hero
Af
Thomas Jensen

Novozymes – en oplagt kandidat

I Nordea Asset Management er analytikerne begejstret for Novozymes. Med sine produkter hjælper Novozymes andre virksomheder med at blive mere bæredygtige ved for eksempel at reducere deres CO2-udledning. Virksomheden kombinerer innovation og bæredygtighed, hvilket gør det til en god kandidat til vores Nordea Invest fonde. Det forklarer ESG-analytiker Quentin Hutteau.

Bæredygtighed
Global
Innovation

Hver gang man propper tøjet i vaskemaskinen og hælder vaskemiddel i skyllebakken, så er der er en stor sandsynlighed for, at det er Novozymes-enzymer, der udgør en stor del af vaskemidlet. Kig på Ariel-, Neutral- eller Biotex-pakken og se, om der på ingredienslisten står pectinase, amylase eller cullulase, som alle er Novozymes-produkter.

Det er ikke kun inden for vaskemidler, Novozymes slår sig løs, men også inden for brødproduktion, ølbrygning, dyrefoder og endda biobrændstoffer til biler bliver der brugt Novozymes enzymer.

- Kombinationen af et meget stort fokus på udvikling og innovation, som vil øge omsætningen over tid, og så de spændende mulighed Novozymes har for at skrue på bruttomarginen, altså hvor hvor meget det koster at producere et enzym kontra det, du får for det, gør det til en meget spændende virksomhed, forklarer Carl Mattiasson, der er porteføljemanager i Nordea Asset Management.

Lars Green
Lars Green blev udnævnt til CFO i Novozymes i 2019. Tidligere har han været 27 år hos Novo Nordisk.

Verdens største producent

Den korte forklaring om enzymer er, at det er proteiner, der igangsætter en kemisk reaktion. Enzymer kan derfor i mange tilfælde erstatte kemikalier i produkter og industriproduktioner. Der er ikke noget kunstigt ved enzymer, som er naturligt forekommende i både mennesker og natur. Det er for eksempel vores egne enzymer, der er med til at nedbryde den mad, vi spiser, så næringsstofferne kan optages i kroppen, ligesom det er Novozymes-enzymer, der ‘angriber’ fedtpletten på en beskidt trøje i vaskemaskinen og ved hjælp af den kemiske reaktion opløser og nedbryder fedtet på tøjet

- Novozymes er verdens største leverandør af biologiske løsninger. Vi søger at løse nogle af verdens bæredygtighedsproblemer med de biologiske løsninger, vi bringer i spil, siger Novozymes' CFO, Lars Green.

Novozymes
En laboratorietekniker undersøger prøver på Novozymes’ forskningscenter i Bagsværd.

36 millioner personbiler

Når enzymerne er med til at skabe en kemisk proces inde i gæretanken i ølproduktion, inde i vaskemaskinen, eller når resterne fra sukkerrør bliver til biobrændstof, så har det den effekt, at processen bliver mere effektiv og dermed også mindre energikrævende. Tag vaskemidlet igen, hvor man ved en lavere vandtemperatur kan opnå den samme vaskeeffekt, hvis der er enzymer tilsat vaskemidlet, så dermed sparer man energi til at varme vaskevandet op. Helt konkret betyder det, at for hver gang, der bliver vasket 1000 kilo tøj, opnås en CO2-reduktion på 100 kilo. Den samme effektoptimering gør sig også gældende ved brug af Novozymes andre enzymer. Det betyder, at Novozymes i 2019 ‘sparede’ sine kunder for 87 millioner tons i CO2-udledning. De opnåede besparelser svarer til at tage 36 millioner biler af vejene, hvilket er mere end de personbiler, der er i Frankrig eller England.

Novozymes

Novozymes består af fem forretningsområder (procentangivelsen er i forhold til den samlede omsætning):

House Holdcare (35%)
Food & Beverage (31%)
Bioenergy (17%)
Agriculture & Feed (13%)
Technical & Pharma (4%)

Tallene er gældende for de første ni måneder af 2020.

still01
En Novozymes-operatør inspicerer en af gæringstankene på Novozymes’ fabrik i Kalundborg. Enzymerne bliver til i en gæringsproces, hvor råmaterialerne kommer fra for eksempel sukker, soja, stivelse og hvede.

God ESG-kandidat

Novozymes’ profil inden for bæredygtighed gør, at virksomheden scorer højt inden for de såkaldte ESG-parametre, som Nordea Asset Management har stor fokus på. Det beskriver de miljømæssige (Environment), sociale (Social) og ledelsemæssige (Governance) forhold, der er i en given virksomhed. På grund af den store CO2-reduktion, Novozymes ‘hjælper’ sine kunder med at opnå, scorer virksomheden især højt inden for det miljømæssige, men også de andre forhold lever Novozymes godt op til.

- Novozymes er en af de virksomheder, der scorer allerhøjest inden for ESG. De er helt klart førende. Lige fra man hører om den allerførste gang, til man begynder virkelig at grave sig ned i forretning og forretningsmodellen, passer det perfekt ind i konceptet bag vores Stars-fonde, siger ESG-analytiker Quentin Hutteau.

Tremella mesenterica
Tremella mesenterica er en svampeparasit, der vokser på andre svampe. Den kan tørre helt ud, men så snart det regner, bliver den aktivt og udvikler slimede og gelélignende frugtlegemer. Novozymes’ enzymer stammer fra enten bakterier eller svampe.

Tilbage på sporet

Novozymes har indtil 2015 oplevet en stor vækst i omsætningen hvert eneste år. Men pludselig stoppede det op, da de helt store vaskemiddelkunder begyndte at købe færre enzymer. Først var det Procter & Gamble, der ’tillod’, at deres vaskemiddel ikke vaskede helt så rent og hvidt som tidligere for at spare på enzymerne, og siden Unilever og til sidst Henkel, der også ville reducere deres omkostninger. Det har medført, at Novozymes har haft meget svært ved at vækste sin omsætning de seneste fem år. Men porteføljemanager Niklas Carlsson tror, at Novozymes er tilbage på sporet inden for vaskemidler, og han hæfter sig især ved tre ting:

- Unilever, der er en af Novozymes store kunder, har meldt ud, at de vil mindske brugen af petrokemiske produkter i deres vaskemidler drastisk inden 2030. Det kan være en god mulighed for Novozymes, fordi enzymer kan bruges i stedet. Desuden kan vi også se, at lanceringen af Freshness har haft en positiv indvirkning på omsætningen. Og så mener vi også helt grundlæggende, at Novozymes har de rette forudsætninger for at vækste sin forretning, fordi man er fortsat med at investere kraftigt i innovation og udvikling på trods af nedturen de senere år, siger porteføljemanageren.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt