Ups! Tillad markedsføringscookies for at se indhold som dette fra Nordea

Loading

0:00/0:00

Af
Sanne Opstrup Wedel

Portræt af en investor: Jeg ville mere med mine penge

Når man investerer, sætter man ikke bare penge i en virksomhed, men får mulighed for at blive klogere på sine personlige interesser som teknologi eller klima – en kobling som i sidste ende kan bidrage til at løse nogle af verdens store udfordringer.

Opsparing

Man bliver hele tiden fanget i en verden af ny viden, når man investerer. En verden, hvor man får lyst til at undersøge, tjekke og udforske.

Sådan er det i hvert fald for 21-årige Patrick Lyak, som er vokset op i Brøndby Strand på Vestegnen; langt fra aktiekurser og ESG-fonde. Alligevel fik han tidligt interessen for økonomi, penge og investering – og hvordan det virker.

- Dengang som nu synes jeg, det er vildt fascinerende, at du kan få dine penge til at tjene penge for dig, mens du laver noget andet. Men efterhånden er det også blevet klart for mig, hvor meget ny viden, man kan tilegne sig gennem investering, og hvilken forskel det kan gøre, siger han.

Søg viden hos virksomhederne selv

For verden er større, end man lige tror: Det er virksomheder, som producerer alt det, man ser i sin dagligdag, så hvis man f.eks. interesser sig for gaming, kan man investere penge i virksomheder inden for den branche og derigennem følge med i den nyeste teknologi inden for f.eks. skærm- eller computerchip-teknologi. Og har man interesse for selvkørende biler eller klima, kan man også følge med dér.

- På den måde kan du holde dig opdateret om alt det nyeste inden for det emne, du faktisk interesserer dig for. Og det føles ikke som en pligt. Det er bare fedt at finde ud af, hvem der er hurtigst og bedst på feltet, fordi man selvfølgelig gerne vil have, at det går godt for dem, man har puttet penge i, siger Patrick Lyak, der f.eks. selv bruger Twitter til at følge med i, hvad de forskellige virksomheder arbejder med og er i gang med at udvikle.

For alle virksomheder vil gerne have så meget presse som muligt, men det er ikke altid, at medierne griber det, der foregår i de mindre virksomheder eller for den sags skyld synes, det er det mest spændende at skrive om.

- Så man kan blive rigtig klog på sine personlige interesser ved at investere og følge med der, hvor virksomhederne selv fortæller, hvad de gør. Ikke mindst ved at sætte sig ind i virksomhedens næste træk på området, siger Patrick Lyak.

Patrick Lyak
For Patrick Lyak, 21, handler investeringer ikke bare om at lægge penge i en virksomhed. Det handler også om at blive klogere på sine personlige interesser som teknologi eller klima.

Virksomhederne er en del af løsningen

Et af de områder, hvor en underskov af nye tiltag er på vej frem, men hvor kun noget af den hurtige og interessante udvikling går gennem de almene mediekanaler, er ifølge Patrick Lyak hele bæredygtighedsdagsordenen.

- Vi har åbenlyst nogle udfordringer, som skal løses på klimaområdet – f.eks. at plastik skal erstattes af noget andet. Og samtidig er der et meget stort fokus på problemerne. De problemer er der nogle virksomheder, som skal være med til at løse, og derfor synes jeg også, det er vildt spændende at investere i nogle virksomheder, der tager teten på det område f.eks. ved at opfinde et sugerør, som ikke er lavet af plastik. På den måde investerer du både der, hvor mange penge søger hen i de her år, men du hjælper også til en mere grøn udvikling, og det er jo win-win, siger han.

"Det er bare fedt at finde ud af, hvem der er hurtigst og bedst på feltet, fordi man selvfølgelig gerne vil have, at det går godt for dem, man har puttet penge i"
Patrick Lyak, 21 år og investor

Alle kan præge dagsordenen

Alligevel møder Patrick Lyak ofte det synspunkt, at virksomhederne er så store og tjener så mange penge, at de kan gøre, hvad de vil. Men i sidste ende laver virksomhederne jo kun produkter, der kan sælges, og derfor har vi alle sammen mulighed for at præge dagsordenen, hvis vi vil.

- Hvis man f.eks. interesserer sig for, at der bliver lavet bæredygtige sugerør, og derfor investerer inden for det område, så stiger efterspørgslen på de løsninger, og på den måde kan man via sin interesse indirekte være med til at løse nogle af kloden store problemer – eller i hvert fald sætte fokus på dem, siger Patrick Lyak, der synes, det er interessant at tænke på, at virksomhederne i stort omfang retter ind, når forbrugere og investorer stiller krav.

- Det er vigtigt at huske på. Og det er også en vigtig grund til, at det er sjovt at granske alt det, virksomhederne gør på de her aktuelle områder, som man ikke lige læser om i de store nyhedsmedier, siger Patrick Lyak.

Han ser det som en ekstra fortjeneste, at man med ny viden også bliver en mere interessant samtalepartner.

- Tror du ikke lige, at man er mere spædende at høre på, når man kan sidde og forklare om, at et internationalt tøjmærke begynder at bruge hampeplantens fibre til produktion af deres tøj. Specielt når rigtig mange forbrugere og helt almindelige mennesker ikke tror, at der bliver gjort noget for klimaet, og at de store virksomheder er ligeglade. Men gennem investeringer får man øjnene op for, at der rent faktisk bliver gjort en forskel på f.eks. bæredygtighedsområdet. Og det er viden, jeg ikke ville have tilegnet mig, hvis ikke jeg interesserede mig for at følge med i, hvad de store virksomheder laver af tiltag, afslutter han.

 

 

Opfordring til investering samt omtale af investeringsmuligheder, lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Holdningerne er interviewpersonens egne. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

 

Læs også om Linnea: https://nordeainvestmagasinet.dk/artikler/portraet-af-en-investor-magien-ved-investering-opstaar-naar-man-gaar-i-gang

Læs også om Caroline: https://nordeainvestmagasinet.dk/artikler/portraet-af-en-investor-caroline-laerer-sine-boern-om-aktier-og-investeringer

Patricks 5 råd til nye investorer

Invester først i dig selv
Brug tid på at finde brugbar viden om, hvad investering er. Der ligger masser af fantastisk materiale på f.eks. YouTube; bare find dem, der har så mange følgere, at det nok er, fordi de ved, hvad de taler om. Du kan også melde dig ind i et community på nettet, hvor jeg kun har mødt søde mennesker, der var parate til at svare på mine spørgsmål.

Forstå hvad du investerer penge i
Du skal ikke bare investere penge i noget, medierne eller dine venner siger, er godt. Du skal forstå, hvad det er, du investerer i – så lad være med at investere i en eller anden aktie, fordi der står et sted på nettet, at den er god. Sæt dig ned og læs om virksomheden og forstå, hvad den står for, og hvorfor den gør, som den gør.

Tænk langsigtet
Det er vigtigt, at man ikke tror, man kan investere i dag og blive millionær om en uge. Se det på denne måde: du planter et æbletræ i dag, og så går der nogle år, før du kan plukke æblerne – frugterne af det gode arbejde høstes til sidst.

Invester ikke mere end du kan tåle at tabe
Når jeg investerer, tænker jeg altid: hvis jeg mister de her penge, kan jeg leve videre helt normalt – og derfor skal man heller aldrig investere for lånte penge. Når jeg har investeret et beløb, sier jeg til mig selv, at de her penge ikke længere er en del af min økonomi. På den måde har jeg følelsesmæssigt distanceret mig fra pengene – det andet er ikke sundt for nogen.

Invester bredt
Det er vigtigt, at man ikke putter alle sine penge ét sted hen, for så er alle pengene væk på én gang, hvis uheldet er ude, og så er man nok ikke særlig fed at være sammen med. Derfor skal man investere bredt – gerne 15-20 forskellige steder, når først man er godt i gang.

 

Opfordring til investering samt omtale af investeringsmuligheder, lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Holdningerne er interviewpersonens egne. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

 

Læs også om Linnea: https://nordeainvestmagasinet.dk/artikler/portraet-af-en-investor-magien-ved-investering-opstaar-naar-man-gaar-i-gang

Læs også om Caroline: https://nordeainvestmagasinet.dk/artikler/portraet-af-en-investor-caroline-laerer-sine-boern-om-aktier-og-investeringer

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt