Stable shot
Af
Camilla Jenkey og Jens Møller-Madsen

Nordea Invest Stabile Aktier: Seks aktier dominerer det globale aktiemarked

Efter de voldsomme aktiefald under coronakrisen i foråret har især fem kendte brands haft kraftig medvind på aktiemarkedet. Porteføljemanager Claus Vorm forklarer, hvorfor Nordea Invest Stabile Aktier kun har investeret i en enkelt af de populære aktier, som i øjeblikket pryder overskrifterne på mange finansielle medier.

Det første Claus Vorm vil understrege er, at Nordea Invest Stabile Aktier som udgangspunkt ikke følger et indeks, da fonden har et særligt fokus på stabile aktier. Men fonden investerer i globale aktier, og det er derfor oplagt som investor at skele til de kraftige stigninger i verdensindekset, som Nordea Invest Stabile Aktier ikke har været i stand til at følge med i. 

Den korte forklaring på forskellen i afkast er, at det er meget få aktier, som trækker markedet op. De såkaldte FANGAM aktier, som består af Facebook, Amazon, Netflix, Alphabet (Google), Apple og Microsoft er i gennemsnit steget omkring 56% i år (i lokal valuta frem til 31. august 2020). Det betyder, at deres aktiekurser nu er steget så meget, at de tilsammen udgør omkring 15% af hele verdensindekset. Et indeks som består af omkring 1600 aktier.

FAANG og FANGAM

FAANG er et akronym for de største tech-aktier på markedet: Facebook, Apple, Amazon, Netflix og Google. Det blev første gang brugt i 2013 af TV-værten Jim Cramer fra CNBC – dog dengang kun som FANG med Apple i akronymet. Amazon blev tilføjet i 2017, og nu er udtrykket udvidet til FANGAM, hvor også Microsoft indgår.  

Ifølge Claus Vorm har selskaberne i hans portefølje faktisk klaret sig pænt i år, hvis man trækker de fem populære aktier ud af sammenligningen.

- Vores selskaber har generelt gjort det godt og har været mindre ramt af kursfald end markedet, men når de største selskaber stiger så kraftigt, så kan vi ikke følge med, siger Claus Vorm.

Hockeystav-vækst og høje forventninger

Men hvorfor har Nordea Invest Stabile Aktier ikke investeret i de populære aktier? Ifølge Claus Vorm er der kun én af de seks aktier, som lever op til de strenge krav om stabilitet og prisfastsættelse, der er til aktierne i porteføljen.

- Vi udvælger udelukkede lav-risiko-aktier, som har leveret meget stabile historiske nøgletal. De skal blandt andet have haft en stabil indtjening, udbetalt stabil dividende til deres investorer og have haft en stabil prisudvikling. Stabile historiske nøgletal er med til at dæmpe udsvingene i selskabernes aktiekurs, og det gør dem mindre risikable end det generelle aktiemarked. Yderligere må prisen ikke være for høj, idet en for høj pris kan medføre prisrisiko, forklarer Claus Vorm.  

Det eneste selskab blandt de fem populære aktier, der lever op til den beskrivelse, er Alphabet, som er det firma, der står bag Google.

Afkast i år

Nordea Invest Stabile aktier er i 2020 faldet 14,2 pct. (10.09.20). Nordea Invest Stabile aktier følger ikke et indeks, men verdensindekset MSCI AWCI er faldet -4,3 pct. i samme periode.

Det eneste selskab blandt de fem populære aktier, der lever op til den beskrivelse, er Alphabet, som er det firma, der står bag Google.

Ifølge Claus Vorm ligner væksten i nogle af de andre selskaber lidt en hockeystav, hvor der har været lav vækst i en periode og så stiger den pludselig voldsomt. Samtidig er prisen på aktierne også steget kraftigt, og der er meget høje forventninger til fremtidig vækst.

- Nogle af selskaberne kan sikkert retfærdiggøre deres pris. Netflix er et godt selskab. Det er Facebook også. Men skal de koste det, de koster? Vil de have den samme indtjening fremover? Jeg mener, at man som investor betaler for meget i forhold til, hvad der vil blive leveret og det er der en risiko i, siger Claus Vorm. 

Derfor vender Claus Vorm blikket mod de lidt mere kedelige aktier, der får mindre opmærksomhed fra investorer og medierne. Det er sjældent, at hans aktier ender på avisforsiderne med gennembrud af ny teknologi eller produktudvikling.

- Når markedet løber alt for stærkt efter vækstaktierne, som det sker lige nu, så skal vi finde de lidt mere kedelige og oversete stabile selskaber. På trods af hvad der sker omkring os lige nu, så mener vi, at vi har en meget gunstig sammensætning af aktier i porteføljen. Aktierne har en attraktiv prisfastsættelse og alle selskaber har stabile historiske nøgletal, afslutter Claus Vorm. 

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.