Designers Remix
Af
Nina Azoulay, journalist

Miljøvenlig mode spirer frem: ”Vi er fast besluttede på at gå hele vejen”

Modeindustrien er blandt de største CO2-syndere, men i flere nordiske virksomheder er man allerede lagt med ambitiøse mål for en bæredygtig produktion. Det er langtfra omkostningsfrit at omlægge til en bæredygtig produktion – men det er et nødvendigt skridt at tage, lyder det. Mød nogle af virksomhederne her.

Bæredygtig opsparing
Indsigt
Industri

Modebranchen er en af verdens mest forurenende industrier. Hvert år udleder tekstilproduktion mere end en milliard tons CO2 – mere end den samlede fly- og shippingindustri til sammen. Det viser tal fra Ellen MacArthur Foundation, og det er noget, en voksende del af modebranchen er meget opmærksom på. Særligt i den nordiske del af modeverdenen spirer det frem med bæredygtige initiativer – både hos de enkelte brands, der gerne vil producere med klimavenligt, og i nye startups der vil revolutionere vores garderober og forbrugsvaner.

Danske Designers Remix er en af de virksomheder, der arbejder på at gøre sin produktion og sine materialer bæredygtige. Seneste kollektion, FW19, er lavet af 73 procent bæredygtigt foretrukne materialer, og virksomheden har sat et mål om inden udgangen af 2020 at få det tal op på 100 procent, fortæller Charlotte Eskildsen, grundlægger og kreativ direktør i Designers Remix.

Virksomheden arbejder på, at fremtidige kollektioner ikke udleder CO2, men bidrager positivt til klimaregnskabet.

Charlotte Eskildsen
Charlotte Eskildsen
Grundlægger og kreativ direktør, Designers Remix

- Vi har en masse spændende tiltag i pipelinen, som kræver, at vi konstant udvikler nye kreative ideer, så vi kan udfordre vores traditionelle måder at tænke og arbejde på, siger hun.

Et af de tiltag, Designers Remix også har søsat, er helt at udelukke pels og læder i deres kollektioner. Ifølge Charlotte Eskildsen fordi et ansvar overfor miljøet også indebærer et ansvar overfor de dyr, der lever i det.

Det er ikke omkostningsfrit at omlægge produktionen til at være 100 procent bæredygtig – hverken i tid eller penge – og der er en risiko forbundet med at gå med i forreste linje, understreger Charlotte Eskildsen. For det er tidskrævende at skabe nye normer og nye måder at tænke og arbejde på. Men det kræver også, at man er villig til at gøre nogle ofre undervejs, forklarer hun:

- Pels og læder har hidtil udgjort 15 procent af vores omsætning, og dét valg har derfor en økonomisk konsekvens. Vi mener dog, at det er et nødvendigt skridt at tage, da vi ikke er interesserede i at gå halvhjertede ind i kampen for bæredygtighed. Vi har sat et ambitiøst mål om at blive en bæredygtig ’champion’ inden udgangen af 2020, og vi er fast besluttede på at gå hele vejen.

Et andet initiativ, virksomheden har lanceret, består i et cirkulært retursystem, hvor forbrugerne kan aflevere brugt Designers Remix-tøj tilbage, så det kan upcycles og få nyt liv under navnet Designers Remix Preloved.

- Vi oplever stor interesse for både at købe og aflevere ’preloved’ tøj, og det er især i forhold til dette initiativ, at vi kan se, at forbrugerne aktivt har lyst til at engagere sig i kampen for bæredygtighed, siger Charlotte Eskildsen.

Preloved tøj 1
Designers Remix har lanceret et cirkulært system, hvor forbrugerne kan aflevere brugt tøj, som kan upcycles og få nyt liv.

Komposterbar kjole

Designers Remix er ikke de eneste i modeverdenen, der har sat sig ambitiøse mål. Svenske Filippa K har en ambition om at have et 100 procent bæredygtigt sortiment i 2030.

- Der følger mange udfordringer med at være en del af modebranchen, især når man tager i betragtning, at vi er den næstmest forurenende branche kun overgået af olieindustrien. Vores branche er nødt til at ændre adfærd og vi tror på, at cirkulære løsninger i stil med naturens økosystemer er løsningen. Vi vil gerne kunne tilbyde smukt tøj og drive forretning inden for klodens grænser, sagde Elin Larsson, bæredygtighedsdirektør i Filippa K, i en pressemeddelelse i slutningen af 2018, da virksomheden præsenterede en ny bæredygtig kollektion, ’Front Runners’.

Kollektionen var et resultat af to års research lavet i samarbejde med Centre for Circular Design på University of Arts i London, og bestod af tøj, der er designet specielt til at holde i et døgn og til at kunne holde i 50 år. Heriblandt var en frakke, der er 100 procent genanvendt og genanvendelig, lavet af polyester fra plastflasker, og en kjole, der er 100 procent biologisk nedbrydelig og kan komposteres efter brug.

Filippa K er nu i færd med at analysere alle sine produktgrupper for i samme stil at gøre hele sortimentet bæredygtigt inden 2030.

FN’s Fashion Industry Charter

I december 2018 blev FN’s Fashion Industry Charter for Climate Action præenteret på klimatopmødet I Katowice. Chartret skal få alle spillere i modebranchen til at underskrive og tilslutte sig 16 konkrete punkter for en mere bæredygtig industri.

Den svenske modeindustri har vist store interesse i chartret. I december lancerede Elin Larsson, bæredygtighedsdirektør i Filippa K, og Michael Shragger, grundlægger af Sustainable Fashion Academy, et svensk initiativ til en klimaaktion.

Garderobe til leje

Interessen fra forbrugerne mærker Johanna Normann også. Hun står bag det nye, svenske deleøkonomi-koncept It’s Re:Leased, hvor man kan leje dele af sin garderobe. Modsat mange af de tøj-deletjenester, der findes, har Johanna Normann indgået et samarbejde med førende tøjbrands, der har en bæredygtig profil. Det betyder, at It’s Re:Leased kan tilbyde meget af det samme tøj som butikkerne, men hvert stykke tøj udnyttes langt bedre, fordi det cirkulerer og bruges af flere.

- Det handler ikke kun om at gøre det muligt at leje tøj, men om hvordan vi forbruger mode, siger Johanna Normann.

Hun har været en del af modeverdenen i 15 år og kender branchen indefra. Særligt de seneste fem år er udfordringerne blevet tydelige, mener hun.

- Vi har med masseproduktionen trængt os selv op i et hjørne, hvor kunderne forventer ny mode hele tiden, men til samme pris som en kop kaffe – det er ikke spor bæredygtigt. Samtidig køber vi dobbelt så meget tøj i dag, som for 10-15 år siden, men vi bruger det kun halvt så meget. Og så har vi udviklet en kultur, hvor et bryllup varer i tre dage og kræver tre kjoler, og det er der heller ikke meget bæredygtighed over, siger Johanna Normann.

It’s Re:Leased
Johanna Normann (th) har stiftet tøj-deletjenesten It’s Re:Leased sammen med Annie Thorell.

Hun er begejstret for mange af de nye initiativer og målsætninger i branchen, men meget går for langsomt, og de digitale muligheder er heller ikke blevet udnyttet optimalt, mener hun. For en avatar – en virtuel gengivelse af en person – der hjælper dig med at online-shoppe tøj i den rigtige størrelse er skudt langt over målet, når virkeligheden er, at de fleste kvinder dagligt stirrer ind i deres skab og ikke synes, de har noget at tage på, pointerer hun.

- Sådan har jeg det selv mange dage, og da jeg en dag for to år siden fiskede en kjole ud af skabet, som jeg kun havde haft på en enkelt gang, slog det mig: Hvorfor føler jeg, at jeg absolut skal eje den? siger hun.

Johanna Normann sagde sit job hos H&M Group op og lancerede kort efter en deletjeneste i lille skala for at se, hvordan interessen var. På en uge havde hun flere kunder, end hun kunne servicere.

- Jeg oplever, at Millenial-generationen og de, der er endnu yngre, ikke bare er klar til det her, men direkte efterspørger det. For dem er det ikke vigtigt at et eje, men at have frihed og adgang, siger Johanna Normann.

Fast fashion – forurening og forbrug

Den globale tøjproduktion er fordoblet de seneste 15 år, men hvert enkelt stykke tøj bliver brugt langt mindre og kasseres hurtigere. Nogle typer tøj bruges kun 7-10 gange, før det kasseres. I USA bruges tøj typisk kun en fjerdedel så meget som det globale gennemsnit. Samme mønster viser sig i Kina, hvor udnyttelsen af hvert stykke tøj er faldet med 70 procent de seneste 15 år. Årsagen er dels en voksende global middelklasse, dels ’fast fashion’-fænomenet, hvor der lanceres flere kollektioner hvert år med billigere tøj, som ofte er af dårligere kvalitet.

Kilde: Ellen MacArthus Foundations rapport A New Textile Economy: redesigning Fashion’s Future

Det har været vigtigt for hende at få branchen med og give kunderne adgang til de nyeste kollektioner, så dele-modellen kan være et konkurrencedygtigt alternativ til at købe tøj. Foreløbigt er svenske Filippa K og Hope og danske Stine Goya og Day Birger et Mikkelsen med i et samarbejde. Men det har været sværere end forventet at få branchen med på ideen.

- Der sker rigtig meget i modebranchen lige nu, og mange er i tvivl, om de skal satse på fysiske butikker, nethandel, sociale medier eller andet. Den tvivl kan jeg godt forstå, og derfor er jeg glad for at have fået nogle brands med om bord, som har forstået, at vi med It’s Re:Leased gerne vil være med til at skabe forandringen sammen med dem – for eksempel ved at dele data eller platforme, så vi sammen kan forbedre både forretningsmodeller og forbrugeroplevelser på bæredygtig vis, siger Johanna Normann.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt