hero
Af
Nordea Invest

Ved du, hvordan din investeringsforening bliver ledet?

Bestyrelserne i de danske investeringsforeninger skal huske at fortælle, hvad de laver og hvorfor. Sådan lyder anbefalingen fra brancheforeningen IFB, der har udarbejdet en guide til best practice. Formålet er at fastholde de danske investeringsforeninger blandt Europas bedste.

Anders Klinkby
Anders Klinkby
direktør for investeringsforvalternes brancheforening IFB

Danske investeringsfonde er blandt Europas bedste til at skabe værdi for investorerne. Samtidig er de danske investeringsforeninger kendetegnet ved en høj grad af regulering.

- Det er positivt, at investeringsforeninger er betryggende reguleret, og at Finanstilsynet følger branchen tæt og er med til at sikre et højt niveau. Men det betyder også, at bestyrelser i danske investeringsforeninger har rigtig meget lovtekst og mange bundne forpligtelser at forholde sig til, forklarer Anders Klinkby, direktør for investeringsforvalternes brancheforening IFB.

For at gøre det nemmere for bestyrelserne at prioritere og tilrettelægge deres arbejde gik IFB derfor i dialog med eksperter, repræsentanter fra branchen og Finanstilsynet for at udarbejde en række retningslinjer, og i 2014 blev anbefalingerne om best practice for ledelse af investeringsforeninger vedtaget.

Indtil da havde investeringsforeninger primært de direktiv- og lovmæssige tekster at læne sig opad.

- Vi mener, at den ordentlighed og transparens, der er på området, er en konkurrencefordel, og formålet med anbefalingerne er at gøre det nemmere at fastholde og styrke de danske investeringsforeningers position blandt de bedste i Europa, fastslår IFB-direktøren

Eric Pedersen
direktør for Nordea Invest

Fokus på kommunikation

Anbefalingerne til best practice er en let tilgængelig guide, som på syv sider opridser bestyrelsens vigtigste opgaver. Det handler blandt andet om at tage stilling til sin målgruppe, sit udbud af produkter og sin prissætning. Og så minder anbefalingerne bestyrelserne om at kommunikere sit arbejde ud til investorerne.

- Der har typisk været masser af information om de enkelte fonde, mens det i nogle tilfælde har været mere vanskeligt for investorerne at få et indblik i ledelsens arbejde. Derfor har vi for nyligt udvidet anbefalingerne med et punkt, der sætter fokus, at bestyrelsen bør kommunikere, hvilke opgaver de varetager, hvilke konklusioner de kommer frem til, og hvordan de i det hele taget arbejder med best practice, fortæller Anders Klinkby.

Vil man vide mere om sin investeringsforenings arbejde kan man læse på investeringsforeningens hjemmeside, i regnskaber, årsrapporter og foreningens magasiner. Det kan også være en god idé at deltage i generalforsamlingen, hvor der både bliver informeret om generelle, langsigtede mål og om de enkelte fonde.


Personlig best practice-film

Hos Nordea Invest har man taget opfordringen om at kommunikere sit arbejde med best practice til sig.

- I stedet for at fylde hjemmesiden med tørre ord har vi valgt at lave en række små film, som på en let og sjov måde forklarer de enkelte punkter i best practice anbefalingerne, og hvad vi i Nordea Invest gør for at overholde dem, fortæller Eric Pedersen.

I et særligt ”best practice-univers” kan man som investor vælge de punkter, man finde relevant og derefter få afspillet en film om netop dem.

- Vi har valgt at gøre det på denne måde for at synliggøre, at som medlem hos Nordea Invest kan man stole på, at ens investeringsforening er helt fremme I forhold til at drive forretningen på en ordentlig og effektiv måde til glæde for investorerne og med respekt for de forventninger, samfundet har til os, fastslår Nordea Invest-direktøren.

Vil du vide mere om IFB’s anbefalinger, kan du læse om dem på investering.dk (søg på best practice), eller du kan lave din egen personlige film om Nordea Invests arbejde med anbefalingerne på bestpractice.nordeainvest.dk.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt