Ups! Tillad markedsføringscookies for at se indhold som dette fra Nordea

Loading

0:00/0:00

Af
Sanne Opstrup Wedel

Portræt af en investor: Caroline lærer sine børn om aktier og investeringer

Med bæredygtig investering kan man påvirke mere end blot sit eget forbrug og dermed sætte et større aftryk på en bæredygtig udvikling.

Opsparing

Hvis der er én ting, 37-årige Caroline Rosberg synes, er påfaldende, så er det, hvor ofte hun hører, at man ikke kan påvirke en grøn udvikling ret meget med de små ting, man selv gør i hverdagen – som at cykle på arbejde, tage et kortere bad eller købe en kylling, der ikke har fløjet den halve jordklode rundt.

- Argumentet er tit, at så længe Kina ikke gør noget, så kan det hele være lige meget, men for mig gør mange bække små en stor å: hvis man hver især sætter et godt eksempel, er jeg sikker på, at det smitter resten af verden. Det kræver dog, at man bryder sine vaner og gør det, der er lidt ubekvemt: f.eks. tager cyklen, selv om det regner, man sveder og får cykelhjelms-hår, siger Caroline Rosberg.

Til gengæld ville hun ønske, at vi ikke var så fordomsfulde i forhold til det at udfordre status quo og det at forsøge at gøre tingene helt anderledes. Eksempelvis gik hendes familie for fire år siden over til plantebaseret kost, men hvis hun siden hen en sjælden gang har spist et stykke rødt kød, har hun oplevet, at omgivelserne har haft overraskende travlt med at pege fingre ad det, selv om de selv spiser kød – måske fordi det kan være for ubekvemt at lave om på sine vaner?

Caroline
Caroline på 37 år har en bæredygtig mission med sine investeringer. Hun har erfaret at bæredygtighed og et flot afkast ikke udelukker hinanden.

- Men selv om jeg spiser et stykke kød nu, så har jeg stadig den samme holdning til mad. Så pyt med, at man indimellem ikke gør alting perfekt, så længe man forsøger sit bedste. Samtidig kan det også være svært at gennemskue, hvad der reelt har den største indflydelse at gøre noget ved som privatperson. De fleste af os kan være enige om, at man af hensyn til klimaet skal stoppe med at flyve, men hvad med de store røde bøffer og de mange timer, vi streamer tv-serier og film fra nettet? Men det vigtigste må være at gøre noget. Og ikke mindst at have en dialog med hinanden om, hvorfor man gør, som man nu engang gør, så vi alle bliver klogere, mener Caroline Rosberg.

Caroline Rosberg

  • 37 år.
  • Mor til tre og bor i Birkerød.
  • Har investeret på egen hånd siden hun var 18 år.
  • Interessen fik hun fra sin mormor, som tog Caroline med til generalforsamling i flere af de virksomheder, hun selv investerede i.

Fascination med hjemmefra

Selv om klimaet i dag har en stor plads i Carolines hjerte, blev hun interesseret i investering længe før, hun blev interesseret i bæredygtighed.

Som barn var hun med sin mormor til generalforsamlinger i flere af de klassiske C20-virksomheder, som mormoren investerede i. Mellem buffeter, kringle og cigaretrøg fortalte mormoren om, hvad hun investerede i og hvorfor, mens Caroline fascineret fulgte, hvordan man som investor havde mulighed for at stille kritiske spørgsmål til topledelsen og få et indblik i, hvordan forholdene var. Det var også mormoren, der gav hende penge i fødselsdagsgave sammen med et kontoudtog fra banken, hvor hun kunne se effekten af renters rente.

- Jeg fik fornemmelsen af, at jeg sparede op og så, at hvis du venter og udsætter dine behov lidt, får du endnu flere penge, siger Caroline Rosberg, der også iagttog sine forældre leve klare økonomiske prioriteringer ud i hverdagen: De prioriterede f.eks., at familien boede et godt sted, til gengæld var der så ikke så meget at rutte med i hverdagen.

- Vi manglede ikke noget, men de prioriterede tidligt, at vi havde en god base, og så tog vi ikke på flyrejser tre gange om året. På den måde har privatøkonomi og investering altid været noget, der har optaget mig; ud fra devisen, at man selv styrer, hvordan man vil forme sin økonomisk fremtid.

Derfor var det også naturligt for Caroline Rosberg allerede som 18-årig at begynde at investere på egen hånd. Til at begynde med var det ikke altid ud fra en bæredygtig tankegang, men gennem studietiden på Copenhagen Business School og senere, da hun fik job i en mindre FN-organisation og kom til at arbejde med bæredygtighed internt i organisationen, voksede interessen.

"Hvis du venter og udsætter dine behov lidt, får du endnu flere penge"
Caroline Rosberg, 37 år og investor

Påvirkning på tre planer

I dag investerer hun primært bæredygtigt og har derigennem fået øjnene op for, at man som privatperson kan påvirke klimadagsordenen på i hvert fald tre forskellige planer: gennem sin egen adfærd, gennem sit eget forbrug, og sidst – men ikke mindst – gennem investering.

Påvirkningen gennem adfærd handler om alle de små ting, vi kan gøre i hverdagen som at tage et kortere bad eller snuppe cyklen i stedet for bilen, hvor Caroline Rosberg som nævnt mener, at vi hver især kan gøre en masse, som til sammen har stor betydning.

Når det gælder forbrugsgoder, myldrer det frem med en mængde af forskellige tiltag inden for meget forskellige brancher, og det glæder Caroline.

- Det er fedt at se, at der er sket så store ændringer på det her område de senere år. Vi er gået fra, at CSR var noget, som kun ganske få virksomheder praktiserede, og hvor det længe blev diskuteret, om CSR overhovedet var relevant for virksomheders forretning. Og så til, at det i dag er indiskutabelt, at bæredygtighed spiller en afgørende rolle og er et vigtigt konkurrenceparameter på tværs af brancher. Der sker en kæmpe udvikling i de her år, hvor virksomhederne for alvor tager et stort ansvar som en integreret del af deres forretning, siger hun og giver modebranchen som eksempel.

- Vi ser sko og tøj lavet af genbrugsplast fra havene, stop for brug af læder og pels samt en langt større indsats for at sikre ordentlige forhold i produktionen. Det rigtig stærke ved det er, at det rammer ekstremt bredt, fordi vi alle sammen skal have tøj på kroppen og sko på fødderne. For mig sender det et signal om, at forbrugerne har talt, og at det hjælper at sige, hvad man mener, siger Caroline, der også glæder sig over, at virksomhederne forpligter hinanden – f.eks. ved at kræve, at der i en vis procentdel af udbudsmaterialer er krav om, at leverandørerne skal forklare deres bæredygtighedsforhold.

- Det er en start og helt sikkert et skridt i den rigtige retning. Og så viser det noget meget vigtigt: at det er mennesker, der køber, også selv om det er på vegne af en virksomhed, og det er lige præcis derfor, man aldrig må tro, at det ikke nytter noget at stille krav som forbruger, konstaterer hun.

Solceller
Ifølge Caroline Rosberg, 37, ser man en tydelig sammenhæng mellem kursudvikling og de virksomheder, der beskæftiger sig med bæredygtighed.

Mening for bundlinjen er et must

Det gælder ikke mindst, når det kommer til den tredje mulighed for som privat investor at påvirke en grøn udvikling: nemlig gennem investering.

Her har man ifølge Caroline to kanaler at gøre brug: sin pension og sin almindelige opsparing i frie midler.

- Mange tænker måske stadig, at det som privatperson er umuligt at råbe de store pensionskasser op. Men vi har jo set, hvordan der de senere år er blevet stillet spørgsmål ved den uigennemsigtige forvaltning af midlerne. Og hvis man bliver ved at skubbe på ved kontinuerligt at give udtryk for sine forventninger til en grøn udvikling, f.eks. i form af grønne pensionsprodukter, så sker der noget, for igen: det er mennesker, der sidder der, siger Caroline Rosberg med henvisning til, at man i Danmark nu kan vælge at forvalte sine pensionsmidler i en ren bæredygtig pensionsordning.

Men ud over de midler, vi sparer op gennem vores arbejde, så er det også helt afgørende, at de penge, vi har stående i banken, kommer ud at arbejde. Her kan det som privat investor være svært at gennemskue, hvad der er bedst at gøre for mest effektivt at påvirke en bæredygtig udvikling, og hvis man ikke har mod på selv at udvælge enkeltaktier, kan investeringsforeninger være en mulighed.

- Det kræver et helt analytikerteam at overvåge udviklingen grundigt, og derfor kan det for mange være nemmere at købe sig ind i en investeringsforening, som garanterer, at det f.eks. kun er de virksomheder, der er markedsledende inden for bæredygtighed, som er med, forklarer Caroline Rosberg.

Når det er sagt, understreger hun, at man midt i klima-snak og bæredygtigheds-dagsorden ikke skal glemme, at virksomheder selvfølgelig skal tjene penge, og at formålet med investering selvfølgelig er at få et fornuftig afkast.

- Alle investeringer skal give mening for bundlinjen, for ellers er det jo ikke bæredygtigt. Heldigvis ser vi statistik, der viser, at fokus på bæredygtighed og et flot afkast fint kan følges ad, så det ene er ikke på bekostning af det andet.

 

Opfordring til investering samt omtale af investeringsmuligheder, lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Holdningerne er interviewpersonens egne. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

 

Læs også om Patrick: https://nordeainvestmagasinet.dk/artikler/portraet-af-en-investor-jeg-ville-mere-med-mine-penge

Læs også om Linnea: https://nordeainvestmagasinet.dk/artikler/portraet-af-en-investor-magien-ved-investering-opstaar-naar-man-gaar-i-gang

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt