Hero
Af
Thomas Jensen

Tyske Infineon Technologies gør den grønne omstilling mulig

Når man investerer sine penge, hvorfor så ikke vælge virksomheder, der både er en god forretning og samtidig gør noget godt for miljøet – som for eksempel Infineon Technologies. Deres produkter er virkelig med til at accelerere den grønne omstilling, siger porteføljemanager René Petersen fra Nordea Invest European Stars-fonden.

Aktivt ejerskab
Bæredygtighed
Europa
Innovation

Infineon Technologies står som en helt central virksomhed i den grønne omstilling med sine højteknologiske elektronikkomponenter. De leverer halvledere og microcontrollere – uundværlig teknologi – til både den voksende elbilindustri og den boomende vindmølleindustri. 

- Infineon er med i en superliga af virksomheder, hvor for eksempel Vestas også er med, af såkaldte environmental solution providers. Det er selskaber, der med sine produkter er med til at føre den grønne omstilling ud i livet. Uden deres produkter ville det ikke være muligt at skabe en effektiv omstilling, så deres produkter er virkelig med til at accelerere den grønne omstilling, siger René Petersen, porteføljemanager i Nordea Invest European Stars.

Rene Møller
René Petersen
Porteføljemanager, Nordea Invest European Stars

Infineon-komponenter i elbiler

Når man sætter sig ind i en Folkevogn og tænker, at de er godt nok gode til at bygge biler, de tyskere, så er det til dels rigtigt. For den store bilproducent har ligesom alle andre bilproducenter et stort netværk af underleverandører. En stor del af Infineon Technologies’ forretning, cirka en tredjedel, er at levere komponenter og styreenheder til alle delene i en bil, hvor der på en eller anden måde er strøm involveret. Og det er der mere og mere af. I alt fra bremsere, airbags, infotainmentsystem og styretøj, og listen vil ifølge René Pedersen bare blive endnu længere.

- Man ved for eksempel, at der i elbiler skal bruges cirka tre gange så mange halvledere som i en benzinbil, så det er et marked, der kommer til at vokse meget for Infineon Technologies i de kommende år, siger René Petersen.

Virkelig, virkelig små dele

Det kan godt være, at Infineon Technologies er big business med mere end 46.000 ansatte og en omsætning på næsten 60 milliarder kroner i seneste regnskabsår, men det er virkelig, virkelig små dele, deres halvledere og microcontrollere består af. Vi taler om, at de såkaldte transistorer er så små, at det skal regnes i nanometer. Så på Infineon Technolgies’ fabrikker i lande som Tyskland, Østrig, Malaysia, Indonesien og Kina bliver der produceret halvledere og microcontrollere, hvis mindste dele er ned til 0,000000005 meter. Infineon Technologies højteknologiske produkter bliver brugt i en række forskellige sektorer. Udover bilindustrien leverer de også nøglekomponenter til styring af industrielle processer og energisektoren.

Infineon Technologies Foto 1
I maskinen sker en kemisk og mekanisk rensning af en Infineon Technologies-wafer. En wafer er den ultra-tynde plade, som det elektriske kredsløb bygges på.

Købte op, da aktien var langt nede

Infineon Technologies’ aktiekurs er næsten kun gået én vej de seneste år, og det er opad. Nordea Invests kunder har været med hele vejen.

- Vi har gennem længere tid set konturerne af det, der er ved at ske nu; et boom i salget af elbiler, så vi har købt op løbende i Infineon Technologies, fordi vi vidste, de er svære at komme udenom i elektrificeringen af bilindustrien. Vi købte yderligere op i marts 2020, da aktien på grund af corona var nede at vende i knap 11 euro, og nu er den oppe omkring 30 euro, så det har været virkelig godt, siger René Petersen, der tror på, at aktien har yderligere potentiale til at stige med helt op til 20 procent.

For få kvinder på chefgangen

I Nordea Invests Stars-fonde er det ikke kun en økonomisk vurdering, der ligger bag, når et selskab bliver indkøbt til en fond. Der bliver også lavet en såkaldt ESG-analyse, der kigger på de miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold i virksomheden. Og på de fleste parametre klarer den tyske virksomhed sig virkelig godt, men der et enkelt punkt, hvor Nordeas ESG-team er gået i dialog med Infineon Technologies.

- Vi mener klart, at der er plads til forbedring, når vi taler om antal kvinder i ledelsen. Der er kun 15 procent af cheferne, der er kvinder, og det er for lidt. Vi ved, at mere end hver tredje nyansat i virksomheden er kvinde, og ikke engang halvdelen af dem – procentvis – får en lederstilling senere i karrieren. Vi mener, at for at en virksomhed er så bæredygtig som mulig – også når det kommer til sammensætning af medarbejderne – så skal det forbedres. Det er Infineon Technolgies ved at ændre på, og det følger vi op på løbende i vores dialog med dem, siger Michaela Zhirova, der er ESG-analytiker i Nordea.

Infineon Technologies foto 2
Infineon Technologies har produktion 21 steder verden over. De har blandt andet fabrikker i Tyskland, Østrig, USA og Malaysia. Billedet er fra fabrikken i Villach i Østrig.

Sparer så meget CO2 som 48.000 kæmpefly

Michaela Zhirova siger, at hun på trods af Infineon Technologies’ udfordringen med for få kvinder på chefgangene er meget begejstret for selskabet. En af årsagerne til, at hun ligesom René Pedersen mener, at selskabet hører til i superligaen, er, at det hjælper verden til at udlede mindre CO2. Infineon Technologies har gjort op, at for hver gang de udleder et ton i produktionen af deres produkter, så er de samme produkter med til at spare 40 tons CO2. Det betyder, at deres højteknologiske produkter er med til at reducere CO2-udledningen med så meget som 54 millioner tons CO2 årligt. Det svarer til udledningen fra 48.700 flyvninger med verdens største passagerfly mellem München og Singapore eller udledningen fra produktionen af el til 86 millioner europæere.

- Det er bare en super virksomhed, når vi taler om at være med til at gøre den grønne omstilling til virkelighed, siger Michaela Zhirova.

Fravalg af kul, olie og gas

Infineon Technologies findes blandt andet i fonden Nordea Invest European Stars, der er en portefølje af 35-45 europæiske virksomheder. Når man kigger på afkastet for European Stars og så det sammenlignelige benchmark, så har European Stars givet et 50 procent højere afkast set over tre år. René Petersen mener, at aktieteamets grundige udvælgelse og analysearbejde af enkelte virksomheder er en stor del af årsagen til merafkasten, men han mener også, at bevidste fravalg er en anden vigtig grund.

- Vi valgte for flere år siden i Nordea, at vi ikke vil investere i virksomheder, der har en stor del af sin omsætning i den sorte industri, altså kul, olie og gas. Det har vist sig at være en rigtig god strategi, da vi kan se, at værdien af dem er gået ned de senere år, mens virksomheder som Infineon Technologies, der hjælper med den grønne omstilling, er gået den anden, siger han.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt