Palmeoliens skyggeside: Om 60 år kan Indonesiens skove være væk

Der er palmeolie i mere end halvdelen af de ting, vi køber og forbruger. I alt fra shampoo til småkager og is. Men produktionen af palmeolie koster dyrt på miljøet. I Indonesien ryddes skovområder på størrelse med fodboldbaner hvert minut for at gøre plads til palmeolieplantager.

top-billede

Sorry, but this video cannot be played. Please enable cookies to proceed.

Enable cookies


 

Palmeolieindustrien er kompleks. På den positive side skaber den stor økonomisk vækst for de lokale samfund. Men den massive mængde træfældning er en bekostelig affære for miljøet og de indfødte.

I dag er der 48 millioner hektar regnskov i Indonesien. Den kan gå tabt på bare 60 år, hvis ikke udviklingen vender. Men det har vist sig vanskeligt at finde en balance mellem at bevare skovene og udviklingen i lokalsamfundene på samme tid.

Felix Nilsson, ESG-rådgiver i Nordeas team for ansvarlige investeringer, har været i Indonesien for at møde både lokale organisationer og leverandører, der distribuerer palmeolie til flere af verdens største fødevareproducenter.

- Det er en stor risiko for os som investorer, hvis de virksomheder, vi investerer i, ikke håndterer deres forretning på en ansvarlig måde. Mange af de virksomheder, vi investerer i, producerer fødevarer, og disse virksomheder skal opføre sig ansvarligt gennem hele produktionskæden. siger Felix Nilsson.

Se mini-dokumentaren fra vores besøg i Indonesien øverst i artiklen.

Omtale af selskaber og/eller sektorer i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.