Global Stars hero
Af
Camilla Jenkey og Jens Møller Madsen

Nordea Invest Global Stars: "Vi investerer ikke i selskaber, som bare er trendy"

Det koster ind i mellem på afkastet at være en langsigtet investor, som holder standhaftigt fast i, at et selskabs værdi skal hænge sammen med dets underliggende økonomi. Men porteføljemanager Johan Swahn lader sig ikke friste af trendy aktier.  

Den bredeste af alle Nordea Invests Stars-fonde, Global Stars, investerer i 50-70 selskaber globalt, som bliver håndplukket til fonden. Når der skal udvælges aktier til porteføljen, fokuserer den ansvarlige porteføljemanager Johan Swahn og hans team først og fremmest på selskaber med et sundt økonomisk fundament. Dernæst skal selskaberne have klare politikker for deres håndtering af miljø, sociale forhold og selskabsledelse – de såkaldte ESG-kriterier (Environment, Social and Governance). Det er dog ikke alle selskaber i porteføljen, som er lige langt fremme i udviklingen.

- Vi investerer globalt i virksomheder, der er med til at lave globale bæredygtige løsninger og virksomheder, som vi kan skubbe i den rigtige retning i forhold til ESG, siger Johan Swahn.

Læs mere om Nordea Invest Stars

Det betyder blandt andet, at en stor del af aktierne i Johan Swahns portefølje ligger helt i top, når det kommer til ESG. Men der er også aktier i porteføljen, som endnu ikke er kommet op på højeste niveau, men som har den rette indstilling, og som er godt på vej.

- Vi leder også efter selskaber, som vi på langt sigt forventer vil forbedre sig kraftigt på ESG-området. Den type selskaber vil vi ofte investere mindre andele i, forklarer Johan Swahn.

Johan Swahn og hans team har en dedikeret analytiker fra Nordea Asset Managements team for ansvarlige investeringer, som deltager i de fleste diskussioner om nye investeringer. Alle selskaber analyseres og får en rating af teamet for ansvarlige investeringer. For at et selskab må indgå i en Stars-fond, skal den minimum have en B-rating.

Men selvom ESG er en vigtig del af aktieanalysen, så er det stadig det økonomiske grundlag og forventningen om at kunne skabe et godt afkast, som er afgørende for, om de vil investere i et selskab.

Vores ESG-rating

A-rating
Selskaber med en A-rating er modne selskaber med en solid ledelsesstruktur og gode politikker og procedurer til at håndtere væsentlige forhold.

B-rating
Et selskab med en B-rating har en topledelse, der har fokus på ESG-forhold, og som er i gang med at udvikle selskabets ledelsesstruktur. Væsentlige forhold er identificeret og til en vis grad håndteret. Selskabet rapporterer årligt.

C-rating
Selskaber med en C-rating halter noget efter i udviklingen. Der er intet engagement fra topledelsens side, og selskabet har ikke foretaget en gennemgribende risikovurdering af ESG-forhold eller identificeret områder, som man bør håndtere.

Johan Swahn

Porteføljemanager, Nordea Invest Global Stars

Trendy aktier

Der er også et anden parameter, som har stor betydning for, om Johan Swahn og hans team vælger at investere i et selskab: investeringen skal være langsigtet. De fokuserer derfor ikke på virksomheder, som på kort sigt stiger kraftigt, men interesserer sig primært for selskaber, som de har en forventning om, vil levere et stabilt positivt afkast – på langt sigt. Men den strategi kan godt trække afkastet ned på kort sigt.

- Som investor i vores fond, skal man kunne affinde sig med, at vi nogle gange ikke vil ride med på bølgen af nogle af de såkaldte trendy aktier. I øjeblikket er Tesla eksempelvis meget populær og eftersom vi ikke har aktien i porteføljen, så kan vi godt mærke det på afkastet, siger Johan Swahn.

Men hvorfor har Johan Swahn og hans team valgt Tesla fra – en aktie som laver overskrifter i hele verden? Ifølge Johan Swahn er aktien overvurderet og har fået alt for meget opmærksomhed ud fra god storytelling og aktien slipper således ikke gennem nåleøjet til Nordea Invest Global Stars.  

- Vi investerer kun i solide virksomheder, der genererer cash flow og hvor vi forstår forretningen fuldstændig. Jeg kan ikke helt se lyset i Tesla, som nu har en markedsværdi, der er større end GM, Ford, Volkswagen, BMW, Peugeot og Fiat/Chrysler tilsammen. Sidste år solgte de her bilproducenter mere end 100 gange så mange biler end Tesla og der er intet i den underliggende økonomi i selskabet, som kan forklare den nuværende markedsværdi, siger Johan Swahn.

Johan Swahn understreger dog, at det er de færreste aktier, som opfører sig som Tesla, men at der oftest er mere rationelle forklaringer på en stigende aktiekurs.

Når adspurgt, hvad der gør hans investeringsunivers til det mest spændende investeringsområde dukker ESG op igen.

- Vi har stor frihed i vores investeringsunivers fordi det globale aktiemarked er så varieret og der er mange spændende investeringsmuligheder. Hvis vi så samtidig ser på ESG i vores univers, så er der endnu flere interessante investeringsmuligheder. Det betaler sig at sætte sig godt ind i ESG-området, når du skal udvælge aktier og det er samtidig opløftende og inspirerende at være med til at investere i selskaber, som vil have en positiv indflydelse på klima og miljø fremover, afslutter Johan Swahn.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.