Small cap

Nordea Invest Global Small Cap: Et uudforsket univers med mange muligheder

Det globale marked for mindre selskaber er meget stort, men det er samtidig forholdsvis uudforsket og det er derfor ofte muligt at finde gode investeringsmuligheder. Porteføljemanager Ruben Knudsen fortæller, hvordan han udvælger aktier til sin portefølje.

Der er stor forskel på at investere i de største globale virksomheder som Apple, Microsoft og Netflix og så investere i små globale selskaber – det såkaldte small cap-segment.

Hvis man ser på det store globale marked, så er der omkring 1600 selskaber i det mest brugte indeks, MSCI World. Indekset for små globale selskaber omfatter omkring 4200 selskaber, så porteføljemanager Ruben Knudsen har mange flere aktier at vælge imellem, når han udvælger aktier til Nordea Invest Global Small Cap Enhanced. Men han kan ikke investere i dem alle.

- Small Cap-segmentet er stort, men der er mange aktier i indekset, som handles meget lidt. Det betyder en del for, om jeg hurtigt kan købe og sælge aktierne, altså om aktierne er likvide, og det skal de være i min fond. Så når jeg har skåret de mest illikvide aktier fra, så har jeg omkring 1800 aktier at vælge imellem, siger Ruben Knudsen.

Investeringerne i Nordea Invest Global Small Cap Enhanced består af omkring 400 aktier. Den største region i porteføljen er USA og den udgør typisk omkring 55-60%. På den måde ligner small cap-markedet det globale aktiemarked, hvor USA også udgør en meget stor andel. Men på et andet område adskiller small cap-selskaberne sig kraftigt fra det globale aktiemarked for store selskaber.  

- Jeg oplever betydeligt flere overtagelser i det her segment, hvor større virksomheder overtager en mindre konkurrent. Ofte bliver de overtaget til en overpris og det er godt for investorerne, da det får aktiekursen til at stige, siger Ruben Knudsen og tilføjer et eksempel som Legg Mason, som i 2020 blev overtaget af Franklin Resources Inc.

Der kan også ske det, at en virksomhed vokser så meget, at den må skifte plads og bliver optaget i det store globale indeks. Det får også kursen til at stige.

- Når en aktie bliver opgraderet til mid- eller large cap status, plejer det at give en betydeligt større efterspørgsel og dermed højere aktiekurs. Så sælger vi naturligvis aktien efter kursstigningen, da vi kun investerer i small cap navne, forklarer Ruben Knudsen.

Fund manager portrait

Porteføljemanager, Nordea Asset Management

Løbende tilpasning

Investeringsstrategien i alle Nordea Invests enhanced-fonde er baseret på matematiske modeller, som tager udgangspunkt i historiske data. Selskaberne i porteføljen er mindre selskaber, som også aflægger regnskab og data er dermed lettilgængelige. Til gengæld er der ikke så mange analytikere, som dækker aktierne og det kan give lidt udfordringer i forhold til større selskaber. Men det giver også muligheder.

- Små globale selskaber er på en måde et lidt uoplyst univers, da selskaberne ikke har samme bevågenhed fra analytikerne og fra andre investorer. Men det betyder også, at du lettere kan finde oversete spændende selskaber, siger Ruben Knudsen.

Aktierne bliver løbende gennemgået, så det sikres, at de lever op til en række kriterier.

- I Enhanced modellen lægger vi mest vægt på, at aktien er af en fornuftig kvalitet til en attraktiv pris, derudover ser vi også på aktiens vækst og momentum, forklarer Ruben Knudsen.

Nordea Invests Enhanced-fonde

Nordea Invest har en række fonde, som har et ’Enhanced’ efter sit navn. Enhanced-fondene anvender en Enhanced Index Strategy, hvilket betyder, at der fortrinsvist investeres i virksomheder, som indgår i referenceindekset, men med mulighed for et aktivt tilvalg (deraf ordet enhanced) i form af en mindre overvægt i enkelte aktier. Fondene er bredt investeret med et stort antal aktier i porteføljen og omkostningerne i fondene er forholdsvis lave. Alle fonde følger Nordeas politik for ansvarlige investeringer og har således udelukket enkelte investeringer.

Ved gennemgangen af porteføljen genereres en salgsliste med potentielle salgskandidater. Typisk sælges en aktie, fordi den har outperformet over den seneste måned og værdiansættelsen dermed bliver mere anstrengt. Hvis analytikernes forventninger til fremtidig indtjening samtidig er dalende, så vil det være et oplagt salg. 

- Ved køb af nye aktier skal vi, udover at vælge de mest attraktive aktier i vores Enhanced model, også vurdere hvilke af disse navne, der er de mest oplagte i forhold til porteføljens risiko. Nogle gange skal jeg blot købe op i eksisterende aktier og andre gange er det helt nye aktier, jeg skal investere i, forklarer Ruben Knudsen.

Han tilføjer, at risikooptimeringen sikrer, at han ligger neutralt i sektorer og regioner relativt til referenceindekset.

Selvom de matematiske modeller løbende bliver opdateret og tilpasset, så skal Ruben Knudsen altid vurdere et køb og et salg.

- Der kan ind i mellem komme helt friske nyheder, som modellen ikke har nået at opsnappe. Derfor skal jeg altid ind og afveje, om handlerne virker hensigtsmæssige i forhold til vores strategi, afslutter Ruben Knudsen.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.