Ups! Tillad markedsføringscookies for at se indhold som dette fra Nordea

Loading

0:00/0:00

Af
Charlotte Holst

Energiprojekter er en grøn motor for jobskabelse

Millioner af job er opstået i sektoren for vedvarende energi. Vi har set nærmere på, hvordan enorme energiprojekter i Marokko og Egypten fører uddannelse og job med sig lokalt, og hvordan udnyttelsen af sol og vind genererer nye muligheder for mikro-vækst i områder, hvor energi tidligere var uden for befolkningens rækkevidde.

FNs bæredygtighedsmål

sdg

Verdensmål 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst

Vi skal fremme vedvarende, inklusiv og bæredygtig økonomisk vækst, fuld og produktiv beskæftigelse samt anstændigt arbejde til alle.

Serie: Nordea Invest Magasinet sætter fokus på FN’s verdensmål og fortæller i en række artikler om hvert af de 17 mål.

sdg

“Mercedes. Business.”

Omar griner og peger mod den hvide minivan, han har investeret i, og som han viser frem til Nordeas ESG-team, der er på besøg i området omkring Noor Solar Power Plant i Marokko ved den sydlige by Ouarzazate. Det er kendt for at have lagt landskab til film som Lawrence of Arabia og Gladiator. I dag er området base for produktion af solenergi, der skal sikre, at over halvdelen af Marokkos samlede energibehov hentes fra egne vedvarende energikilder i 2030. Interessen fra regeringens side i at få en uafhængig forsyning er til at forstå, da landet hidtil har importeret 90 procent af sin energi.

Omar er en af de mange, der har mærket den lokale vækst, som det gigantiske solenergi-projekt kaster af sig. Han fragter folk rundt på de nybyggede veje i sin minivan. Det er Heidelberg Cement, der har leveret materiale til den nye infrastruktur i et ellers uvejsomt område og skabt omkring 1.000 konstruktionsjob. De nye veje har så også givet muligheder folk som Omar, der ser lyst på fremtiden:

- Der kommer endnu flere veje, og der kommer skoler. Lokalsamfundene får gavn af det, og der er job til de unge mænd i energiprojektet, siger han.

Med en ungdomsarbejdsløshed på 20 procent er sulten efter job stor hos den unge generation. 

Solar energy farm
Et enormt område i Marokko dækket af solceller. Noor Solar Power Plant skaber både en uafhængig og grøn energiforsyning samt job og udvikling. (Foto: Mammut Media)

Fossilt holder ikke for evigt

Noor Solar Power Plant breder sig over et areal så stort som 3.500 fodboldbaner eller hele San Francisco og er bare et af flere eksempler på, hvordan nationale ambitioner og mål om at udvikle vedvarende energiløsninger kan skabe vækst, job og udvikling. 

Sektoren skulle – ifølge en rapport fra Mediterranean Forum of Institute of Economic Sciences – gøre det muligt for Marokko at skabe en halv million job i 2040, langt de fleste relateret til Noor Solar Power Plant. En af dem, der har fået job, som der er en fremtid i, er projektleder og ingeniør Youssef Stitou. Til Climate Home News har han sagt: 

- Jeg startede min karriere i 2011. Først i olie- og gasindustrien, og så skiftede jeg til vedvarende energi. Fossile brændstoffer holder ikke for evigt. 

Det er dog ikke kun højtuddannede, der lukrerer på de grønne ambitioner. Det er Omar et eksempel på. Den internationale arbejdsorganisation ILO har også i en analyse af blandt andet Noor Solar Power Plant-projektet i Marokko konkluderet, at over 5.000 mennesker får direkte beskæftigelse som følge af solenergi-projektet, og at 70 procent af disse er ufaglært arbejdskraft med under 10 års skolegang. Andre job går til projektledere, ingeniører, og teknisk uddannede. 

Beskæftigelse og vedvarende energi

  • 11 millioner job er skabt i sektoren for vedvarende energi (2018-tal).
  • Stigningen var på 5,3 procent fra 2017 - 2018.
  • 3,4 millioner af jobbene findes inden for solenergi. Det gør solcelleindustrien til den største jobskaber blandt de vedvarende energiformer.

Kilde: IRENA’s Annual Review 2019

Flere tusinde unge uddannes

De socioøkonomiske fordele – hvor udviklingen af vedvarende energi kaster job og lokal udvikling af sig – har også vist sig i et Siemens megaprojekt i Egypten. Her ruster virksomheden – i samarbejde med den tyske regering – unge egyptere til at indgå som arbejdskraft i det gigantiske vindkraft-projekt. Et projekt, der skal sikre, at Egyptens egenproduktion af vedvarende energi øges med 45 procent. I området omkring Ain Sokhna ved Suez Kanalen har man investeret mere end 22 millioner euro i et træningscenter, der skal uddanne flere end 5.000 unge. Kompetencerne hentes og udvikles altså i høj grad lokalt og understøtter jobskabelse i et land med høj arbejdsløshed. Som den tyske udviklingsminister Gerd Müller sagde ved offentliggørelsen af aftalen:  

- Den egyptiske ungdom leder efter fremtidsmuligheder og bæredygtig udvikling. For at opnå det er private investeringer og en kvalificeret arbejdsstyrke afgørende. Vores samarbejde med Siemens vil sikre, at det nye center for erhvervstræning tager både det lokale jobmarked og de unges behov i betragtning. Vi vil sikre grundlag for fremtidige investeringer og flere jobs i Egypten.

Hvor er jobbene?

  • 39 procent af alle job inden for vedvarende energi er i Kina
  • Ellers genereres beskæftigelsen særligt i: Brasilien, USA, Indien og nogle EU-lande
  • Beskæftigelsen er stadig begrænset i Afrika, men potentialet er stort, særligt i takt med, at adgang til energi forbedres og forsyningskæden udvikles

Kilde: IRENA Annual Review 2019

Ad-hoc adgang giver job

Et stigende antal lande etablerer vedvarende energiteknologier i samarbejde med store virksomheder. Det er mål om at sikre en uafhængig energiforsyning samt bestræbelserne på at opfylde de internationale klimamål, der kaster beskæftigelse af sig. “Mange regeringer har prioriteret udvikling af vedvarende energi, først og fremmest for at sænke udledninger og nå internationale klimamål, men også i jagten på bredere socio-økonomiske fordele,” skriver International Renewable Energy Agency i den seneste årsrapport. 

En anden positiv og jobskabende effekt af vedvarende energiproduktion er øgede muligheder for at købe ad-hoc adgang og få strøm blot med et klik på mobilen. Et eksempel er området syd for Sahara, hvor lettere og billigere adgang til energi ifølge Climate Foresight har genereret mere end 100.000 fuldtidsjob. 

Solceller
Solcelleløsninger, hvor familier kan få installeret vedvarende energi i mikroformat og købe sig ad-hoc adgang genererer beskæftigelse. (Foto: M-PAYG)

Skru ned for forureningen

Den danske virksomhed M-PAYG, som Nordea Invest Magasinet tidligere har skrevet om, er en af de virksomheder, der leverer billig og let tilgængelig solenergi til afrikanske familier. Med et køb via en app kan man sikre sig strøm uden at være hængt op på høje udgifter. De afledte effekter er mikro-vækst, siger direktør Asger Trier Bing:

- Du kan have en lille forretning kørende, hvor folk kommer og betaler for at se fodbold eller oplade telefonen. Kvinden kan måske tjene penge i det små på at lade folk charge deres telefon, mens hun går derhjemme, eller hun kan bruge sin symaskine og reparere tøj for folk.

Asger Trier
Asger Trier Bing
CEO i M-PAYG

Og i det store billede er udviklingen mod grøn energi og jobskabelse ikke bare positiv, den er fuldstændig afgørende for, at mennesker ikke tvinges til at migrere. Det understreger Omar, da han fortæller, hvordan vejrforholdene har ændret sig markant de seneste 10 år, hvor stabile regnmængder og tilpas sol er afløst af oversvømmelser og tørke: 

- Der skal skrues ned for forureningen. Så folk kan blive boende i deres landsbyer, ellers vil de flygte. Sådan er det, siger han.

FN’s verdensmål

I 2015 vedtog verdens stats- og regeringsledere 17 verdensmål, som frem til 2030 skal skabe en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og for Jorden. De globale mål kaldes også for Sustainable Development Goals – eller helt enkelt ’SDG’. Verdensmålene handler blandt andet om at afskaffe fattigdom og sult, reducere ulighed og fremme ligestilling, sikre ansvarligt forbrug og produktion, skabe anstændige jobs og mere bæredygtig vækst samt at sikre god uddannelse og sundhed til alle.

Læs mere om de 17 verdensmål her


Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

17 mål, 17 historier
Dyk ned i verdensmålene – ét for ét
fn

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt