Rasmus Eske Bruun Nordea Invest
Af
Nina Azoulay

Ny chef for Nordea Invest – mød Rasmus Eske Bruun

Ved årsskiftet satte Rasmus Eske Bruun sig for bordenden i Nordea Invest og overtog styringen efter afgåede chef Eric Pedersen. Mød ham her og hør, hvordan han vil sætte sit præg på investeringsforeningen.

Over hele verden er klimaforandringer på dagsordenen. Netop derfor vil Nordea Invest fremover være endnu mere fokuseret på ansvarlighed og bæredygtighed i sit investeringsunivers – men der vil formentlig blive rykket lidt ved måden, vi anskuer og angriber hele bæredygtighedstanken på. Sådan lyder det fra Rasmus Eske Bruun, der siden årsskiftet har haft det overordnede ansvar for Nordea Invest.

– I dag er bæredygtighed noget, alle taler om. Nordea Invest var nogle af de første, der introducerede bæredygtighed på investeringsområdet med blandt andet vores Klima og Miljø-fond tilbage i 2009. Det var dengang – hvad med nu?, siger Rasmus Eske Bruun.

– Et af de helt store spørgsmål – i takt med at flere og flere siger, de er bæredygtige - er selvfølgelig også: Hvad er bæredygtighed? For det er ikke nødvendigvis det samme for dig som for mig. Der er også forskellige grader af bæredygtighed at være opmærksom på. Derfor er det vigtigt, at vi fortsætter med at fortælle vores kunder eller investorer, hvad vi i en given Nordea Invest fond mener med bæredygtighed.

"Ikke et sekund i tvivl"

Det er ikke længe siden, Rasmus Eske Bruun tiltrådte, men han har været en del af Nordea Invest siden sommeren 2018, hvor han blev hentet til som juridisk senior rådgiver. Men det var på den anden side af bordet, at han fik investeringsuniverset ind under huden. Som nyuddannet cand.merc.jur fra CBS kom han direkte til Finanstilsynet og var som fuldmægtig med til både at udstykke regulering på investeringsforeningsområdet og føre tilsyn.

– Jeg sad både med lovgivning og tilsyn og kom ud og mødte investeringsforeningerne og administrationsselskaberne for at se, om det, de sagde, nu rent faktisk også var det, de gjorde. Det var enormt spændende, og jeg fik meget hurtigt en god indsigt i investeringsforeningernes verden, fortæller Rasmus Eske Bruun.

"Vi skal hele tiden fokusere på, hvad vi kan gøre bedre, og hvordan vi kan bygge videre på det solide fundament, der er skabt i Nordea Invest"
Rasmus Eske Bruun, Chef for Nordea Invest

Når han i dag skal pege på, hvad han synes er mest spændende ved at stå i spidsen for Nordea Invest, er det netop, at han med sin brede viden om investeringsforeninger nu navigerer trygt inden for rammerne, og derfor kan bruge det som afsæt til at undersøge, om noget kan gøres anderledes til gavn for vores investorer.

– Det er der plads til at gøre her. Da jeg startede i Nordea Invest, forestillede jeg mig, at jeg med min juridiske baggrund skulle fortsætte ad den vej. Men jeg havde ikke været her særlig længe, før jeg kunne se, at det arbejde, som Eric Pedersen lavede, var virkelig interessant. At komme ud og møde vores investorer og vise, at vi har nogle meget attraktive investeringsmuligheder at tilbyde, siger Rasmus Eske Bruun og fortsætter:

- Dér kunne jeg se, at det gav mening at kombinere vores ansvar overfor investorerne med mine juridiske og økonomiske værktøjer – især på den bæredygtige dagsorden, hvor interessen fra investorerne stiger kraftigt i øjeblikket samtidig med, at der kommer nye regler på området. Så da jeg blev spurgt, om jeg ville overtage efter Eric, var jeg ikke et sekund i tvivl!


Hvordan vil vi som investorer kunne mærke, at det er dig, der sidder for bordenden nu?
– Det er vigtigt for mig at sige, at Nordea Invest befinder sig et rigtig godt sted, og at det går rigtig godt for den vision og det mål, vi har. Jeg har ikke tænkt mig at revolutionere alt ved at dreje os 180 grader rundt, for vi befinder os på en god og solid vej. De seneste år har Nordea Invest brugt mange kræfter på at sætte fokus på bæredygtighed, og nu er vi her – alle er her, og alle snakker om det. Men vi skal fortsat gå forrest og vise vejen frem. Vi skal hele tiden fokusere på, hvad vi kan gøre bedre, og hvordan vi kan bygge videre på det solide fundament, der er skabt i Nordea Invest.

Blå bog: Rasmus Eske Bruun

Rasmus Eske Bruun, 33 år, kom til Nordea Invest i 2018 som Senior Legal Councel. Inden da var han i to år hos Intertrust A/S og før det fire år i Finanstilsynet.

Uddannet Cand.Merc.Jur fra Copenhagen Business School. Bor på Frederiksberg med sin hustru.

Rasmus Eske Bruun overtog chefrollen efter Eric Pedersen, som fra 1. januar 2020 er tiltrådt som chef for ansvarlige investeringer i Nordea Asset Management.
 

Nordea Invest var en af de første på bæredygtighed, men hvad så nu, hvor det er ved at blive en fælles standard – skal og tør Nordea Invest udstikke en helt ny vej igen?
– Det er noget af det, vi skal kigge på. Vi skal ikke differentiere os bare for at differentiere os – der skal skabes værdi for investorerne. Fordelen ved at have været med på bæredygtighed længe er, at vi rent faktisk kan påvise resultater for fx vores Stars-familie, som jo er de fonde, der i særlig grad investerer i virksomheder, der udmærker sig i deres måde at håndtere miljø, sociale forhold og selskabsledelse på. Indtil nu har meget af diskussionen gået på, om afkast og bæredygtighed kan kombineres, og når vi ser på 2019 er nogle af de afdelinger, der leverede de stærkeste afkast netop Stars-fondene. Det er en historie, der er værd at fortælle: At du kan få en opsparing med et godt afkast og samtidig gøre noget godt.

Nu ser vi også, at der er ved at ske et generationsskifte i den forstand, at når folk i dag laver opsparinger til deres børn og børnebørn, foretrækker mange de bæredygtige fonde, fordi dem, der spares op til, skal leve på den klode, vi gerne vil passe på.

"Vi var nogle af de første, der introducerede bæredygtighed på investeringsområdet med blandt andet vores Klima og Miljø-fond"
Rasmus Eske Bruun, Chef for Nordea Invest

2019 har været et godt år, men hvad ligger der af udfordringer, som Nordea Invest skal være ekstra opmærksomme på i den kommende tid?
– Hvis vi bliver i det bæredygtige hjørne, er såkaldt green-washing en udfordring. At kunne vise investorerne, at vi adskiller os fra de her ’free-riders’, som nok siger, de har grønne investeringstilbud, men som ikke behandler det med samme seriøsitet og har samme dybdegående kendskab til bæredygtighed. Vi skal vise, hvad vi selv gør, så vores kunder forstår, at der er substans i det, vi gør.

Vi skal også kigge indad. Der er 47 investeringsfonde i Nordea Invest. Spørgsmålet er, om vi har brug for så bred en pallette, eller om vi skal fusionere nogen og gøre dem større, så de får mere sikkerhed, mere risikospredning og lavere omkostninger - og fortsat kunne generere et konkurrencedygtigt afkast.

Jeg vil også se på, om der nogen fonde, der trænger til at blive opdateret. Flere er af ældre dato, og både tiden og investeringslysten ændrer sig lynhurtigt – en investeringsmulighed, der for 10 år siden skulle have eksponering mod et vist marked, er måske ikke lige så attraktivt i dag.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt