Bæredygtig opsparing
Af
Nordea Bank

Ne­ga­tiv ren­te mo­ti­ve­rer til at in­ve­ste­re i drøm­me og livs­mål

Pr. 1. januar 2021 ruster din kontante opsparing i banken endnu hurtigere end året før, fordi mange banker har nedsat loftet over indestående, som fritages for negativ rente. Det øger incitamentet til at gøre noget andet med pengene – måske noget, der kan forandre livet for dig og din familie markant her og nu.

Titter drømmen om feriebolig nær Middelhavet frem, skal børnene have en hjælpende hånd, eller skal du seriøst overveje at gå fra arbejdsmarkedet før tid?

Nu er incitamentet for at tage hul på en eller flere af drømmescenarierne blevet endnu stærkere. En stribe danske banker har pr. 1. januar yderligere sænket loftet for, hvornår der trækkes negative renter af kontant indestående i banken.

Det påvirker særligt indeståender over enten 250.000 eller 100.000 kr., som mange steder er bunden for, hvornår man bliver ramt af negative renter. Har man en mindre formue i banken, spiser inflation og negative renter pludselig pænt af den del over ovennævnte grænser.

Måske skal pengene i stedet investeres, bruges til at afdrage gæld eller gives i arveforskud. I hvert fald er det nu oplagt at revurdere, om den kontante formue i banken, i stedet for at forsvinde langsomt, skal skabe en gennemgribende ændring i dit eller andres liv – her og nu.

Lars-Kristian Olsen
Lars-Kristian Olsen
Investeringsekspert, Nordea

Gem ikke til arv

Nordea har tidligere undersøgt, hvad deres kunder drømmer om. De drømme, der oftest går igen i undersøgelsen, er ønsket om mere tid til familie, særligt børnebørn, tid og penge til at rejse, og mere tid til hobby og fritid.

Investeringsekspert i Nordea, Lars-Kristian Olsen, vil have folk til at tage drømmene frem fra skuffen og overveje at investere i at realisere drømmene, i stedet for at spare yderligere op.

- Hvis vi ser på danskere i aldersgruppen 55+ generelt, så vil tre pct. ekstra i årligt afkast ved at investere pengene ikke forandre deres liv ret meget. Det bliver ikke livsforandrende for dem, at de har investeret 500.000 kr. til en lidt bedre rente, og de kan ikke rigtigt opnå noget. Men der bliver måske en lidt større kage til arvingerne, siger han.

Realisér nuet

Man kan altid investere i fx aktier og obligationer for de penge, der måtte stå på en konto i banken. Og det kan give et fint afkast, som kan forsøde tilværelsen om nogle år. Omvendt kan du forsøde tilværelsen for dig selv og dine nærmeste allerede nu, siger Lars-Kristian Olsen.

- Det betyder noget, hvis jeg bruger pengene nu til en udbetaling på en lejlighed til mine børn. Det gør en stor forskel i deres liv, at de får et stabilt sted at bo i ungdommen. Det kan være en ekstra tryghed, hvis de for fx bor i en anden by, hvor jeg ikke lige er der til at hjælpe dem, siger han som eksempel på øget livskvalitet.

LArs og datter
Investeringsekspert i Nordea, Lars-Kristian Olsen, har med sin hustru investeret i en forældrekøbslejlighed til den ældste datter, tæt på sit eget hjem. Foto Jacob Nielsen

Sund økonomi

Har man rundet sin 55-års fødselsdag er der næsten et ekstra incitament for at tage hul på drømmen. På dette tidspunkt i tilværelsen er privatøkonomien oftest i god form med opsparing i bolig, pension og en investeringsportefølje af eksempelvis aktier. Og børn, der er flyttet hjemmefra.

- Næst efter det første job, er den største privatøkonomiske forbedring i vores liv, når børnene flytter hjemmefra, og vi ikke skal forsørge dem mere. Det kan give muligheder, hvis vi er opmærksomme på forandringen, og bruger den bevidst, siger Lars-Kristian Olsen.

Dele af den gode privatøkonomi risikerer dog langsomt at sive ud af bankens konti, og for ovennævnte målgruppe ser han det nuværende negative rentemiljø som en oplagt mulighed for lave en livsforandrende investering.

Helle og Steen
Helle og Steen Thychosen, 59 og 61 købte et ekstra sommerhus til familien. "Det skal være rammen om hyggelige sammenkomster, men samtidig er det også en fornuftigt investering", siger parret. Foto: Privat
Martin Kildemand
Martin Kildemand, 57 år, fik penge ud til børnene. ”Jeg vil hellere give mine børn mulighed for at få del i og glæde af mine midler nu, og så må de få resterne senere", siger han. Foto: Privat

Mulighed for afkast

Ofte kan det godt lade sig gøre at skabe en omfattende positiv forandring i sit liv og samtidig gøre en god investering, som det ofte ses med fx. forældrekøbslejligheder.

Man kan dog også vælge at se lidt stort på Excel-arkets mange funktioner, og måle afkastet mere rent på oplevet livskvalitet.

- Hvis jeg har købt en andel i en vingård i Toscana, og kan sidde om aftenen sammen med familie og venner og nyde et glas vin, som er lavet på gården, vil jeg tænke, at det er ligegyldigt, at min investering ikke bliver tilstrækkeligt forrentet, for det skaber livskvalitet, afslutter Lars-Kristian Olsen.

Er tiden kommet til at foretage investeringer, som kan forandre livet for dig og din familie?

Negativ rente i Nordea

  • På indlånskonti kan der sammenlagt stå 250.000 kr. uden at blive berørt af negativ rente.
  • På hver pensionskonto kan der stå op til 100.000 kr. uden at blive berørt af negativ rente.
  • Konti undtaget for negativ rente: Børneopsparing, børnebørnskonto, visse pensionskonti og midlertidige konti som byggekonti eller deponeringskonti.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt