El-bil
Af
Nina Azoulay

Flere elbiler på vejen om få år: ”Så batter det for alvor”

Skal verdens bilproducenter imødekomme nye krav til bilers CO2-udledning, skal de elektrificere cirka 40 procent af deres biler. Hos tyske Infineon ser man en stigende elektrificering af alt fra havemaskiner til erhvervskøretøjer, og efterspørgslen på teknologi, der kan gøre elbilen mere effektiv, er støt stigende.

FNs bæredygtighedsmål

sdg

Verdensmål 9: Industri, innovation og infrastruktur

Vi skal udvikle en pålidelig og robust infrastruktur af god kvalitet med mere effektiv udnyttelse af ressourcer og øget brug af rene og miljøvenlige teknologier og industrielle processer.

Serie: Nordea Invest Magasinet sætter fokus på FN’s verdensmål og fortæller i en række artikler om hvert af de 17 mål.

sdg

Bilkøerne er de seneste år blevet både længere og tættere, og alt tyder på, at der den kommende tid vil trille endnu flere biler ud på verdens veje. FN’s klimapanel anslår, at der i dag er cirka en milliard personbiler i drift – et tal, der forventes at vokse til dobbelt størrelse de næste 20 år. 

Over hele kloden vender man i stigende grad blikket mod elbilen som en af de ‘low-carbon’-løsninger, der skal erstatte bilernes forbrændingsmotorer og mindske de enorme mængder CO2, som biltrafikken udleder. På sidste års klimatopmøde i Polen understregede FN’s generalsekretær António Guterres nødvendigheden af, at skiftet sker hurtigt. Og udviklingen er – heldigvis – allerede godt i gang, tilføjede han.

Stephan Zizala
Stephan Zizala
Vice President og General Manager for Automotive High Power Business, Infineon (Foto: Infineon)

En af de virksomheder, der er med til at gøre den elektriske motor i stand til at konkurrere med forbrændingsmotoren, er tyske Infineon. Virksomheden er blandt verdens førende producenter af semiconductors – eller halvledere, som de hedder på dansk. Populært sagt kan det sammenlignes med elbilens hjerte og hjerne. For halvlederen er afgørende for, hvor godt bilen udnytter sin energi, og den skal derfor være med til at reducere CO2-udledningen fra biler, busser og mange andre køretøjer. Udviklingen af halvlederne betyder, at nye elbiler yder mere effektivt og kan køre længere på en batteriladning.

Det globale marked for halvledere er vokset fra 149 milliarder dollars i 1999 til 469 milliarder dollars i 2018. Globalt set forventes markedet at dykke en smule i 2019, men at stige igen i 2020.

- I de kommende år forventer vi at se et stigende antal biler på tværs af alle forskellige elektrificeringsniveauer – fra milde og fulde hybrider til plug-in hybrid- og fuldt elektriske biler, fortæller Stephan Zizala, Vice President og General Manager for Automotive High Power Business hos Infineon.

Han peger blandt andet på de nye krav, EU har vedtaget for, hvor meget CO2 en bil må udlede per kilometer og tilføjer, at bilfabrikanterne dermed er nødt til at elektrificere cirka 40 procent af deres bilsalg for at nå de nye mål. Og det vil skabe et løft i efterspørgslen på de nye teknologier.

Transportens CO2-udledning

  • Ifølge FN’s klimapanel (IPCC) udgør transport på globalt plan en fjerdedel af verdens samlede CO2-udledning. Det svarer til 8 gigaton om året – 70 procent mere end det var for 30 år siden.
  • EU vedtog ved årsskiftet nye krav for, hvor meget CO2 biler må udlede per kilometer.
  • Kravet for 2021 er 95 gram CO2 pr. kilometer. Det tal reduceres i 2025 med 15 procent og igen i 2030 med samlet 37,5 procent.

Kilde: FN og Europa-Parlamentet

På samme måde skærpes kravene til bilernes CO2-udledning over store dele af kloden, og derfor er en af bilproducenternes store udfordringer, at få tilpasset elektrificeringen til de forskellige bilmodeller i et højt tempo og på et prismæssigt konkurrencedygtigt niveau. Det kræver ifølge Stephan Zizala et bredt udvalg af elektroniske løsninger at vælge imellem – for den model, der passer godt til en lille bybil i lav prisklasse, giver som regel ikke mening i en bil med høj ydeevne og ekstra stort batteri, som også skal kunne oplades hurtigt.

Det behov mærker man hos Infineon, som tilbyder begge typer løsninger. Men bilmarkedet er ikke det eneste, der driver efterspørgslen på elektriske halvledere frem, understreger Stephan Zizala.

- Vi ser elektrificering i mange funktioner, lige fra småt havearbejdsudstyr til store erhvervskøretøjer, siger han og tilføjer:

- For at imødekomme den voksende efterspørgsel bygger vi en ny fabrik på vores østrigske område i Villach.

Elektrisk transport

Infineons halvledere bruges til at skabe nye, smarte transportsystemer – blandt andet el-cykler, el-løbehjul, hybrid- og elbiler samt elektriske tog. Virksomheden producerer halvledere af både silicium og af siliciumkarbid. De nye siliciumkarbid-halvledere udnytter energien bedre og giver elbiler en større rækkevidde.

Volkswagen
Volkswagen har for nyligt opført en ny fabrik i Shanghai, hvor der udelukkende skal produceres elbiler. Foto: Volkswagen

Partner med Volkswagen

Tidligere i år indgik Infineon et nyt partnerskab med Volkswagen Groups strategiske forsyningsnetværk FAST – Future Automotive Supply Tracks – som blandt andet Porche, Audi, Skoda og Seat også er en del af. Netværket består af de leverandører, som er strategisk vigtige for Volkswagen for at kunne udvikle fremtidens bilindustri. Og Infineon leverer væsentlige bidrag til Volkswagens elektrificering, understreger Stephan Zizala.

- Volkswagen har meddelt, at de vil lancere næsten 70 elektriske modeller over de næste 10 år, og de fleste af dem er baseret på ’modular electric drive systemet’ MEB. Indenfor denne platform vil vores strømmoduler styre den elektriske motor, siger han.

Ved at sidde med i Volkswagens forsyningsnetværk, får Infineon ifølge Stephan Zizala mulighed for at diskutere fremtidens krav til semiconductors og dermed også for at identificere nye krav tidligt og sikre innovation, som eksempelvis kan øge udvalget af elektriske køretøjer eller reducere opladningstiden for en elbil.

Stephan Zizala forklarer som eksempel, hvordan halvlederen i elbilens primære omformer sikrer, at jævnstrøm omformes til vekselstrøm, som er nødvendig for at drive batteriet. Og omvendt genereres vekselstrøm til jævnstrøm, når bilen går langsommere, og med motoren som generator opbevarer strømmen i batteriet.

- Det er indlysende: Jo mindre energi, der går tabt under denne proces, jo større er bilens rækkevidde. Men øger man effektiviteten med bare et par procent, kan man reducere den nødvendige batterikapacitet til et givet interval med flere hundrede dollars. Men bilproducenten kan også beslutte at øge bilens rækkevidde til de givne batteriomkostninger, konstaterer Stephan Zizala og tilføjer:

- På grund af de såkaldte power semiconductors’ betydelige indflydelse på rækkevidde, ydeevne og omkostninger for elbiler indgår mange bilproducenter i et dybt, teknisk samarbejde med Infineon.

Styrer 20 millioner biler

Volkswagen Group meddelte i november 2019, at den vil investere 33 milliarder euro i ’electro-mobility’ mellem 2020 og 2024. Frem til 2029 forventer Volkswagen Group at introducere op mod 75 rene el-modeller. I samme periode forventer de at sælge 26 millioner elbiler – cirka 20 millioner af dem vil være baseret på den særlige Modular Electric Drive Matrix, hvor Infineons strømmoduler styrer elmotoren.

Kilder: Volkswagen og Infineon

Vedvarende energi
Jo mere vedvarende energi der er i vores strømforsyning, jo større er effekten af at skifte den gamle benzinbil ud med en elbil. Foto: Volkswagen

Analog teknologi

Mens underleverandører og bilproducenter arbejder på at øge elbilernes kapacitet og ydeevne, tyder meget også på, at det snart vil give økonomisk mening for forbrugerne at købe en elbil fremfor en bil med forbrændingsmotor. Det vurderer Thomas Sørensen, der er porteføljemanager i Nordea Invests Klima- og Miljøfond og har fulgt udviklingen af nye, grønne teknologier tæt gennem en årrække.

- Vi skal have lidt flere elbil-modeller på vejene, men det kommer der indenfor de næste to-tre år, og hvis kostreduktionen på batterierne fortsætter, så batter det for alvor, siger han.

Og det gør Infineon interessant set fra et investeringssynspunkt, påpeger han. Både fordi hele transportområdet med sin enorme CO2-udledning skal tackles, og elektrificering er en af måderne at gribe det an på. Infineon står stærkt i sit felt med den teknologi, de tilbyder.

Thomas Søe
Thomas Sørensen
Porteføljemanager, Nordea Invest Klima og Miljø

Han ser dog også udfordringer andre steder i elbilernes forsyningskæde, som industrien på globalt plan skal tackle. Det gælder især i produktionen af batterier til elbilerne.

- Vi ved, at der nogle steder er udfordringer med de materialer, der er i batterierne, og om de udvindes og håndteres forsvarligt. Det skal man i industrien have helt styr på, og det følger vi nøje med i. Men samtidig ser vi også, at der er ved at opstå en recycling-industri med forskningspenge og startups med interessante forretningsmodeller, som ser på genanvendelse af de store batterier, siger Thomas Sørensen.

Men skal man kunne måle en positiv effekt på miljøet ved at vælge elbilen fremfor den traditionelle benzinbil, er den el, man lader bilen op med, nødt til at være grøn. For der er ingen miljø- eller klimamæssig gevinst at hente, hvis elektriciteten kommer fra kulkraftværker.

- Der ser vi også, at det bevæger sig i den rigtige retning. Der begynder at komme mere vedvarende energi i strømforsyningen, så elbilerne i stigende grad vil blive tanket op på grøn elektricitet, og så begynder det for alvor at blive interessant – både i forhold til klima og miljø og som investering, siger Thomas Sørensen.

Blandt de mest bæredygtige i verden

For femte gang i træk blev Infineon i 2019 kåret til en af verdens mest bæredygtige virksomheder af The Dow Jones Sustainability Index. Infineon var en af verdens første semiconductor-virksomheder, der frivilligt tilsluttede sig de ti principper for FN’s Global Impact. Principperne har fokus på virksomheders samfundsansvar, herunder blandt andet miljø, menneskerettigheder og anti-korruption.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

17 mål, 17 historier
Dyk ned i verdensmålene – ét for ét
fn

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt