Ups! Tillad markedsføringscookies for at se indhold som dette fra Nordea

Loading

0:00/0:00

Af
Charlotte Holst, journalist

Vinproduktion i Danmark er ikke længere bare en hobby

Dansk vinproduktion bliver en stadig mere seriøs forretning, og der bliver lavet flere kvalitetsvine, som især sælges lokalt. Det er dog stadig svære vilkår man arbejder under som vinbonde i Danmark, siger ekspert, der kalder dansk vin “en teenager.” Nordea Invest Magasinet besøgte Dyrehøj Vingård på Røsnæs under høsten.

Da Tom Christensen købte en gård på Røsnæs ved Kalundborg i 2007 sagde naboen lidt henkastet til ham, at han havde erhvervet sig “Danmarks bedste sted til vindyrkning".

Den bemærkning lod landmanden ikke sidde overhørig, og her – lidt mere end ti år senere – er Dyrehøj Vingaard landets største. Den lange varme sommer har givet druerne gode vækstbetingelser og sammen med sin søster Betina Newberry, styrer Tom Christensen slagets gang mellem stokkene, hvor tunge klaser af lilla druer venter på at blive plukket.

Her fortæller Betina Newberry, hvordan den varme sommer har givet rekordhøst og ”frit valg på alle hylder”.

Dyrehøj Vingård
Dyrehøj Vingård ligger på det solrige Røsnæs ved Kalundborg og har 26.400 vinstokke.

Frivillige – primært seniorer fra lokalområdet – går op og ned mellem stokkene, plukker og snakker.  

- Kaffen er på vej, råber Tom.

Mange vil gerne hjælpe til. For vingården er en lokal stolthed, og så er vin noget andet end at hive gulerødder op. Derfor tiltrækker det folk, mener Betina Newberry.

- At drikke vin er den ædleste sport. Det er noget kulturelt, og noget som stort set alle kender til og har en mening om.

Hånden på kogepladen

Dyrehøj Vingård har 26.400 vinstokke. Gården, der også rummer en café og en gårdbutik, ligger på det solrige Røsnæs ved Kalundborg. Stokkene står på skråninger ned mod Kalundborg Fjord, og det var den beliggenhed naboen henviste til, da han talte om de optimale betingelser for vindyrkning. For her er godt med kalk, sten og sand og mange solskinstimer.

Fra at have været en niche-hobby for de overoptimistiske er dansk vin ved at vokse sig til langt større anerkendelse. I dag bliver dansk vinproduktion taget dybt seriøst, siger Betina Newberry.

- Vi mærker en stigende respekt omkring det, og det er bestemt heller ikke et hobbyprojekt. Vi driver det kommercielt, og der har man jo hånden på kogepladen på en anden måde. Vores mål er hele tiden at lave bedre vin. Ikke nødvendigvis at ekspandere, men konstant forbedre kvaliteten, siger hun.

Om Dyrehøj Vingård

  • På gården, der ligger på Røsnæs ved Kalundborg, laver man både hvide-, mousserende- , rosé og rødvine samt spiritus.
  • Vingården har 26.400 planter. De står på en kalkholdig skrænt ned mod vandet. Volden består af ler, sand, grus og sten og giver gode betingelser for vindyrkning.
  • Klimaet på Røsnæs hører til det tørreste og mest solrige i Danmark. I gennemsnit falder der 523 millimeter nedbør årligt mod et landsgennemsnit på 664.
  • Normalt har Røsnæs cirka 100 solskinstimer mere end landsgennemsnittet.
  • Druesorterne på markerne er fordelt på 6 hvidvinssorter og 13 forskellige rødvinssorter.

Kilde: dyrehoj-vingaard.dk

Regn og fed muldjord

I dag er der små hundrede kommercielle vindyrkere i Danmark. En kommerciel vindyrker er defineret ved, at producere mere vin end han og familien kan drikke, så det kommer op i en størrelsesorden, hvor han skal afsætte. Og der sker hele tiden forbedringer i takt med at man gør sig flere erfaringer, siger vinkonsulent Frederik Kreutzer, der er produktchef hos Otto Suenson Vin og rejser rundt og vurderer vine i ind- og udland.

- Jeg har været dommer ved dansk vinskue de seneste år, og kvaliteten bliver hele tiden bedre, siger han og sammenligner dansk vin med en teenager, der stadig gror.

- Danmark blev jo først godkendt i august 2000 som vinproducerende land, så vi har en meget kort historik sammenlignet med andre lande.

druer
Med over 800 solskinstimer gav årets sommer optimale betingelser for vinhøsten med tidlig modning og masser af saft og kraft i druerne. På Dyrehøj Vingård har de aldrig set en lignende høst. (Foto: Thomas Jensen)

Vinbønder i Danmark er dog oppe mod hårde odds. En stor udfordring er klimaet og jordforholdene.

- Der falder tre gange så meget regn i Danmark som i Bordeaux, så her er en udfordring med for meget fugt. Klimaet er vanskeligt, det er ustabilt. Den danske muldjord er alt for god og til vinstokke, kan du sige. De kan vokse i en bunke sten, og skal helst have så mager jord som muligt.

Det er det, der gør skrænterne ved Dyrehøj Vingård til et af de mest optimale steder i Danmark. De er formet af sand, sten og kalk. Muldjord sætter gang i for meget vækst.

- Når vinstokke kommer ned i fed dansk muldjord, så vokser de som bare pokker, så du hele tiden skal være over dem. En dansk vinbonde skal 40 gange igennem og røre hver enkelt vinstok, klippe ned og gøre ved, mens man i Sydeuropa kan nøjes med 15 gange, siger Frederik Kreutzer, der også peger på, at arbejdskraften er billigere i Sydeuropa. Dansk vin bliver derfor ofte relativt dyrt.

- Flaskerne kommer hurtigt til at koste 200-300 kroner, og så er konkurrencen hård på verdensmarkedet.

Levende know-how

På Røsnæs har de god gavn af opbakningen fra lokalområdet i form af engagerede frivillige hjælpere og en lokalbefolkning, der er glade for- og stolte af vinen. Også mange turister passerer forbi gården for at få vinoplevelser.

Der er blevet skabt ti arbejdspladser i tilknytning til Dyrehøj Vingård.

- De arbejdspladser var ikke opstået her i området, hvis ikke, vi havde været her, siger Tom Christensen.

Frederik Kreutzer
Frederik Kreutzer, produktchef hos Otto Suenson Vin, kalder dansk vin "en teenager".

Noget Dyrehøj Vingård – ifølge Frederik Kreutzer – har gjort rigtigt er, at hente ekspertise ind fra udlandet. Den danske vingård har simpelthen importeret levende know-how i form af vinmageren Zachary Brierly fra New Zealand, der har ‘koldklima-erfaringer’ med sig fra den anden side af kloden.

- Man har erkendt, at man er nødt til at åbne ud mod verden og hente viden ind. Det er nødvendigt for, at vi kan skabe endnu bedre kvalitet og blive dygtigere i vinmarkerne rent teknisk, siger Frederik Kreutzer.

Klima-myte manet i jorden

På Dyrehøj Vingård har man 6 hvidvinssorter og 13 forskellige rødvinssorter. I år har man opnået rekordhøst på grund af den lange varme sommer. Men at klimaforandringer vil kunne fremme dansk vinproduktion er en myte, Betina Newberry gerne vil mane i jorden.

- Klimaforandringer er jo ikke bare en varm sommer. Det er også mere ustabilt og ekstremt vejr. Så den der med at klimaforandringer kan skabe bedre forhold for vinbønder herhjemme, den vil jeg ikke gå med på. Vi ved ikke, hvordan det udvikler sig, siger hun.

Til gengæld vil hun gerne nikke til, at dansk vin bliver taget seriøst.

- Den stigende respekt omkring det kan vi helt sikkert også mærke her, siger hun.

Betina Newberry
Betina Newberry er – sammen med sin bror Tom Christensen – med til at styre slagets gang mellem vinstokkene på Dyrehøj Vingård , hvor mange frivillige fra lokalområdet gerne hjælper til. (Foto: Thomas Jensen)

Et benhårdt verdensmarked

Afsætningen af dansk vin er dog indtil videre begrænset til Danmark og lokalområdet er den store aftager. Eksport er ikke noget, man skal regne med de næste mange år, siger Frederik Kreutzer.

- Nej, det er ikke lige rundt om hjørnet, siger han og uddyber ved at sammenligne Danmark med England, fordi de to lande er nogenlunde ligestillet hvad klimatiske betingelser angår.

- I England har de succes med mousserende vin, men det er svært for dem at eksportere det, fordi de ender i omkostningsniveau, hvor det er ret dyrt.

Det samme vil gælde for Danmark, siger han og eksemplificerer:

- Hvis du skal købe en gave og skal vælge mellem dansk mousserende og champagne fra Frankrig og begge flasker koster 350 kroner, så vil du ofte vælge den sikre: champagnen. Så man må se på, hvad man er oppe imod på verdensmarkedet, siger Frederik Kreutzer.

Men at dansk vin er i en rivende udvikling, hvor kvaliteten hele tiden forbedres, er der ingen tvivl om, siger han.

- Man griner ikke af dansk vin mere. Det tages seriøst – også af professionelle vinfolk. Men der er stadig et stykke vej, før teenageren bliver voksen.

Vindyrkning i Danmark

  • I august 2000 godkendte EU Danmark som erhvervsmæssigt vinproducerende område. Inden da var det kun tilladt at fremstille drue-vin til eget forbrug.
  • I dag er der knap 100 danske erhvervsmæssige vinavlere i Danmark. 
  • Vinavl i Danmark er baseret på druesorter, der har korte væksttider og tidlig modning og derfor kan leve med det kølige danske klima.
  • Til Danmarks fordele hører lange sommerdage med kølige, lyse nætter, der giver langsom modning og god udvikling af druernes aromastoffer og frugtsyrer.

Kilder: Vinavl.dk og vinbladet.dk

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt