt af risici med sig.
Australien

Klimaforandringer i Australien: Et kontinent på randen
Klimaforandringerne har taget kvælertag på Australien, der sætter stadig nye varmerekorder med massive tørkeperioder og omfattende ødelæggelser på verdens største koralrev, Great Barrier Reef, til følge.
I 2017 rejste vores ESG-analytikere til Land Down Under for at se den nye virkelighed med egne øjne.
Europa

Feltbesøg i Bosnien: Zenica omspændt af røg
Den globale stålproducent ArcelorMittal blev anklaget for ikke at tage miljømæssigt ansvar på sit anlæg i Zenica – og dermed udgøre en risiko for folkesundheden. i 2017 besøgte vores ESG-team byen i Bosnien for at undersøge sagen og lytte til indbyggernes bekymringer.

På virksomhedsbesøg hos Nestlé
I december 2015 rejste Nordeas Dan Wejse og Frederik Weber to dage til Schweiz for at besøge en række forbrugsrelaterede selskaber. Turen gik blandt andet forbi den schweiziske fødevaregigant Nestlé.

Klimaet tvinger den svenske natur i knæ
Sagen er klar: Vi må handle nu, hvis temperaturen ikke skal stige mere, end vi mennesker kan klare. Vi tog til Sverige for at se på de uhyggelige konsekvenser af klimaforandringerne. I 2018 tog vores ESG-analytikere til Sverige for at forstå, hvordan klimaforandringer påvirker den skandinaviske natur nu og i fremtiden.

En drikkeflaske kan godt bruges mere end én gang
Vores ESG-analytikere har besøgt iværksættervirksomheden Bluewater, som går efter at sikre adgang til rent drikkevand for alle i verden – og samtidig prøver at gøre op med konceptet om engangsvandflasker.

Mød virksomheden, som giver dine it-produkter et nyt liv
I 2018 besøgte vores ESG-team den svenske it-virksomhed Inrego. Virksomheden er markedesledende inden for genbrug og gensalg af computere, mobiltelefoner og andre it-produkter. Og den hjælper institutioner og organisationer i hele Europa med at styrke deres bæredygtige indsats.

Blæser det den rigtige vej i Norge?
Er den enorme vindmøllepark Geitfjellet i Trondheim for omkostningstung og måske endda unødvendig? Vores ESG-team rejste til Nordea for at se nærmere på sagen og snakke med de forskellige interessenter.

Klimaforandringer i Italien: Den tabte høst
Vores ESG-analytikere tog til Fiorenzuola d'Arda i det nordlige Italien for at se nærmere på, hvordan den ekstreme tørke i 2018 ødelagde store dele af årets høst – og dermed de lokale landmænds indtægtskilde.

Det er ikke så koldt på toppen længere
Klimaet i de europæiske alper er under voldsom forandring. I denne mini-dokumentar kan du se, hvordan de stigende temperaturer er med til at ødelægge den enestående natur.

Mont Blanc: På toppen af Europa
Tag med Nordeas Peter Sandahl og Danny Uhlmann en tur til toppen af Mont Blanc – knap 5000 meter over havets overflade.

Når klimaforandringerne ødelægger
I august 2017 fik landsbyen Bondo i de schweiziske alper for alvor klimaforandringerne at mærke. Vi besøgte byen for at se nærmere på de enorme ødelæggelser.

Mød solvarmevirksomheden, som er med til at gøre en forskel
Temperaturen i de schweiziske alper stiger dobbelt så hurtigt som det globale gennemsnit. Det betyder blandt andet, at de op mod 1000 år gamle gletsjere smelter med bekymrende hast.
I 2017, besøgte vores ESG-team den schweiziske virksomhed Meyer Burger, som specialiserer sig i teknologiske løsninger til solenergi – en kæmpe gevinst for vejen mod en mere bæredygtig fremtid.