Ups! Tillad markedsføringscookies for at se indhold som dette fra Nordea

Loading

0:00/0:00

Af
Sanne Opstrup Wedel

Portræt af en investor: Magien ved investering opstår, når man går i gang

Linnéa Schmidt har én gang fået økonomisk angst og mange gange været i tvivl. Men hver gang har hun søgt viden og bedt om hjælp, til hun fandt en løsning. Og i processen har hun fundet ud af, at det hverken er indviklet eller kedeligt at tage kontrollen over sin egen økonomi – snarere tværtimod.

Opsparing

Skridtet ind over tærsklen til en verden af afkast, ÅOP og ETF’ere var enormt, men faktisk var det netop dét – at tage det første skridt – som i dag har gjort, at Linnéa Schmidt føler sig fri og i balance i forhold til sin egen økonomi.

Det begyndte ellers et helt andet sted for den 35-årige farmaceutuddannede cancerforsker, som er født i Sverige og i dag bor i Danmark. Ja, faktisk var det følelsen af total uro, der blev starten på dét, som i dag er komplet ro.

- Da jeg sammen med min kæreste skulle købe min første lejlighed, fik jeg simpelthen økonomisk angst over at skulle låne så mange penge. Det var en overvældende følelse af ikke at have kontrol og ikke at forstå, hvad det betød for mit liv, forklarer hun.

Styr på budget og aktier

Løsningen blev at tage op til sine forældres sommerhus i Sverige med to klare mål: At forstå sit budget: hvilke udgifter havde hun, hvilke indtægter, hvad var lån, hvad var renter? Og så at forstå, hvad aktier var for noget, fordi hun opdagede, hun havde en investeringsfond i Sverige, uden at hun dog kunne huske, hvordan hun havde fået den, eller helt præcist forstod, hvad det indebar.

Hele undersøgelsen var umiddelbart lige så sort og ufremkommelig som Marianergravens bund, for til at begynde med var der virkelig meget, hun ikke forstod.

Linnea Schmidt
For Linnea, 35, har det været en øjenåbner at finde ud af, at det hverken er indviklet eller kedeligt at tage kontrollen over sin egen økonomi.

- Jeg var f.eks. mega usikker på, hvad et depot var for noget, og jeg forstod ikke, hvor pengene skulle komme ind, hvis jeg skulle sælge noget – hvis de overhovedet skulle komme ind nogen steder. Jeg var kort sagt blank ift., hvordan investering fungerer, konstaterer Linnéa.

Men efterhånden som hun gravede sig ned i en helt ny verden af økonomiske termer ved at læse blogs, gå i netbanken, google og bestille en bog hjem, kom hun op til overfladen med et nyt overblik:

- Jeg har altid været god til at spare op, men fandt ud af, at jeg brugte langt flere penge på spontane ting som en café latte hist og en kjole pist, end jeg var bevidst om, siger hun.

Privatøkonomi er tabubelagt

I første omgang betød dagene i sommerhuset, at Linnéa relativt hurtigt ændrede adfærd, når hun gik rundt i byen: der sneg sig ikke så tit en spontan kop kaffe ind, og når hun kiggede på tøj, begyndte hun at overveje, om hun egentligt havde brug for lige netop den top eller kjole. Og da al den nye viden kort efter inspirerede hende til selv at investere, opstod der nye spørgsmål, som gjorde, at hun begyndte at spørge løs og bede hun om hjælp – bl.a. i Facebook-gruppen ”Tjejer som gillar aktier” (Piger, der kan lide aktier) og i det svenske investeringsnetværk Economista, der i dag er en gruppe på mere end 120.000 kvinder, som hun driver sammen med to andre svenske kvinder.

"Uanset hvor få penge, du har, så bare gå i gang og se det som lærepenge. Så har du prøvet det"
Linnea Schmidt, 34 år og investor

- Jeg følte, at jeg kunne spørge om hvad som helst. Derfor turde jeg også at kaste mig ud i det og fandt hurtigt ud af, at det var sjovt, ikke spor indviklet og rigtigt vigtigt. Ikke mindst fordi det gik op for mig, at man arbejder for penge, men at de også kan arbejde for dig. Dét var en kæmpe øjenåbner, siger Linnéa, der lærte allermest, da hun konkret gik i gang – og derfor er det også hendes første og bedste råd ift. investering.

- Uanset hvor få penge, du har, så bare gå i gang og se det som lærepenge. Så har du prøvet det. Du ser, hvad der sker, når du køber, overfører penge til et depot, siger Linnéa, der stadig kan huske, at hun opførte en lille dans, da hun havde tjent 300 kr. på en af sine første investeringer.

Bange for at tabe ansigt

Derfra åbnede en givende, inspirerende verden sig gradvist for hende, hvor hun fandt ud af, at det ikke nødvendigvis er meget svært eller meget tidskrævende at investere, og lige siden har hun gerne ville dele den passion med så mange som muligt – også selv om det i Danmark stadig er tabu at tale om privatøkonomi.

- Jeg tror, at mange er bange for at træde uden for normen og blive ramt af Janteloven. Når jeg spørger ind til folks tanker om investering og pension, oplever jeg indimellem selv at blive skudt i skoene, at jeg kun tænker på penge og blander mig unødigt i noget meget privat, selv om jeg bare er passioneret om emnet. Derudover tror jeg også, mange føler, at det er noget, de burde have styr på og derfor ikke har lyst til at tabe ansigt ved at sige højt, at der er noget, de ikke forstår. Og endelig kan det også være lidt uvirkeligt at skulle tænke over sin økonomiske fremtid om 10, 20 eller 30 år, siger Linnéa Schmidt og fortæller om et studie, der har undersøgt den psykologiske betydning af at kunne se sig selv i fremtiden:

En gruppe forsøgspersoner kigger sig selv i spejlet, og gennem en VR-brille ser de et computermanipuleret billede af sig selv som gammel (deres ældre/fremtidige jeg), mens en anden gruppe kigger sig selv i spejlet og ser sig selv, som de ser ud i dag. Derefter har alle forsøgspersoner svaret på diverse spørgsmål om privatøkonomi, herunder pensionsopsparing, og i studiet er det tydeligt, at de, der har set deres ældre/fremtidige jeg og haft mulighed for at interagere med det, er mere tilbøjelige til at spare op til alderdommen – fordi det levende spejlbillede i højere grad har skabt en forbindelse til deres fremtidige jeg: hvad vil jeg gerne kunne gøre? Hvad er mine drømme?*

Linnéa Schmidt

  • 35 år og arbejder som cancerforsker.
  • Brænder for at få flere kvinder og mænd til at begynde deres investeringsrejse.
  • Stifter af facebookgruppen "Moneypenny - Kvinder som investerer" (ca. 8.100 medlemmer), som hun i dag driver med Ann Christina Lykke.
  • Driver det svenske netværk Economista (ca. 120.000 medlemmer) sammen med den svenske finansprofil Anna Svahn.
  • Har startet Moneypenny-netværk i Norge i januar 2019 sammen med Ann-Christina Lykke og Beate Engelschiön – nu med over 2.500 medlemmer.
  • Skriver selv på www.moneypennyandmore.dk

Frihedskapital er altafgørende

Den frihed, der ligger i at kunne gå efter sine drømme, er for Linnéa Schmidt det allervigtigste incitament til at få flere i gang med deres egen investeringsrejse. Både fordi man kan blive syg, hvis ikke man har styr på sin økonomi og ikke får talt om det, men ikke mindst pga. det, Linnéa Schmidt kalder frihedskapital: at man har økonomisk frihed til at gå fra et arbejde eller en relation, man ikke har det godt med, så man ikke er afhængig af en partners økonomi for at klare sig, men derimod kan gøre det, som er bedst for en selv.

- Det gælder ikke mindst for kvinder, som oftere end mænd arbejder på deltid, er på barsel flere gange og ofte i lang tid, generelt får en lavere løn og også dør senere og derfor generelt har brug for penge i længere tid end mænd, siger hun.

Derfor gælder det bare om at gå i gang, prøve sig frem – og søge viden og hjælp, når man har brug for det. Selv ledte Linnéa i sin tid efter relevante danske investeringsblogs, og da hun ikke fandt så mange, lavede hun sin egen, som hun i dag også ser som sin investeringsdagbog. Og da hun efter nogen tid i Economista ikke kunne finde et tilsvarende netværk i Danmark, startede hun i sommeren 2016 facebookgruppen "Moneypenny - Kvinder som investerer", som hun i dag driver sammen med Ann-Christina Lykke og i dag har over 8.000 medlemmer i Danmark. Og endelig har hun sammen med Ann-Christina Lykke og den norske økonomi-entusiast Beate Engelschiön i januar startet en Moneypenny-gruppe i Norge, som allerede har 2.500 kvinder som medlemmer.

- Netværkene er kendetegnet af åbenhed og hjælpsomhed, og jeg er virkelig glad for, at så mange får muligheden for at opleve glæden ved, når privatøkonomi går fra at være et nødvendigt ondt til at være rigtig sjovt – ja ligefrem en passion, siger Linnéa.

 

*Kilde: NCBI

 

Opfordring til investering samt omtale af investeringsmuligheder, lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Holdningerne er interviewpersonens egne. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

 

 

Læs også om Patrick: https://nordeainvestmagasinet.dk/artikler/portraet-af-en-investor-jeg-ville-mere-med-mine-penge

Læs også om Caroline: https://nordeainvestmagasinet.dk/artikler/portraet-af-en-investor-caroline-laerer-sine-boern-om-aktier-og-investeringer

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt