Top banner
Af
Nina Azoulay, journalist, Foto: Plastix

Fra fiskenet til havestole: Grøn plast vinder frem

Store mængder plastik ender hvert år i havet. Men det spirer frem med initiativer, der skal løse problemet – og efterspørgslen fra forbrugerne stiger i samme takt. Danske Plastix indsamler kasseret grej fra fiskeindustrien og genanvender plasten til møbler, sportsudstyr og emballage.

Bæredygtig opsparing
Global

Mikroplast i drikkevandet og døde havdyr med maverne fulde af fiskesnøre og slikpapir. Hvert år ender tonsvis af plastik i havet. Det tager livet af tusindvis af dyr og forurener miljøet.

Mens verdens politikere først for nyligt har vedtaget de første plaststrategier, der skal dæmme op for problemerne, er det gennem en årrække spiret frem med nye initiativer fra organisationer og erhvervsliv. En af dem, der har skabt en forretning på området, er danske Plastix. Virksomheden omdanner udtjente fiskenet og trawl til en ny plastråvarer, som bruges til blandt andet havestole og havkajakker.

Hans Axel Kristensen
Hans Axel Kristensen
Direktør, Plastix

Interessen for den genanvendte plastik er vokset enormt, fortæller direktør Hans Axel Kristensen.

- Vi mærker et nærmest eksplosivt stigende fokus fra forbrugerne. Vi troede, at det ville være plastbranchen selv, der ville drive det her frem, men det har vist sig at være producenter, der gerne vil have den genanvendte plastik i deres produkter, fordi forbrugerne efterspørger det, siger han.

Direktøren kan vise flere eksempler frem af ’high end’-designprodukter fremstillet i særlige varianter med genbrugsplast. De har fået flere til at se muligheder i de udtjente fiskenet.

- Lige nu gør nogle af de helt store industrispillere klar til at trykke på knappen, og så vil vi se genanvendt plastik blive brugt i langt større volumen. Det betyder, at vi er på vej til at skalere op, så vi går fra at have et output på 10-12.000 tons om året til 30.000 tons årligt, tilføjer han.

Stol
Ocean en relanceret udgave af Nanna og Jørgen Ditzels havestol fra 1955, og den er lavet af genanvendt fiskegrej fra Plastix. Stolen modtog i 2019 en pris fra designmagasinet Wallpaper.

Vil ikke være en losseplads

I Plastix er der opbygget en mekanisk recycling-teknologi, hvor plastikken fra fiskegrej sorteres, neddeles, renses og oparbejdes til en ny plastråvare i høj kvalitet, som genanvendes i forskellige produkter. I dag er Plastix en af de få på verdensplan, der kan håndtere fiskenet, trawl og reb, som er en helt særligt niche inden for affald og plastik-genbrug.

- Genbrugsplast er et kompliceret materiale, for du kan ikke bare blande al mulig plastik i en gryde og røre rundt og få et godt produkt ud i den anden ende. Det skal sorteres og homogeniseres til én plasttype, siger Hans Axel Kristensen:

- Hvis vi får et møgprodukt ud i den anden ende, dur det ikke. Men de fiskenet, vi genanvender, kan vi med vores proces få ud i en høj kvalitet, og vi bruger mange kræfter på at vejlede dem, der leverer plastik til os i, hvad vi tager ind, for vi vil ikke bare være en losseplads. Begrundelsen er selvfølgelig økonomi, for vi skal kunne konkurrere med plastik, der produceres fra ny.

Historisk set genbrugsplast været af dårligere kvalitet end ’nyplast’, og derfor har der været en berettiget skepsis over for genanvendt plast, forklarer han.

- Derfor er alt, hvad vi laver, evidensbaseret. Vi har et avanceret laboratorium og laver analyser på molekylær niveau af alt, hvad vi får ind, og i alle led i processen. Det har givet os en høj viden om de forskellige plasttyper, som betyder, at vi nu kan indgå i partnerskaber med producenter og hjælpe dem med at fremstille produkter med brug af vores grønne plast, som igen vil kunne genanvendes i den anden ende – en rigtig cirkulær showcase, siger Hans Axel Kristensen.

Plastikforurening og spøgelsesnet

FN peger i sine verdensmål på, at plastikforurening skal reduceres væsentligt for at bevare et sundt havmiljø. Organisationen World Animal Protection skønner, at der hvert år forsvinder cirka 640.000 tons fiskeriudstyr i verdens have. Her taler man om såkaldte spøgelsesnet, der enten tabes eller dumpes i havet og nu driver rundt i oceanerne. Ifølge DTU anslås det, at fiskenet- og tråd på globalt plan udgør cirka 10 procent af plastforureningen i verdens have. 

Så længe bliver affald i havet:

Cigaretfiltre: 1-5 år
Plasticposer: 10-30 år
Flamingo: 80 år
Dåser: 80-500 år
Plastflasker: 450 år
Fiskesnøre og garn: 600 år

Kilder: FN, EU, World Animal Protection og DTU

Spøgelsesnet plager verdenshave

Hvor mange millioner tons plastik, der hvert år udledes i havene, og hvor stor effekt mikroplast i vandet har på natur og miljø, forsøger forskere fra hele verden stadig at kortlægge. At plastforureningen har fået enorm offentlig bevågenhed de seneste år mærker man i Danmarks Naturfredningsforening.

- Folk forarges over at se al den plastik, der flyder i naturen. Billederne af hvaler og fugle med plastik i maven sætter tankerne i gang. Men det har også åbnet manges øjne at affaldssortere plastik i husholdningen, for så bliver man bevidst om, hvor meget plast vi egentlig har i hverdagen, siger Sine Beuse Fauerby, energi- og miljøpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

De seneste år er der fra politisk hold vedtaget plaststrategier i både Danmark og EU, ligesom Kina har lukket sine grænser for import af plastikaffald – en løsning mange lande ellers benyttede til at komme af med udtjent plastik. Ifølge Signe Beuse Fauerby har det været et tydeligt signal fra verdens politikere om, at de også har fokus på problemet.

- Men udfordringen med blandt andet den danske plastikstrategi er, at der er lagt meget vægt på frivillighed. Vi så gerne mere regulering, siger hun og tilføjer:

- Derfor er det vigtigt, når der er nogen, der går foran og viser, hvordan det kan lade sig gøre at genanvende plastik, og hvordan man kan lave en forretning ud af det. Når lovgiverne ser, at det kan lade sig gøre, vil det være nemmere for dem at stille krav. Derfor er det enormt behjælpeligt, at der er virksomheder, der går forrest på det her felt.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt