Tog i landskab
Af
Nina Azoulay

Nattoget er på vej til at generobre Europa

Flere europæere dropper i dag flyet og indløser i stedet billet til toget, når de skal rundt på kontinentet. Efterspørgslen på nattog vokser, og flere operatører er på vej med nye ruter. Senest har østrigske ÖBB investeret 1,5 milliarder euro i nattog

I 2014 kørte der for sidste gang nattog ud af København. I 2016 lukkede Deutsche Bahn alle sine natruter og solgte sine sovevogne. Året efter blev også et af de sidste tilbageværende nattog i Frankrig, det legendariske blå tog på Paris-Nice-ruten, nedlagt. Mønstret var det samme over det meste af Europa – nattoget blev anset for utidssvarende og urentabelt og hørte fortiden til. Fremtiden tilhørte lavprisfly og korte rejsetider.

Men trenden er allerede ved at vende igen. Udfasningen af nattogene fik tilhængere over hele kontinentet til at protestere med den tværeuropæiske gruppe Back-on-Track i spidsen. Samtidig har øget fokus på klima og miljø fået flere til igen at overveje toget. 

Da tyskerne lukkede ned for nattoget, opkøbte Austrian Federal Railways (ÖBB) 42 af Deutsche Bahns aflagte sovevogne, og sidste år annoncerede det østrigske jernbaneselskab, at nattoget nu skulle generobre det europæiske skinnenet. Siden har selskabet noteret stigende passagertal og underskrevet en købsaftale med Siemens Mobility om yderligere otte dagtog og 13 nattog. Et indkøb, der løber op i 1,5 milliarder euro, og som betyder, at der i 2022 triller spritnye, opgraderede tog ud i Europa. 

– Med de nye tog til vores Nightjet understøtter vi vores ledende rolle i overnatningsrejser i Europa, sagde administrerende direktør i ÖBB Andreas Matthä i forbindelse med indkøbet. 
 

I Sverige har regeringen øremærket 50 millioner kroner til at skabe bedre togforbindelser til resten af Europa. Sammen har 63.000 danskere og svenskere skrevet under på et ønske om at få nattoget tilbage.
I Sverige har regeringen øremærket 50 millioner kroner til at skabe bedre togforbindelser til resten af Europa. Sammen har 63.000 danskere og svenskere skrevet under på et ønske om at få nattoget tilbage.

Interessen vokser i hele Europa

Interessen for nattogene spirer frem over hele Europa. I Sverige har regeringen bebudet, at det skal være nemmere at rejse klimavenligt, og derfor blev der i april afsat 50 millioner svenske kroner til en begyndende omstrukturering af transportsystemet. 

– Det er stadig for tidligt at sige noget om, hvilke europæiske byer, der kan blive relevante. Det er spørgsmål, vi nu ønsker, at Transportstyrelsen skal se på. Målet er nattog til flere europæiske byer, lød det dengang fra infrastrukturminister Tomas Eneroth.

I maj meddelte Swiss Federal Railways, at miljømæssige hensyn, større efterspørgsel og øget politisk pres har fået selskabet til efter 10 år uden nattog igen at overveje at sende sovevogne på skinnerne. I Amsterdam forhandler man med ÖBB om et hollandsk-østrigsk samarbejde om nattog, og i England åbnede nye natruter mellem London og flere skotske byer i foråret.

Rejsebureauer er klar

Hos Back-on-Track-gruppen, der arbejder for at få udbredt nattoget i Europa igen, er den danske talsmand Poul Kattler glad for, at interessen for nattog vokser.

– Ikke mindst her i Nordeuropa ser vi en stigende interesse for alternativer til flyvningen, også når vi skal langt. I Sverige og Norge er Facebook-grupper, der interesserer sig for togrejser, nærmest eksploderet i vækst. Flere virksomheder følger med og tilbyder produkter, der passer til de nye rejseønsker, fortæller han. 
 

Flere rejsebureauer er klar til at sende deres gæster af sted med tog i stedet for fly, så snart der er bedre togforbindelser ned gennem Europa
Flere rejsebureauer er klar til at sende deres gæster af sted med tog i stedet for fly, så snart der er bedre togforbindelser ned gennem Europa.

Det gælder blandt andet rejseselskabet Spies, der i mere end 50 år har fløjet solhungrende skandinavere sydpå, men som til efteråret sender en prøveballon i form af et chartertog af sted til Schweiz. Men netop den rejse illustrerer ifølge Poul Kattler en af de helt store udfordringer, europæiske tog står overfor i dag. For Spies-gæsterne skal skifte tog fem gange på den 19 timer lange tur, før de ankommer til Basel.

– Der blev grinet meget af Spies og sagt, at det var modigt, da de lancerede deres togtur. Og jeg ville heller ikke selv turde byde gæster sådan en tur, for man skal være nærmest nørdet med tog eller klima for at gide så mange skift. Set i det lys er markedet egentlig stadig umodent til at tage imod den form for rejseprodukt. Men interessen fra rejsebureauerne er til stede, og det er min klare opfattelse, at de i vid udstrækning er klar til at rykke ind, når linjenettet med nattog ned gennem Europa igen er attraktivt. Jeg håber, at Spies får held med turen til Schweiz, og at det ikke får dem til at trække følehornene til sig, siger Poul Kattler. 

Han håber også, at den svenske regerings initiativ på nattog-området kan sætte skub i udviklingen hos de nordiske naboer. 

Back-on-Track er et europæisk netværk, der støtter udvikling og forbedring af internationale og tværeuropæiske passagertog og i særlig grad nattog. Netværket drives af frivillige ildsjæle og har de seneste år arrangeret demonstrationer, debatmøder og møder med politikere, embedsmænd og togoperatører.
I 2018 overrakte den danske talsmand Poul Kattler 42.000 underskrifter fra danskere og svenskere, som ønsker nattoget tilbage, til den danske transportminister. Siden er antallet af underskrifter vokset til 63.000.
Kilde: Back-on-track
Hos DSB mærker underdirektør Aske Wieth-Knudsen en stor stigning på de internationale togrejser. Foto: DSB
Hos DSB mærker underdirektør Aske Wieth-Knudsen en stor stigning på de internationale togrejser. Foto: DSB

Interrail fordobler salget

Hos danske DSB går kurverne for internationale billetter også opad. Her har der det seneste år været en stigning på 11 procent på det, man ifølge underdirektør Aske Wieth-Knudsen kan kalde ‘almindelige’ billetter, mens Interrail er den helt store højdespringer. 

– På Interrail er billetsalget steget 50 procent i de første seks måneder af 2019 i forhold til samme periode sidste år. Og i år er der på det første halve år allerede solgt flere billetter end i hele 2017. Interrail har traditionelt været for unge mennesker. Derfor er det mest interessant, at vi ser den allerstørste vækst hos det voksne segment og hos seniorerne. De rejser både på storbyferie til Nice og på familieferie til Gardasøen med tog, fortæller Aske Wieth-Knudsen, underdirektør i DSB’s kommercielle enhed med ansvar for internationale billetter.

Trods den kraftigt stigende efterspørgsel har DSB ingen planer om at genindføre nattoget. I stedet arbejder man på at udvide samarbejdet med nabolandene, så de internationale ture bliver nemmere og mere overskuelige at købe og planlægge. Samtidig investeres der i mere komfortable tog, som kan øge antallet og kvaliteten af togrejser fra henholdsvis København og Aarhus til Hamborg, som er det centrale forbindelsesled til hurtigtog og nattog ud i resten af Europa.
I øjeblikket, og indtil Femern-forbindelsen åbner, kører DSB dagligt 2-4 direkte afgange til Hamborg fra Aarhus og København, og når Femern-forbindelsen åbner, forventer DSB at have afgang hver anden time.

– Jeg kommer ikke til at kunne love, at vi genindfører nattoget. Vi er meget åbne over for at samarbejde med andre, men som det er nu, har vi ikke selv liggevogne og sovevognsmateriel, siger Aske Wieth-Knudsen og tilføjer: 

– Grunden til, at vi ikke drøner ud og køber det er, at det er en meget stor investering, som bindes op på ganske få afgange, og det er svært for os at finde økonomi i det. Vi vil ikke påføre os selv et økonomisk tab, som vil ramme kvalitet og priser på vores andre produkter. Når det gælder nattog, er vi afhængige af at samarbejde, og vores planlægningsdivision har også været i dialog med udenlandske partnere. Vi er åbne for det, hvis svenskerne eller andre gerne vil køre sovevogne omkring København, men det er ikke en opgave, vi kan løfte alene.
 

Salget af interrailbilletter går i en stejl kurve opad hos DSB og flere familier og seniorer rejser på ferie i Europa med toget
Salget af interrailbilletter går i en stejl kurve opad hos DSB og flere familier og seniorer rejser på ferie i Europa med toget.

Flest afgifter på tog

Ifølge Poul Kattler er netop de økonomiske udfordringer den største sten i skoen for at få flere nattog på skinnerne og for at flytte flere europæere fra fly til tog. Blandt andet fordi luftfarten i EU er fritaget for moms- og brændstofafgifter, mens togrejser beskattes hårdere.

– Det er paradoksalt, for det betyder, at toget, som er den mest bæredygtige og klimavenlige rejseform, betaler flest afgifter. Det virker, som om nogen i EU har misforstået noget. Der er brug for midlertidig støtte, så internationale tog kan komme til at køre igen, siger Poul Kattler.

Også investeringen i nye tog er en stor udfordring. For det er begrænset, hvor meget opdateret nattog-materiel, der findes i dag, forklarer han. 

– Russerne har investeret i nattog og er dem, der har det nyeste materiel. Lige på nær ÖBB har de europæiske jernbaneselskaber ikke investeret på det her felt. Problemet er, at materiel til nattog er dyrt, samtidig med at man som operatør typisk kun får kontrakt på en rute for en kortere årrække ad gangen. Det er en stor investering og en stor risiko at købe noget, som det måske tager 20 år at betale af på, hvis man kun kan få kontrakt på at bruge skinnerne i eksempelvis syv år. Det gør det urealistisk for mindre operatører, som ellers kunne have lyst til at byde ind på kommende udbud, siger Poul Kattler.
 

Op til valget i maj spurgte det globale netværk af flymodstandere Stay Grounded samtlige partier, som var opstillet til EU-valget, om deres holdning til henholdsvis fly- og togtrafik. Alle partier er positivt stemt for bedre tog, og et flertal er klar til at arbejde for en mere ligestillet beskatning af de forskellige transportformer. Flere partier tøver imidlertid, når det gælder afgifter på flybrændstof.
Kilde: Stay Grounded 

Back-on-Track er fortaler for en for en form for statslig eller overstatslig instans, der for en midlertidig periode kan agere leasingselskab eller på anden vis hjælpe udviklingen i gang. Ifølge Poul Kattler er der de senere år kommet fokus på tognettet i EU, men arbejdet går kun langsomt frem. Men der kan være hjælp at hente i det nye EU-parlament. Ifølge Kattler ser det efter valget i maj ‘vældig positivt ud’, hvor flere stærke fortalere for grøn transport er valgt ind. I mellemtiden glæder han sig til, at de nye nattog triller ud fra Østrig i 2022. – Hvis nogen inviterer mig til at være den, der løsner en flaske champagne og døber et af de nye tog fra København, er jeg klar, siger han. Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt