Ups! Tillad markedsføringscookies for at se indhold som dette fra Nordea

Loading

0:00/0:00

Af
Kenneth Laugaard

Solo-rejsende indtager verden – og kvinderne fører an

Antallet af mennesker, der rejser alene, er stigende. Den globale turisme vokser år efter år, men særligt én gruppe trækker fra: Kvinderne.

Global

På et hostel i udkanten af Wellington sidder en ung kvinde ved det store fællesbord. Der sidder mange omkring hende, både ældre og yngre, og samtalen går livligt på tværs af gruppen. Hun er af sted på egen hånd.

- Det er første gang jeg rejser alene. Indtil nu har jeg været afsted i fem måneder. Da jeg fyldte 30 år, tænkte jeg, at jeg ville gøre noget særligt. Komme væk fra min hverdag i London og opleve noget nyt. Opleve verdenen, fortæller 30-årige Verena Lautischer, der bor i London, hvor hun arbejder som Demand Forecaster og underviser i yoga, når hun ikke rejser.

Verena Lautischer
Verena Lautischer er rejst alene ud for at opleve verden og komme væk fra hverdagen i London. Hun er en af de mange solorejsende, som rejsebranchen for alvor har fået øjnene op for.

- Jeg begyndte min rejse i Indonesien, hvor jeg besøgte Bali og Java. Efterfølgende tog jeg til Sri Lanka, videre til Cape Town og så til Bhutan, Nepal, India, Singapore, Laos, Cambodja, Vietnam og nu er jeg her i New Zealand, før jeg tager til Fillippinerne, fortæller hun.

Behovet for at rejse ud i verden er Verena Lautischer er ikke ene om at have. Antallet af rejsende i verden er stigende. Internettet og sociale medier eksponerer de mange muligheder, verden rummer, og den voksende middelklasse giver flere mulighed for at rejse ud og opleve verden.

Seks procent flere turister rejste i 2018 i forhold til året før, viser tal fra FN’s World Tourism Organization (UNWTO). I alt tog 1,4 milliarder ud i verden. Og UNWTO estimerer, at antallet vil stige yderlig i de kommende år.

Det er forsat særligt europæerne, der driver udviklingen med omkring 50 procent af alle rejsende. Herefter kommer Asien med 25 procent af den internationale turisme, der drives frem af Kina med mere 140 millioner rejsende i 2018, viser tal fra Verdensbanken. 

Særligt gruppen af solorejsende vokser hastigt – ikke at forveksle med singlerejser. Faktisk vokser ’soloerne’ i så stort omfang, at rejseselskaber er begyndt at arrangere særlige rejser for netop denne gruppe – lige fra at krydse havet med skib til at vandre i ødemarken eller bestige bjerge og meditere sig til ro i et afsidesliggende kloster.

Google-søgninger efter solorejser steg med 55 procent i 2018 i forhold til året før, og i byer som vietnamesiske Ho Chi Minh City nåede antallet af overnatninger for enkeltpersoner en tocifret vækstrate. Den amerikanske rejsearrangør Abercrombie & Kent fortæller, at de i 2013-2017 har oplevet en stigning på 60 procent i bookninger af solorejser.

Top-destinationer for solorejsende i 2018 (kvinder og mænd):

1: USA
2: England
3: Spanien
4: Australien
5: Italien
6: Thailand
7: Tyskland
8: Frankrig
9: Japan
10: Holland

Kilde: Tallene bygger på enkeltpersoners overnatninger med Hostelworld

Alene, men ikke ensom

Det er særligt en gruppe af rejsende, som er på fremmarch; kvinder. Kvinder i alle aldersgrupper rejser nu oftere alene ud for at opleve det ukendte i stedet for med veninder og kærester.

Ifølge et studie fortaget af George Washington University School of Business er tæt på 66 procent af rejsende i dag kvinder. Det ligger i tråd med tal fra REI Adventures, der er en amerikansk rejsearrangør.

- Siden 2010 er andelen af kvinder, der rejser med os, steget med 60 procent, og det tal vokser fortsat. Sidste år alene var 58 procent af alle vores gæster kvinder, fortæller administrerende direktør Cynthia Dunbar til magasinet Condé Nast Traveler.

I USA estimerer brancheorganisationen Travel Industry Association, at 32 millioner amerikanske kvinder rejser alene hvert år. Og Hostelworld, den største hostel-booking platform online, beskriver, at fra 2015 til 2017 er antallet af solo-bookinger fortaget af kvinder steget med 45 procent.

I den smukke by Wanaka på New Zealands sydø sidder argentiske Yesi Chappe ved foden af den enorme sø, der indhegnes af byen og de omkringliggende bjerge. Hun er på sin fjerde store rejse.

- Det giver et højt selvværd. Du bliver mere social, når du engagerer dig i andre – selv, hvis du ikke ønsker det, så bliver du nødt til det. Og jeg kan bestemme over min tid. Jeg kan gøre de ting, som jeg har lyst til, uden at skulle gøre det, som andre vil, siger Yesi Chappe, der er 29 år og kommer fra den argentinske by Mecedes, der ligger 100 kilometer fra Buenos Aires.

Yesi Chappe
29-årige Yesi Chappe fra Argentina er på sin fjerde store rejse. Hun rejser alene, og det har ændret hendes måde at se verden på.

I 2017 tog hun på sin første tur væk fra Argentina. Rejsen gik til Europa. I stedet for at bo på hoteller benyttede hun sig af ”couchsurfing”, hvor du bor hos lokale og sover på deres sofaer. For hende står den rejse stadig som en af de bedste.

- Jeg lærte, at jeg kunne blive venner med de lokale. De viste mig ting, som du normalt ikke ser, hvis du bor på et hostel eller er en klassisk turist. Det ændrede på måden, jeg så verden på. Jeg plejede at tro, at du ikke kunne bo hos fremmede. Men så lærte jeg, at der er gode mennesker overalt i verden, siger Yesi Chappe.

Heller ikke Verena Lautischer har været i en situation, hvor hun følte sig utryg. Men hun oplevede på sin rejse i Sri Lanka på en bustur, at manden ved siden rørte ved hende på en meget upassende måde.

- Jeg vidste ikke, om jeg skulle sige noget. Bussen var tæt pakket med mennesker, mest mænd. Jeg tænkte, at jeg ikke har brug for det her i mit liv. Det var virkelig ubehageligt. Men jeg har en stemme, som jeg kan bruge, så på et tidspunkt sagde jeg til ham: ’Leave me alone’. Og så stoppede han. Han virkede nærmest flov over, at jeg havde sagt noget, fortæller Verena Lautischer og tilføjer:

- Men sådan noget skræmmer mig ikke. Jeg er fra London, hvor der er folk ombord på metroen, der tager én på røven og kigger ned på én. Det virker til at ske i alle lande, desværre.

Kvindelige solo-rejsendes topdestinationer i 2018

1: Cuba
2: Nicaragua
3: Sydafrika
4: Bulgarien
5: Guatemala
6: Sri Lanka
7: Makedonien
8: Portugal
9: Tanzania
10: Rumænien

Kilde: Tallene bygger på kvindelige bookninger med Hostelworld

Har øje for solorejsende

Intet tyder på, at færre mennesker vil bevæge sig ud i verden de kommende år. Det bliver fortsat billigere og lettere at besøge selv de mest fjerntliggende områder. Og det går ikke industrien ubemærket hen. Krydstogtsskibe som Norwegian Crusie Line har tilføjet særlige kahytter for personer, der rejser alene, Capsule-hoteller, der er tiltænkt solorejsende, spreder sig til Europa og yoga refugiums er i dag at finde overalt i verdenen.

Til lige er muligheden for at arbejde i udlandet også forsat let for unge. Mange benytter sig af arbejdsvisum, der giver netop unge mulighed for at arbejde i lande i et år – blandt andre 25-årige Sofia Brazzo fra Italien har valgt den løsning.

- Jeg holder af at møde mennesker og at kunne tale engelsk med dem. Jeg tænker, at det er vigtigt, at du rejser, og at du ved, hvordan du skal opføre dig i landene, du kommer til. At du forstår og respekterer dem, siger hun.

Sofia Brazzo
Italienske Sofia Brazzo bruger blandt andet sine rejser ud i verden til at arbejde og træne sit engelske.

Selv om Sofia Brazzo elsker at rejse, er der også en bagside til de typer af rejser, som hun tager på. Hun bor lige nu i Wellington i New Zealand, som hun kom til i efteråret 2018, efter hun havde færdiggjort sine studier på universitet i Torino.

- Hver gang jeg kommer til et nyt sted, hvor jeg skal være i længere tid, er det svært at skulle engagere mig på ny i nye mennesker. Hvad der er anderledes fra de andre gange er, at jeg i Torino havde svært ved at efterlade de mennesker, som jeg havde mødt og var blevet venner med. Det betyder ikke, at jeg ikke forsat vil rejse, men at jeg gerne vil finde min base, siger hun.

Der findes intet tal på, hvor mange enkeltpersoner, der rejser, hverken alene eller sammen, men i 2018 ankom 1,3 milliarder til et andet land i verdenen – og det tal vil stige. Og det samme gør efterspørgslen på bæredygtige rejser samt muligheden for at være frivillige på vores rejser, Cynthia Dunbar fra REI Adventure.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt