konference
Af
Thomas Jensen

Til konference hjemme i sofaen

Hvis du ikke allerede har deltaget i en digital konference, hvor du kan følge med i oplæg og præsentationer hjemme fra computeren, går der nok ikke lang tid, inden det sker. Det er et område i kraftig vækst. Nordea Invest Magasinet har kigget på fænomenet i Danmark og Norge.

Innovation
Opsparing
Skandinavien

Der er penge i at afholde møder, konferencer og kongresser. Hver år omsættes der i Norge for hele 22 milliarder norske kroner inden for området. I Danmark er tallene tilsvarende høje. Her havde mødeindustrien en omsætning på 26 milliarder danske kroner.

Men så ramte pandemien.

- Vi mistede hele vores omsætning fra den ene dag til den anden, men nu har vi tilpasset forretningen og laver digitale konferencer i stedet. Og i september har vi haft den bedste indtjening nogensinde, siger direktør Henrik Sletten fra norske Messeskjermer, hvis hovedindtægt før corona var udlejning af lys, skærme og lydanlæg til fysiske konferencer. 

Pia Funch Braskhøj
Pia Funch Braskhøj, der er kommunikations- og marketingschef hos Lederne, har brugt coronaen til at gentænke Ledelsens dag.

Startede som benspænd

Hos den faglige organisation Lederne kunne man godt se, hvor det bar hen, da man i foråret skulle til at planlægge Ledelsens Dag, der normalt bliver afholdt i Tivoli Congress Center én gang om året. Her samles 800 ledere for at høre spændende foredragsholdere, hylde god ledelse og netværke med hinanden. Men noget måtte gøres. Så hovederne blev lagt i blød, og ideen om en digital konference, hvor deltagerne er med via computeren, blev født. 

- For os har det været en god lejlighed til at gentænke Ledelsens Dag. I stedet for at holde det fysisk for en afgrænset skare, som vi har gjort indtil nu, så vil vi nu holde det for alle Danmarks ledere. Vi inviterer dem simpelthen inden for digitalt. Fordelen er, at vi kan nå ud til langt flere. Så det, der startede som et benspænd med corona, er nu endt i innovation og et helt nyt koncept, siger Pia Funch Braskhøj, der er kommunikations- og marketingschef hos Lederne.

Tempo, tempo og tempo

I stedet for de sædvanlige 800 gæster vil der til Ledelsens Dag den 19. november i år være 100. Resten vil følge med via computeren. Det stiller en del nye krav til, hvordan de afvikler arrangementet. Det bliver en lille konference, der er tænkt som en tv-produktion. 

- Hvis man sidder fysisk i en konferencesal, kan det være ok at lytte 45 minutter til en spændende keynote-speaker. Men det holder ikke, hvis man ikke er til stede i salen. Nu bliver der i stedet kortere oplæg og flere videoproduktioner mellem oplægsholderne for at holde et tempo som i en tv-produktion. Det er vigtigt for os, at folk ikke sidder udefra og kigger på en fest, de ikke er inviteret til. Det skal være lige så interessant for dem at se på som for dem, der er i salen, siger Pia Funch Braskhøj.

mad konference
Til Nordea Invests digitale investeringsmøder kom deltagerne først forbi og hentede mad og drikke, som kunne nydes derhjemme under mødet.

45 procent er til streaming

Investeringsforeningen Nordea Invest holder hver eneste år investormøder i hele landet, hvor medlemmerne bliver inviteret til en hyggelig aften med oplæg om investeringsmarkederne, en interessant gæstetaler og efterfølgende spisning. Møderne er meget velbesøgte og en del kommer igen år efter år. Men det kunne heller ikke lade sig gøre tilbage i maj, da Danmark var lukket ned. I stedet for at aflyse blev løsningen derfor, at møderne blev streamet ud til medlemmerne, og det er gået langt bedre, end man havde forventet. 

- Det har faktisk overrasket mig, at vi i vores efterfølgende kundeevalueringer har set, at 45 procent af de medlemmer, som deltog, har tilkendegivet, at de foretrækker streamede møder frem for fysiske møder, siger Anne Scheffel, der er Event Manager i Nordea Invest. 

Post corona-krisen vil investeringsmøderne derfor blive hybridmøder, som består af et mix af det fysiske og det digitale.  

Skal kædes sammen med fysisk fremmøde

Til de otte digitale investormøder rundt om i landet var der 2.254 tilmeldte. Af dem var det over 90 procent, der rent faktisk deltog og fulgte med i den digitale konference. Anne Scheffel er overbevist om, at en af hemmelighederne bag den flotte mødedeltagelse på over ni ud af ti skyldes, at det virtuelle arrangement blev kædet sammen med en fysisk begivenhed, hvor medlemmerne mødte de ansatte i banken. For alle deltagere havde mulighed for på dagen i ægte drive-in-stil at hente tapas og vin, der blev udleveret af de lokale bankrådgivere. Her kom de tilmeldte gæster kørende forbi efter arbejde, hentede noget lækkert og fik en kort sludder – på afstand – med deres bankmand eller -kvinde.

- Vi har fået mange tilbagemeldinger som: ‘Utrolig spændende møde, og det virker rigtig godt virtuelt. Vi kunne sidde derhjemme og få dejlig tapas/aftensmad, se foredraget og diskutere det løbende. Fedt arrangement ... lad os få nogle flere af dem :-)'. Så vi er virkelig tilfredse og vil lave noget lignende her i efteråret, siger Anne Scheffel.

event
Til Nordea Invests digitale investeringsmøder var der et meget lille antal i gæster i salen. Det er med til at give en god atmosfære.

Nemt at arrangere 

Henrik Sletten fra Messeskjermer, der før corona leverede alt det tekniske udstyr til konferencer, har fået drejet sin forretning med 15 ansatte over til nu udelukkende at producere digitale konferencer. 

- Vi har haft vores højeste omsætning nogensinde i september. For bare et halvt år siden stod den digitale del for 15 procent af vores forretning. I dag er det stort set 100 procent, siger Henrik Sletten.

Han oplever, at hans kunder, organisationer og virksomheder, der plejer at afholde konferencer, er meget klare i mælet om, hvilket produkt, de vil have. 

- Kunderne er meget bevidste om deres muligheder. Det er dem, der skubber mere på end os. De siger ikke, at vi vil have en konference, og så skal vi komme med et forslag, men de siger: Vi vil ønske en digital konference. Det er selvfølgelig en fantastisk ting for os, siger Henrik Sletten.

Han har også bidt mærke i, at det er noget nemmere at arrangere en digital end en fysisk konference.

- Arrangørerne går tit i gang med at finde konferencecenter, hoteller og booke os op til et år før konferencen. Sådan er det ikke nu. En digital konference kan arrangeres på nogle få uger, siger han.

Folk vil fortsat mødes fysisk

I den norske organisation Innovasjon Norge sidder Frode Aasheim og har ansvaret for at udvikle forretningsrejse-segmentet. Han har fokus på at skaffe flere kongresser og konferencer til Norge, så omsætningen på 22 milliarder norske kroner kan blive endnu højere. Det var før corona et område i kraftig vækst, og Frode Aasheim tror på, at det fysiske møde stadig er en vigtig del af konferencer. 

- En del folk vil stadig synes, det er rart at mødes fysisk. Så jeg tror, at det at gå til konference i fremtiden bliver en blanding af det fysiske og det digitale. Det digitale element udvider målgruppen, for du kan nu pludselig tiltrække en ny gruppe, der tidligere måske har syntes, at det har været for dyrt og for besværligt at hive så meget tid ud af kalenderen, siger han.

Hos den faglige organisation Lederne ved Pia Funch Braskhøj heller ikke, om de digitale konferencer er aktuelle på den anden side af corona.

- Nu skal vi først have afprøvet det nye format, så kan vi bagefter tage stilling til, om det skal fortsætte, siger hun. 

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt