Nanjing Road in Shanghai, China
Af
Nordea Invest

Sæt sparepengene i udlandet og få mere ud af din opsparing

De fleste af os foretrækker at købe danske aktier og er langt mere rød-hvide med vores sparepenge, end investeringsrådgivere anbefaler. Men for mange danske aktier i porteføljen betyder større risiko og mindre afkast.

Forestil dig at gå på indkøb i verdens største varehus og så udelukkende købe pastaskruer i forskellige farver. Det er nogenlunde, hvad mange af os gør, når vi kun sætter vores sparepenge i danske aktier. Målt på værdi udgør danske aktier nemlig kun 0,7 procent af det globale aktiemarked.

- Mange investorer vælger danske aktier, fordi de føler, de kender selskaberne, og at de investerer i veldrevne og velrenommerede virksomheder, som de kan stole på, siger Philip Jagd, chefstrateg i Nordea.

Den samme oplevelse har Karsten Engmann Jensen, rådgiver i Pengeministeriet.dk og forfatter til fem bøger om opsparing, investering og privatøkonomi:

- Der er meget psykologi i at handle med aktier. De aktier, man kender, kommer man – ad psykologiske omveje – til at vurdere som bedre aktier end de aktier, man kender mindre godt. Vi kender danske aktier bedst og synes derfor, at de er bedst, forklarer han.

Karsten Engmann Jensen
Karsten Engmann Jensen
Økonomisk rådgiver hos pengeministeriet.dk

Spredning sænker risikoen

Selv om det danske aktiemarked har klaret sig rigtig godt de seneste år, er der flere gode grunde til også at kigge ud over grænsen.

- På en række områder kommer det hjemlige aktiemarked til kort. For eksempel er danske aktier godt repræsenteret inden for industri, finans og sundhed/medicin, men du må kigge mod udlandet, hvis du vil investere i eksempelvis it-selskaber. Og netop spredning – både geografisk og hen over brancher og underliggende forretningsområder – er afgørende for at minimere risikoen. Man løber altså en større risiko, hvis man begrænser sit investeringsunivers til selskaber, der tilfældigvis har hjemme i Danmark, siger Philip Jagd og understreger, at det dog ikke betyder, at det er uklogt at investere nationalt:

- Vi anbefaler, at danske aktier udgør 15 procent af investorernes portefølje. På den måde får man både en fornuftig spredning og udnytter det ekstra kendskab, man har til danske virksomheder.

I forhold til spredning fremhæver Karsten Engmann Jensen, at mange danske virksomheder handler globalt.

- Danske aktier er i princippet internationale, da mange har en stor eksportandel. Hvis man vil have endnu større spredning, kan man vælge at købe forskellige udenlandske aktier som supplement. Det gode råd er at købe aktierne og beholde dem, til man engang skal bruge pengene. Tålmodighed er vigtig, især når man ejer udenlandske aktier, understreger Karsten Engmann Jensen.

Philip Jagd
Philip Jagd
Chefstrateg hos Nordea

 

Glemmer, hvad man siger nej til

Der er også en klar økonomisk motivation for at investere i internationale aktier. Flere analyser viser nemlig, at afkastpotentialet på langt sigt er bedre, når man spreder sin portefølje ud over kloden.

- Risikoen for udsving eller selskabsspecifikke overraskelser er simpelthen større ved at begrænse sig til et lille marked som det danske. Ikke fordi selskaberne er dårligere, men fordi man har sine penge spredt over for få selskaber. Derfor bør man se ud over de danske grænser og kigge på for eksempel amerikanske og europæiske aktier i stedet, siger Philip Jagd.

For at nedbryde den mentale barriere, der afholder nogle fra at investere i udenlandske aktier, anbefaler han, at man starter med at tage et kig på investeringsforeningernes internationale fonde.

- Det er ofte manglende kendskab, der afholder os fra at gøre noget nyt. Men mange glemmer, hvad de siger nej til. Ser man efter, vil man opdage, at man kender mange af de største udenlandske selskaber – og at der er tale om koncerner, som får Mærsk og Novo til at lige miniputter. Det betyder, at de har en topprofessionel ledelse, et globalt marked og nogle af verdens dygtigste medarbejdere, hvilket også er til fordel for investorerne, påpeger chefstrategen.

Han foreslår, at man udvælger et par af de største selskaber i investeringsforeningernes udenlandske fonde, som kan supplere ens depot på en god måde, og så fokuserer på at følge dem i medierne for at finde tryghed ved dem.

- Aktiemarkedet har den fordel, at mange oplysninger er tilgængelige, og du kan for eksempel læse virksomhedens årsrapport eller finde nyheder og analyser om virksomheden på internettet eller i en online investeringsplatform, som den Nordea tilbyder, lyder rådet fra Philip Jagd.

Lav et gradvist skift

Derefter kan man gradvist flytte en lille del af sin investering til udenlandske aktier eller til en investeringsforening, der investerer globalt, europæisk eller i emerging markets.

- Som udgangspunkt er det klogt at vide, hvad du investerer i, og en professionel investeringsforvalter kender både de danske og udenlandske virksomheder i sin portefølje bedre, end du som privatperson kan kende Novo Nordisk eller Carlsberg. Den viden kan du trække på, når du investerer igennem en investeringsforening, siger Philip Jagd.

Ifølge Karsten Engmann Jensen handler det om at træffe en beslutning og stå fast ved den.

- Du søger tryghed i det, du køber, og når du først har handlet, finder du tryghed i, at du har gjort det rigtige. Du kommer automatisk til at tro på, at din løsning er bedre end andres, lyder hans erfaring.

 

Investeringsforeningen Nordea Invest gør det nemt

Risikospredning er áltafgørende, når du investerer og samtidig ønsker at have størst mulig sikkerhed for ikke at mindste hele din opsparing. Du får den bedste risikospredning, hvis du både investerer i danske og udenlandske aktier og obligationer. En Investeringsforening er specialist i at pleje udenlandske værdipapirer - og vi gør det nemt for dig at være med på de udenlandske markeder og spreder fra første bevis, risikoen over mange virksomheder. 

Husk ALTID at tale din økonomi igennem med en rådgiver før du investerer.

Se vores Nordea Invest fonde her

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt