Xcel
Af
Thomas Jensen

Virksomhedsprofil: Xcel Energy – fra kulkraftværker til vindmøller i stor stil

Amerikanske Xcel Energy er en succeshistorie, når det kommer til at omstille sig fra sort til grøn energi. Nordea har som investor i selskabet skubbet på for at fremskynde den grønne omstilling, og det er lykkedes. Hvis man skærer helt ind til benet af investeringscasen Xcel Energy, så er det – ifølge porteføljemanager Johan Swahn – en virksomhed, der tjener godt, og som samtidig i stor stil udskifter sine kulkraftværker med vindmøller.

Innovation
USA

Et vigtigt spørgsmål at stille sig selv, når man investerer, er, hvordan man forholder sig til selskaber med en stor CO2-udledning. Vil man investere i dem eller ej? Hos Nordea Asset Management er holdningen den, at aktivt ejerskab giver mulighed for at skubbe virksomheder hen imod en transformation af deres forretningsmodel.

- Det allervigtigste spørgsmål, vi stiller os selv og virksomheden, når vi starter med at investere, er, hvordan kan vi få CO2-udledningen reduceret mest muligt. Det gjorde vi også med amerikanske Xcel Energy, og siden er der sket en meget positiv udvikling med selskabet, siger Harry Granqvist. Han er ESG-analytiker i Nordea Asset Managements Responsible Investments Team, der fokuserer på de miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold i de selskaber, der investeres i.

Harry Granqvist
Harry Granqvist
ESG-analytiker i Nordea Asset Managements Responsible Investments Team

Climate Action 100+

I 2017 gik en række store investorer i hele verden, herunder Nordea, sammen om at danne Climate Action 100+. Idéen er, at investorer går sammen om at påvirke nogle af de virksomheder, der udleder allermest CO2 – men som samtidig også er dem, der har allerstørst mulighed for at reducere deres udledning – for at få dem til at gå i en grønnere retning.

Xcel Energy tilhørte som forsyningsselskab for 3,6 millioner kunder med masser af kulkraftværker i otte amerikanske delstater den gruppe. Investorerne delte virksomhederne imellem sig. Nordea fik til opgave sammen med en anden gruppe investorer at gå i dialog med Xcel Energy, og det bar hurtigt frugt. For allerede ni måneder efter meldte Xcel Energy ud som det første amerikanske forsyningsselskab, at de i 2030 vil have reduceret deres CO2-udledninger med 80 procent, og at de i 2050 vil være karbon-neutrale.

Største reduktion nogensinde

Sidste år opnåede Xcel Energy den største reduktion i udledning nogensinde på grund af nye vindmølleparker og solanlæg, og Xcel Energy har nu reduceret sine udledninger med 44 procent i forhold til 2005-niveau. 

- Vi har haft en meget god dialog med selskabet, hvor vi har mødtes med CEO’en for at diskutere strategien. Det gør vi også fremover, så vi fortsat vil have det, vi kalder aktivt ejerskab, hvor vi vil blive ved med at skubbe på for den grønne omstilling. Det gør vi i Xcel Energy, men også i mange andre virksomheder, siger Harry Granqvist.

Johan Swahn
Johan Swahn
Porteføljemanager, Nordea Invest Global Stars

Klaret sig bedre

Som investor kan man naturligvis ikke se bort fra, om et selskab er en god forretning, der kan levere afkast til investorerne. Her skuffer Excel ikke.

Hvis man kigger på kurven for Xcel Energy-aktien kan man se, at den har klaret sig bedre end gennemsnittet af forsyningsselskaber i S&P500. På fem år har aktien givet et afkast på 127% inklusiv udbytter. Det er noget mere end de 70%, som er gennemsnittet for forsyningsselskaber i S&P500-indekset. Porteføljemanager Johan Swahn fra Global Stars-fonden mener, at forklaringen skal findes i Xcel Energys grønne strategi.

- Det har haft en stor betydning, at mange investorer har ledt efter grønne alternativer inden for forsyningsselskaber, så derfor har der været stor interesse for Xcel Energy-aktien, siger Johan Swahn.

Gode stabile forhold

Forholdene for amerikanske forsyningsselskaber kan ikke helt sammenlignes med europæiske. Selvom man normalt har indtrykket af, at alt er mere reguleret i Europa end i USA, er det ikke tilfældet med forsyningsselskaberne og de investeringer, de foretager. Eksempelvis er Xcel Energy garanteret et afkast på ti procent om året på anlægsinvesteringer. Og når samtidig selskabet kender indtægterne fra netleje og strømproduktionen, kan man ret præcist forudsige, hvad man som investor får i udbytte. Desuden har Xcel Energy også den ‘grønne’ fordel, at de delstater, de er tilstede i, er positive overfor den grønne omstilling. Så fremtiden tegner både grøn og lovende for Xcel Energy.

- Hvis man skærer helt ind til benet af investeringscasen Xcel Energy, så er det en virksomhed, der tjener godt, og som samtidig i stor stil udskifter sine kulkraftværker med vindmøller. Desuden er der stor forudsigelighed i fremtidige indtægter, så det er en meget stabil aktie, som vi er meget glade for, siger Johan Swahn.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Xcel Energy som investeringsprodukt

 

Xcel Energy er inkluderet i følgende Nordea Invest-fonde (pr. 3. oktober 2020):


Global Stars KL

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt