Snedker
Af
Sanne Opstrup Wedel

Bæredygtigt forbrug: Snedkerkøkkener kan nu købes brugt

Køkkenvirksomheden Multiform stiller sin hjemmeside til rådighed for private kunder, der gerne vil sælge eller købe et brugt Multiform-køkken. Ønsket er, at deres snedkerkøkkener vil leve længere og dermed bidrage til større bæredygtighed.

Bæredygtighed
Innovation
Skandinavien

Låger, skuffer, beslag og hvidevarer. Alle materialer i et køkken påvirker miljøet, og derfor har det stor betydning, hvis vores køkkener kan få en længere levetid og dermed bidrage til større bæredygtighed.

Derfor har køkkenvirksomheden Multiform som de første herhjemme netop åbnet for formidling af køb og salg af brugte køkkener, så f.eks. kunder, der ikke har økonomien til at investere i et Multiform-køkken, kan købe en del af eller et helt køkken brugt.

- Vi stiller vores hjemmeside til rådighed, så kunder, der har et godt køkken, kan sælge det videre, og så andre, der måske vil bygge deres køkken om eller have nyt for færre penge, kan købe et brugt håndlavet snedkerkøkken, forklarer Allan Meyer, nytiltrådt CEO hos Multiform.

Leve af sit eget DNA

For nylig sagde han ja tak til stillingen som CEO hos Multiform efter 26 år hos KA Interiør, der producerer skydedørsskabe til bl.a. køkkenindustrien. Et nyt job, som på sæt og vis slutter ringen for Allan Meyer. Som færdiguddannet snedker tog han nemlig arbejde på en møbelfabrik, som producerede kvalitetsmøbler, og ønsket om at arbejde med kvalitet frem for kvantitet har fulgt ham lige siden.

- Selv om det efterhånden er mange år siden, at jeg blev uddannet snedker, bliver jeg stadig glad, når jeg kommer på snedkeriet. Der dufter rigtigt, og der er stadig noget særligt ved et stykke håndlavet kvalitet. Derfor ligger Multiforms produkter mit hjerte nær; det tiltaler mig, når det ikke bare er et spørgsmål om at lave en spånplade med huller i så billigt som muligt, forklarer han.

Desuden kan Allan Meyer godt lide, at hvert enkelt brand i Ballingslöv-koncernen, som Multiform er en del af, skal profilere sig selv og leve af sit eget DNA, for det giver som direktør mulighed for at påvirke forretningen mere end andre steder. Og endelig ser han frem til udfordringen i at tage et velrenommeret brand, som ikke har haft så gode resultater de senere år, og få det op at køre på de rigtige skinner igen.

Allan Meyer
"Selv om det efterhånden er mange år siden, at jeg blev uddannet snedker, bliver jeg stadig glad, når jeg kommer på snedkeriet", siger Allan Meyer, CEO i køkkenvirksomheden Multiform.

Rod i stolte snedkertraditioner

En af vejene til at få virksomheden til at vokse er at have snedkerkøkkenet i fokus. Et køkken som blev født i en baggård til Vestergade 47 i Aarhus, hvor Multiforms grundlægger, Carsten Michelsen, i 1982 stod ved saven i sit værksted og vendte og drejede en låge mellem hænderne. Den var enkel, skåret ud af ét stykke træ, men samtidig massiv. Ved at forene enkelheden i designet med en robusthed i materialer og håndværk tog han tråden op fra 1950’ernes ikoniske, danske møbelklassikere, som lever på tværs af generationer.

- Målet var at skabe et snedkerkøkken, der kan holde hele livet, og derfor er livslang holdbarhed og bæredygtighed er to sider af samme sag for os. Det giver simpelthen god mening for os at formidle kontakt mellem købere og sælgere af brugte køkkener, fordi køkkenet er for godt til at blive kasseret, siger Allan Meyer og giver som eksempel:

- Ingen kan finde på at smide Ægget ud, fordi stolen er lidt slidt i betrækket. Så ombetrækker man, og her er tankegangen den samme: vi forlænger produktets levetid og fører dets cyklus videre, fordi det i sig selv ikke fejler noget.

Gitte Nielsen
Gitte Nilsson, Roskilde, sætter pris på høj kvalitet og tidløst design. Også i køkkenet. Men pengene var ved at være brugt op i forbindelse med renoveringen af familiens klassiske villa fra 50’erne. Derfor investerede familien i et brugt Multiform-køkken.

Holdninger og håndværk

Cirkulært design er sammen med bæredygtigt skovbrug og mindre CO2-udledning tre veje, som Ballingslöv-koncernen går for at optimere sin miljøpåvirkning.

Reduktion af CO2-udledningen sker bl.a. via en omstilling til grøn el på alle produktionssteder og via såkaldte livscyklusanalyser for f.eks. et standardskab eller en bordplade. Analyserne giver værdifuld information om, hvor i produktets livscyklus de væsentlige CO2-udledninger er - og mulighed for at sætte ind med konkrete forbedringer. Det har resulteret i en betragtelig CO2 reduktion hos Multiform som resultat af et skifte til nye transportører.

Bæredygtigt genbrug af Multiform-køkkener

Den 1. juli åbnede Multiform for at formidle kontakt mellem private, der vil købe eller sælge et brugt Multiform-køkken. På Multiforms hjemmeside kan man se, hvilke køkkener der er til salg. Selve salget foregår mellem den private køber og sælger – Multiform stiller sin hjemmeside til rådighed for, at de to kan finde hinanden.

Køkkenet som bæredygtigheds-facilitator

Samlet set er et køkken, der er gennemtænkt med hensyn til bæredygtighed og har en lang levetid, altså et godt valg for planeten. Men derudover er køkkenet også en facilitator, som kan tilføre endnu mere bæredygtighed i hverdagen. F.eks. ved at være udstyret med energieffektiv og vandbesparende teknologi, med løsninger til bedre affaldssortering, kompostering af madaffald og egen dyrkning af krydderier og grøntsager. Eller ved at reducere madspild ved hjælp af intelligent teknologi, der minder om, hvad der er af mad derhjemme og gennem metoder til vakuumpakning.

- Det er nogle af de løsninger, vi ser, at vi kan bidrage med. Og så håber jeg, at vi i fremtiden kan kombinere genbrugsprodukter i vores produktion. F.eks. ved at modtage råplader af genbrugsmaterialer, som vi så kan omforme til bæredygtige produkter bagefter. Jeg tror på, at vi både kan være med til at værne om den jord, vi lever på, og levere konkurrencedygtigt, så længe vi målrettede og udvikler de bæredygtige tiltag hen ad vejen, afslutter Allan Meyer.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt