Kikkert
Af
Thomas Jensen

Spændende muligheder på aktiemarkedet i 2021

Ifølge seniorstrateg i Nordea, Simon Kristiansen, ser vi nye muligheder på et 2021-aktiemarked, der tegner til at blive godt.

Aktier
Global

Mange investorer bruger årsskiftet til at kigge på porteføljen og vurdere, om dens sammensætning skal ændres i det nye år.

- Hvis den eneste information for at vurdere, om 2020 var et gennemsnitligt år, var afkastet på globale aktier, så ville man være tilbøjelig til at sige, at det har været ret gennemsnitligt. Men set i lyset af covid-19 pandemien har aktier klaret sig godt, siger Simon Kristiansen, der er seniorstrateg i Nordea og sammen med sine kollegaer lægger Nordeas overordnede investeringsstrategi.

Aktieåret 2020 – et gennemsnitligt år

Aktiemarkedet er globalt set steget 6,5% i danske kroner fra den 1. januar 2020 til den 1. januar 2021.

- Man siger, at et gennemsnitsår på aktiemarkedet giver 5 til 10% i afkast, så på den måde har det jo sådan set været fornuftigt. Men kigger man nærmere på de enkelte måneder, så ser det helt anderledes ud, siger Simon Kristiansen.

Året startede fint ud, men da covid-19 pandemien begyndte at brede sig over det meste af kloden i februar og marts, kunne det tydeligt ses i aktiekurserne. Markederne tabte på kort tid mellem 30 og 40%.

- Det vendte igen og begyndte at gå opad, da regeringer og centralbanker i slut marts kom ud med historiske hjælpepakker. Alt taget i betragtning må det siges at 6,5% for globale aktier er et godt resultat, siger seniorstrateg Simon Kristiansen.

Simon Kristiansen
Simon Kristiansen
Seniorstrateg, Nordea

Vaccine førte til rotation  

En af grundene – hvis ikke den største – til, at det gik ok på aktiemarkederne i 2020, var hjælpepakkerne og nyheden om vaccinen. Lynhurtigt førte de gode nyheder til, at investorer over hele kloden fik travlt med at handle.

- Vi så en markedsrotation tage fart i november, hvor investorer begyndte at satse på de aktier, der indtil da havde været krisens tabere. Det var særligt energi- og finanssektoren, der var efterspørgsel efter, siger Simon Kristiansen.

Han begrunder sektorskiftet med, at det er den type aktier og sektorer, der kommer til at få gavn af den øget aktivitet på den anden side af covid-19.

- Når vi kan bevæge os frit rundt igen, så vil olieprisen stige, og bankerne vil få gavn af øget aktivitet og højere renter, når økonomien vækster igen, siger han.

" Vi forventer at 2021 vil byde på kursstigninger på mellem 10 og 15% på de globale aktiemarkeder"
Simon Kristiansen, seniorstrateg i Nordea

10 til 15% på aktier i 2021

Det kan godt virke lidt underligt, at når de fleste af os er hjemsendt fra arbejde, og butikkerne er lukkede, at vi står foran et godt år på aktiemarkederne, men det er ikke desto mindre, hvad Nordeas strateger forventer.

- Vi er ret overbeviste om, at vi får et år over gennemsnittet. Vi tror på, at 2021 vil byde på kursstigninger på mellem 10 og 15% på de globale aktiemarkeder, siger Simon Kristiansen.

Nordea Bank anbefaler sine kunder at have en lille overvægt af aktier overfor obligationer. Og inden for sektorerne anbefaler de at man har en overvægt af mere cykliske sektorer, herunder råvarer og industri på bekostning af en undervægt i stabilt forbrugs aktier.

Mange investorer bruger årsskiftet til at overveje, om der skal laves om på porteføljens sammensætning. Simon Kristiansen anbefaler i den ombæring, at danske investorer kigger på, om beholdningen af danske aktier er vokset sig for stor.

- Danske aktier har haft et rigtig godt år i 2020, så derfor anbefaler vi, at man bringer andelen af danske aktier ned på 15% af porteføljens værdi, så man ikke er overeksponeret mod det danske marked. 

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt