caffe
Af
Charlotte Holst

Sedler og mønter er svære at tage livet af

  Brugen af elektroniske betalingsformer som Swipp, MobilePay, kontaktløse betalingskort og nethandel stormer frem. Men kontanterne står ikke med begge ben i graven af den grund, betalingsvaner er nemlig uhyre svære at ændre.

Kan du huske checkhæftet? Den lille blok hvor man omhyggeligt udfyldte felter med beløb, dato og underskrift, som et værdibevis til en modtager. Spørger man unge i dag, hvad en check er, kigger de uforstående på en.

- Jeg har studerende, som påstår, at de aldrig har set en check, siger Jan Damsgaard, professor på CBS.

Han forsker i udviklingen af betalingsformer og kan sagtens huske, da checken var  almindelig som betalingsmiddel.  

- I nogle år havde jeg et checkhæfte liggende, som jeg havde med hjemme til brug, hvis der skulle samles ind til runde fødselsdage i familien. Senere skete det via overførsel til netbank og i dag med Swipp og MobilePay, siger han.

Checkhæftet får det endelige dødsstød i år, hvor bankernes checksamarbejde ophører, og begravelsen af checken er et forvarsel til mønter og sedler om, hvad der venter.

Antallet af udstedte check er siden midt 80'erne faldet fra over 200 millioner styk, til 2,3 millioner i 2014 og cirka 1 million i første halvår af 2015

”Checks er næsten forsvundet, og det er uundgåeligt, at kontanter vil blive betragtet som en sær måde at betale på.”
Kevin Jenkins, CEO for Visa Europe, til Times.

Mobile betalingsformer buldrer frem

Kontaktløse betalingskort, nethandel og hurtige klik på en betalingsapp fortrænger i stigende grad kontanter fra pungen.

- Vi vil tro, at inden for 5 til 10 år er kontanterne udfaset. Det bygger vi på, at der er en stor stigning i de digitale betalingsformer, herunder især produkter som MobilePay, der stiger eksplosivt. Samtidig kan vi se, at e-handlen også stiger markant, siger Henriette Høyer, sales manager hos betalingsformidleren DIBS, som er med til at udbrede de elektroniske betalingsformer.

App’en MobilePay er hentet på 9 ud af 10 smartphones i dag, og knap tre millioner danskere bruger regelmæssigt tjenesten. Det gør danskerne til det førende folkefærd, når det gælder mobilbetalinger.

- MobilePay er uden tvivl den største succes i Norden. De var først og hurtigst. I Sverige er Swish (det samme som Swipp i Danmark) godt med og har fået et flot momentum i markedet, siger Henriette Høyer.

’Less cash’ - ikke ’cashless’

Hos Nationalbanken er man dog mere tilbageholdende med at aflive mønter og sedler. I et mailsvar skriver landets centralbank.

- Det, Nationalbanken forventer, er en udvikling, hvor kontanter vil fylde mindre og mindre, det vil sige fortsat ’less cash’, men ikke ’cashless.’ Ser man praktisk på det, kan vi dog godt blive kontantløse her og nu, siger professor Jan Damsgaard.

- Der er ikke noget i vejen for, at vi udfaser kontanter helt. Teknologien er der. Udfordringen er, at det skal være for alle danskere, og der har vi nogle svage grupper som ældre, handicappede, børn og hjemløse, som der skal tages hensyn til.

En arbejdsgruppe under Nationalbanken er i gang med at analysere kontanternes rolle i det danske samfund.

Sedler kom ud af madrasserne

Nu tror man måske, at den elektroniske betalingsfeber betyder færre kontanter i omløb. Men det er ikke tilfældet. Nationalbanken har gennem flere år set en svag stigning i seddel- og møntomløbet, og det har rod i lyssky affærer, siger Jan Damsgaard.

- Pengene bliver ikke brugt som betalingsmiddel, de bliver brugt som værdiopbevaring. Det er de høje sedler, der er voksende, og det lugter langt væk af sort økonomi.

Professoren opfordrer til, at man laver pengeombytning på 1.000-kronesedlen, som man har gjort i Sverige.

- Man skulle aflevere sine store sedler og få nogle nye, og det betød, at der kom mange sedler ud af madrasserne. En stor del af dem blev så sat ind på bankkonti i stedet, fortæller Jan Damsgaard

I Sverige har man ikke kontantpligt. Her kan butikker, busser og biografer selv vælge, om de ønsker at tage imod kontanter eller ej. Blandt andet derfor er Sverige det eneste OECD-land, hvor mængden af kontanter i omløb er faldende. 

Sådan betaler vi i fremtiden

Kontaktløse betalingskort: Man slipper for at taste pinkode ved hurtigt at ”bippe sin betaling igennem”

Digital tegnebog: En digital kopi af dine betalingskort lagres på mobiltelefonen, som du derigennem kan bruge til betalinger

4T fra telefonselskaberne, PayPal og Google Wallet er andre alternative betalingsformer, der kommer til

Kilde: Henning N. Jensen, seniorpartner i rådgivningsfirmaet PlusCON

Tag det roligt, det går langsomt

Men selv om man laver den slags manøvrer og nye smarte betalingsformer introduceres, vil der gå rigtig mange år, før kontanter er helt udfaset. Det vurderer ekspert i betalingsformer Henning N. Jensen, der er tidligere vicepræsident hos Nets, direktør for Danmønt og i dag seniorpartner i rådgivningsfirmaet PlusCON

- Folks betalingsvaner er det mest konservative, der findes. Det er uhyre svært at ændre dem, og det tager typisk 5-7 år for et nyt betalingsmiddel at slå igennem, siger han.

Henning Jensen henviser til, at dankortet, efter 30 år på markedet, stadig er i gang med at vokse og sidste år tegnede sig for en stigning på 100 millioner transaktioner. Han anerkender eksplosionen i brugen af MobilePay, men peger på, at det især er person-til-person overførsler, der hitter.

- Ude i butikkerne går det slet ikke så stærkt. Jeg plejer at sige til folk på +50, som er lidt nervøse ved udsigten til et kontantløst samfund, at de kan være ganske rolige. For ti år siden sagde vi også, at NU er checken død, nu kommer dankortet. Men udviklingen går altså stille og roligt. 

Omtale af selskaber i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt