diving
Af
Mikkel Nikolajsen

Nordea: Usikkerheden på aktiemarkederne fortsætter i 2019

Aktiemarkederne tog store rutsjeture i 2018, og  udsvingene vil fortsætte, vurderer Nordeas chefstrateg Witold Bahrke. Der er nemlig en række faktorer, der kan trække aktierne i både den ene og den anden retning, lyder hans analyse, og det tovtrækkeri vil skabe udsving.  

Investorskole
Opsparing
Risiko
Witold Bahrke
Witold Bahrke
Chefsstrateg Nordea

2018 blev et kedeligt aktieår til glemmebogen, mens starten af 2019 har været forrygende på de globale aktiemarkeder. Chefstrateg i Nordea Witold Bahrke advarer dog mod at tro, at usikkerheden på markederne er ovre, og han forklarer, at investorerne skal indstille sig på, at der kommer til at være bølgegang på markederne også i 2019. Der er nemlig en række faktorer, der kan komme til at trække aktier i både den ene og den anden retning.

”Der er en generel skepsis i markederne, hvor man frygter for tempoet i den globale vækst, strammere pengepolitik og selvfølgelig også den politiske usikkerhed med eksempelvis handelskrigen mellem USA og Kina. Alle disse faktorer er med til at skabe en nervøsitet, hvor der ikke skal meget til for at give udsving på markeder,” siger Witold Bahrke.

Væksten i USA vil komme til at blive svagere i 2019 på grund af strammere finansielle forhold som følge af pengepolitiske modvinde, ligesom effekterne fra skattereformen begynder at fortage sig.

Han forklarer, at intet dog er så skidt, at det ikke er godt for noget: Især den pengepolitiske modvind ser ud til at toppe i 2019, idet der på det seneste er kommet mere moderate toner fra den amerikanske centralbank som følge af markedsuroen. Samtidig er risikofyldte aktiver blevet billigere, og virksomhederne har udsigt til fortsat solid indtjening, om end på lavere niveauer end i 2018. Og så er der altså også udsigt til en fortsat solid økonomisk vækst, selv om tempoet nok har toppet for nu.

”Væksten i USA vil komme til at blive svagere i 2019 på grund af strammere finansielle forhold som følge af pengepolitiske modvinde, ligesom effekterne fra skattereformen begynder at fortage sig. Men det er vigtigt også at slå fast, at i absolutte tal, så er den økonomiske vækst stadig robust og opsvinget ikke afsporet,” siger Witold Bahrke.

Effekten af de pengepolitiske stramninger og deraf følgende finansiel turbulens trækker i en negativ retning, mens solid indtjening blandt virksomhederne og global vækst som sådan vil trække i en positiv retning.

Det vil derfor være en slags tovtrækkeri i den kommende tid, mellem robust vækst på den ene side og pengepolitiske modvinde på den anden side.  Effekten af de pengepolitiske stramninger og deraf følgende finansiel turbulens trækker i en negativ retning, mens solid indtjening blandt virksomhederne og global vækst som sådan vil trække i en positiv retning.

”Netop det her tovtrækkeri mellem pengepolitiske stramninger og vækstdynamikken, vi trods alt ser i øjeblikket, forventer vi vil give store udsving på markederne, indtil det står mere klart, hvem der i sidste ende trækker det længste strå,” siger Witold Bahrke.

Han forventer dog ikke, at vi står overfor starten af en ny nedtur. Den solide økonomiske og indtjeningsmæssige vækst vil holde hånden under markederne, og når støvet har lagt sig, så forventer han en stabilisering af både realøkonomi og aktiekurser.

Vi har dog ikke en global recession som hovedtema. Hvis det aktuelle vækstestimat holder, vil aktiemarkederne måske vise bedre resultater end i 2018, der i sandhed var et mindre godt investeringsår.

”Den seneste korrektion ser vi som en reaktion på højere renter, frygten for pengepolitiske fejltrin fra Fed og geopolitiske udfordringer snarere end egentlig udsigt til en recession,” siger Witold Bahrke.

 ”Samtidig kan vi dog ikke se bort fra, at uroen på de finansielle markeder kan smitte af på væksten, hvilket i sig selv slører udsigterne for global økonomi og har ændret risikobilledet på det seneste.”

Han anbefaler investorerne at have en neutral vægt af aktier i porteføljen, hvilket skyldes usikkerheden omkring retningen på markederne lige nu.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt