Autostore
Af
Thomas Jensen

Autostores robotter hjælper virksomheder gennem corona

Virksomheder under corona-krisen: Langt de fleste virksomheder bliver ramt af corona-pandemien. Også norske Autostore. Men CEO Karl Johan Lier øjner store muligheder, når Autostores kunder skal have endnu flere automatiserede lagerløsninger. "Robotter bliver jo ikke syge af corona", som han siger.

Netsalget er eksploderet under corona-krisen. Folk vil hellere sidde hjemme foran computeren, når de skal shoppe, end gå i butikker og supermarkeder.

- I USA udgjorde supermarkedernes nethandel tre procent af deres samlede omsætning før corona-krisen, nu er den oppe på ni, og eksperter regner med, at den lander på seks-syv procent efter krisen. Det giver muligheder for os, når markedet bliver fordoblet, siger CEO for norske Autostore, Karl Johan Lier.

Autostore laver robotsystemer, der klarer håndteringen af en vare, fra den kommer ind på lageret, til den bliver sendt ud til kunden. Autostores robotsystemer står for eksempel hos virksomheder som XXL, Komplett, Puma og Gucci.

Karl Johan Lier
Karl Johan Lier
CEO, Autostore (siden 2017)

Kun en tredjedel besøgende på messe

Det gik rigtigt op for Karl Johan Lier, at coronaens hærgen var alvorlig, da han stod på USAs største internationale messe for robotteknologi i Atlanta i midten af marts. Ugen før messen havde han hørt, at flere besøgende ville blive væk på grund af corona, men han fik først rigtig syn for sagen, da han stod på messestanden.

- Jeg tænkte, her er da godt nok tomt. Der var kun en tredjedel af de sædvanlige besøgende, og da jeg så kom ud i lufthavnen, fik jeg at vide, at Norge var ved at lukke ned, siger Karl Johan Lier, der skulle direkte i karantæne, da han landede i Norge, og siden har han arbejdet hjemmefra.

En væksthistorie der fortsætter

De sidste tre år er der kommet 200 nye Autostore-ansatte til, og virksomheden planlægger at ansætte 300 nye de næste tre år. Autostore har kontorer i Norge, Polen, Frankrig, England, Tyskland, USA og Japan. Hovedparten af de planlagte nyankomne skal ansættes i Norge og Polen, hvor de skal lave forskning og stå for produktion af robotterne. Dem bliver der brug for, for under corona-krisen har der været mange forespørgsler fra kunder, der vil automatisere lagrene endnu mere.

- Robotter bliver jo ikke syge af corona, og vores kunder ønsker naturligvis at være mindre sårbare over for corona, eller hvis der skulle komme en lignende sygdom, der kunne ramme de ansatte, siger han.

Autostore
Autostores robot- og lagersystemer er bygget som en stor kasse, hvor robotterne henter varer, der står lagret i stakke.

Krav om levering på timer

Det er ikke kun corona, der skaber større efterspørgsel efter Autostores automatiserede lagersystemer. En ny trend inden for online handel er ved at brede sig. Det er nu ikke længere nok, at varerne når ud til kunderne på en til to dage, nu skal det være på timer.

- I dag er online-butikkers infrastruktur typisk bygget sådan op, at de har få og meget store lagre i lande med lave omkostninger til løn, men det bliver anderledes, forklarer Karl Johan Lier.

I fremtiden spår han, at der kommer mange flere af de såkaldte micro-fulfillment centre. Det er kort sagt små fuldautomatiserede lagre, der typisk ligger inde i et supermarked, hvor kunden får udleveret de bestilte vare, når de scanner deres telefon og dermed slipper for at gå på indkøb i butikken. Autostores robotsystemer er bygget op, så de netop kan opsættes hurtigt i eksisterende butikker og supermarkeder. Derfor har Karl Johan Lier en stærk tro på fremtiden.

- Den her situation påvirker os selvfølgelig på kort sigt, men på den længere bane - et til to år - er jeg meget positiv, siger Karl Johan Lier.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt