Elefanter
Af
Nina Azoulay

Naturforkæmpere: Med de rette investeringer kan vi redde verden

Med de rette investeringer kan vi redde verden. Sådan lyder det fra parret bag den nye naturbevarelsesfond WILD Nature Foundation, som i 2019 gæstede Nordea Invests investeringsmøder. Her fortæller de, hvordan de på talrige ekspeditioner ud i verden har de set, hvordan dyreliv og vild natur forsvinder – og hvorfor de tror på, at udviklingen kan vendes.

I 1997 rejste Uri Løvevild Golman gennem Borneo. Han krydsede øen fra øst til vest til fods og i kano. En rejse, der varede over en måned. 

- Hvor end vi gik, var der regnskov, orangutanger, næsehorn. Det var smukt. Og det var vildt, siger han.

18 år senere rejste han igen til Borneo. Denne gang sammen med sin kone, Helle Løvevild Golman, på endnu en af deres mange, fælles ekspeditioner ud i verden med den klare mission: At dokumentere verdens sidste vilde steder. Men den uberørte regnskov og de vilde dyr var svært at få øje på, da parret sammen kom til Borneo i 2015. 

- Vi så kun palmeolieplantager og brændt skov. Det var direkte deprimerende. Sørgmodigt. Især når man desværre kan tilføje, at der dør cirka 100 orangutanger om ugen. De bliver dræbt, fordi de spiser palmeskuddene, fortæller han.

Orangutang
En orangutang køler sine håndled i den varme jungle. Kalimantan, Borneo. Foto: Helle og Uri Løvevild Golman.

Uri og Helle Løvevild Golman er begge naturfotografer og opdagelsesrejsende. Hun er uddannet nærorientalsk arkæolog og har efter træning som ’wildlife ranger’ i Afrika også været eksepeditionsleder i Arktis og Antarktis, mens han blandt andet står bag den prisvindende bog ’Tiger Spirit’ og bestselleren ’Arctic Light’.

Sammen har de i årevis arbejdet på at formidle fortællingen om den vilde natur – vise det dyreliv, der eksisterer, og hvordan klimaforandringer påvirker dyrelivet. 

- Den kærlighed, vi som børn har til naturen, har vi som voksne mistet i en civilisation, der bare kører drønhurtigt derudaf, siger Helle Løvevild Golman.

- Derfor er vi nødt til at vise, hvordan det står til med naturen. Så det bliver tydeligt, hvad biodiversiteten er for en størrelse – fra den lille bille til planteplanktonen i oceanerne – og at den biodiversitet, som er truet, er vores skatkammer med nøglen til vores liv. Det er den, der giver os ilt og vand, og den vi bruger til at lave mad og medicin af, tilføjer hun. 

Virkeligheden bag tabeller og grafer

De seneste år har parret sat gang i nye tiltag, som skal være med til at skabe bevidsthed om klimaforandringernes konsekvenser for verdens vilde dyr. Dette efterår går foredragsturneen blandt andet forbi Nordea Invests investeringsmøder. Her handler det om at vise den virkelighed, der ligger bag de mange nøgterne grafer og tabeller i videnskabsfolkenes rapporter. 

- Hvordan skal man forstå omfanget af klimaforandringerne … Det kan man jo ikke rigtig, hvis ikke man har været derude. Vi har selv mærket det, når vi har rejst – for eksempel kan vi fra første gang vi var i Grønland i 1999 nu se, hvordan isfjeldene bliver mindre og mindre. Og desværre kom Uri og jeg også i Guinness Rekordbog for nogle år siden, fordi vi på en ekspedition til Antarktis sejlede sydligere end nogen andre før os havde gjort i Rosshavet. Vi burde slet ikke kunne sejle der, men gletsjeren havde trukket sig så langt tilbage, at det var muligt. Det er jo ikke en rekord, man har lyst til at slå, fortæller Helle Løvevild Golman.

Helle Løvevild Golman
Helle Løvevild Golman på Nordea Invests investeringsmøder i 2019. Foto: Ann Malmgren

Hun fortæller, at det især er ved polerne, at klimaforandringerne kommer tydeligt til udtryk. For med de stigende temperaturer vokser isen sig ikke lige så stor og tyk, som den gjorde tidligere. 

- Under isen vokser der alger, som er føde for de små røde krill, der lever i store stimer og endda kan ses fra rummet. De er fødegrundlag for alt i havet. Men når algerne ikke kan leve under isen, kan krillene ikke få mad, og så er der ikke krill til andre fisk og hvaler. Det er starten af fødekæden, der bliver amputeret, og det vender op og ned på det hele, forklarer hun.

Hun er heller ikke i tvivl om, at viljen til at gøre en forskel er til stede. Det mærker hun, når hun under sine foredrag fortæller, hvordan hun de seneste år har set og mærket klimaforandringerne på sine rejser. 

- Mange steder sidder folk med tårer i øjnene, for det bliver tydeligt for dem, hvad der sker, når vi viser billeder af dyr, der mister deres levesteder og uddør. Vi er naturens øjenvidner, og vi skylder naturen at formidle det, vi ser, siger hun.

Project Wild

WILD Nature Foundation er en fond med fokus på naturbevarelse og genoprettelse af vild natur og naturlige levesteder for vilde dyr. Bag fonden står Uri og Helle Løvevild Golman, som med Project WILD har fotodokumenteret verdens vilde natur over 25 ekspeditioner på syv kontinenter på fem år. Project WILD er i dag en del af WILD Nature Foundation, og fotodokumentationen bruges i arbejdet med at beskytte verdens sidste vilde natur og vilde dyr. 

Læs mere om Project WILD og om WILD Nature Foundation

- Hvad er magt i dag? Moses havde en stav, fortidens konger havde et scepter eller et sværd. I dag er pennen magt, for med den kan man underskrive vigtige traktater. Det er ikke en bog med elefanter uden stødtænder eller døde næsehorn. Det er smukke, positive billeder, som kan vække folks følelser for naturen igen og vise dem, hvad det er, vi skal redde – dyrene og den natur de lever i, siger Helle Løvevild Golman.

Den første aftale er allerede i stand: WILD Nature Foundation skal mødes med paven og overrække ham bogen og fyldepennen.

Og der er ingen tid at spilde, understreger Uri Løvevild Golman.

- Hvis ikke vi gør noget nu, så kommer vi til at omskrive alle børnebøgerne. Billederne af løver, tigre, elefanter og isbjørne, som de fleste børn elsker at kigge på, vil være udryddede dyr på linje med dinosaurerne, hvis ikke vi passer bedre på naturen, siger han.

Helle og Uri
Navnet Løvevild har Helle og Uri taget, efter Uri blev stukket ned. Da han blev overfaldet, kastede Helle sig ind i kampen for at redde ham. På hospitalet huskede Uri, at hun i kampen havde brølet som en løvinde, og han kaldte hende for sin "løvevild".

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt