binoculars
Af
Thomas Jensen

Vi kan jo ikke spå om fremtiden, men …

Hvis nu vi siger, at vi stod med 100.000 kroner, der skulle investeres den 1. december … 2010. Altså at vi skruer tiden ti år tilbage, hvor vi giver os selv lov til at bruge den viden, vi har i dag. Hvor skulle vi så have sat vores penge for at have fået det største afkast? Vi har fået seniorstrateg Simon Kristiansen fra Nordea til at kigge på de seneste ti år vindere og tabere.

Aktier
Global

- Man siger gerne inden for investeringsverdenen, at den hidtidige udvikling ikke er nogen garanti for, hvordan det vil gå i fremtiden, men alligevel kan fortiden måske give et hint om, hvad der kommer til at ske i fremtiden, siger Simon Kristiansen.

Og vinderen er …

Havde De investeret 100.000 for ti år siden i IT-sektoren, så havde det været et overordentligt godt valg. De ville i dag stå med godt 373.000 i hånden, og det er det største afkast en sektor kunne have givet. Her er det virksomheder, der klinger for de fleste, som Apple, Microsoft, Intel og Nvidia.

- Det er kæmpestore virksomheder, der har specialiseret sig inden for hardware, software eller de såkaldte semikonduktorer også kaldet computerchips. Fælles for dem alle er, at der er mange flere mennesker over hele kloden, der har fået et skrivebordsarbejde, og de skal have en computer, de skal kunne lagre i skyen og så videre. Virksomheder investerer gerne i nye IT-produkter til medarbejderne, for det giver dem en produktivitetsstigning. Der er en enorm innovation i teknologi, og det kommer denne sektor til gode, siger Simon Kristiansen.

Simon K
Simon Kristiansen
Seniorstrateg, Nordea

En speciel tid

De sidste ti år har ifølge Simon Kristiansen været lidt specielle økonomisk. Siden vi kom ud af finanskrisen, er det gået fremad med økonomien, men ikke med så høj vækst, som der plejer at være i opgangstider i den industrialiseret og vestlige del af verden, og samtidig har vi haft en rente, der har været utrolig lav. De to faktorer har betydning for, hvad investorerne vil sætte deres penge i. Det, de især har lyst til at sætte deres penge i sådan et økonomisk miljø, er store vækstselskaber.

- Fordelen ved vækstvirksomheder er, at de vokser ret stabilt, idet de ofte er markedsdominerende indenfor deres felt, og deres indtjening er til en vis grad garanteret på sigt. De kan altså minde lidt om virksomhedsobligationer med en vækstkomponent. I en periode med lav økonomisk vækst og lav rente er det attraktivt at få adgang til en aktie, der år efter år kan generere samme stabile vækst i indtjeningen, siger Simon Kristiansen, der er seniorstrateg hos Nordea.

Sektorer
Oversigt over de sidste ti års tabere og vindere. Kilde: Refinitiv Datastream/Nordea

2. og 3. pladsen går til …

Efter IT-sektoren på førstepladsen kommer cyklisk forbrug og pharma. Cyklisk forbrug har givet næstbedst og ville have givet Dem 213.000 på kontoen i dag.

- Hvis vi kigger på cyklisk forbrug, så er det generelt en sektor, der klarer det godt når økonomien vækster, hvilket har været tilfældet for størstedelen af de sidste 10 år. Derudover har det været helt afgørende, at Amazon ligger i denne sektor. Amazon er vokset til at være et gigantisk firma, og det fylder i dag 25 procent af hele sektoren, så det er også med til at forklare det store afkast i sektoren, siger Simon Kristiansen.

Medicinalsektoren kommer ind på tredjepladsen efter cyklisk forbrug og ville have givet Dem 194.000 på kontoen i dag.

- Her har væksten været drevet af to store trends. For det første den større ældre befolkningsgruppe i de industrialiserede verden. Vi lever længere og har brug for mere medicin. Det andet er den voksende middelklasse i Indien og Kina. Her er der nu langt flere mennesker, der i kraft af en bedre økonomi kan stille sig selv spørgsmålet – hvordan går det egentlig med mit helbred, og så kan de opsøge en læge, der kan hjælpe dem med at komme i behandling, siger Simon Kristiansen.

"Fordelen ved vækstvirksomheder er, at de vokser ret stabilt, idet de ofte er markedsdominerende indenfor deres felt"
Simon Kristiansen, seniorstrateg i Nordea

Taberne

Det havde givet et tab at investere i energiaktier for ti år siden. De store olie- og gasselskaber har haft en række svære år, hvor de bliver presset af, at det er blevet langt billigere at lave vedvarende energi med sol og vind. Desuden er olieprisen på ti år faldet fra 125 dollar til cirka 45 i dag. Så havde De investeret 100.000 i energisektoren for ti år siden, så havde de stået med 53.000 i dag.

- Her holder det jo ikke, når man siger, at tiden læger alle sår, og at aktier over tid altid kæmper sig tilbage. Jeg tror, det hænger sammen med tiden, vi lever i. Fra verdenssamfundet er der kommet et større fokus på klimaet, senest har kommende præsident Biden sagt, at han vil fokusere på en grøn omstilling. Men også i vores egen hverdag er vi måske blevet mere klimabevidste, og det flyder over i, hvad vi vil investere i. Disse skift påvirker naturligvis aktierne og de afkast, de kan levere, siger Simon Kristiansen. Udover energi hører ‘materialer’ og finans også til bundskraberne de sidste ti år.

Graf2
Kurven for den årlige vækst i økonomierne i den udviklede del af verden er gået nedad de seneste 40 år. Kilde: Refinitiv Datastream/Nordea

Fremtidens vindere

Simon Kristiansen tror, at fremtidens vindere også skal findes blandt de sidste ti års vindere. Han tror især, at IT og medicinal kommer til at klare sig godt.

- Helt overordnet så er det her, vi ser den bedste trend for fremtiden. Altså at vi bliver ved med at have en stadig større del af befolkningen, der er ældre og dermed har brug for medicin, og at de store vækstselskaber inden for IT-sektoren bliver ved med at vokse sig større, fordi verden bliver mere digital, siger Simon Kristiansen. Han tror også på, at ‘materiale-sektoren’, hvor mineselskaber, producenter af metaller, kemiselskaber og skovbrug hører under, vil klare sig godt.

- I Nordea overvægter vi lige nu sektoren, fordi vi har stor tro på, at der vil blive sat gang i en masse infrastrukturprojekter globalt og dermed vil efterspørgslen efter sektorens produkter stige. Vi tror, at politikerne vil vedtage en masse nye projekter for at sætte gang i økonomien ovenpå corona-pandemien. Så vores bud er, at det kommer til at gå godt for IT, medicinal og materiale-sektoren. Men nu kan vi jo ikke spå om fremtiden, selvom vi meget gerne ville, siger afslutter Simon Kristiansen.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt