Nordea - ECB
Af
Thomas Engelsmann, Nordea Bank

Klart budskab fra ECB til politikerne: Nu må I på banen!

”Set I lyset af en haltende Europæisk økonomi var det næppe overraskende, at ECB leverede en hel vifte af pengepolitiske lempelser på det seneste rentemøde,” lyder vurderingen fra chefstrateg Witold Bahrke.

Aktiemarked
Europa
Indsigt

Den Europæiske Centralbank (ECB) leverede torsdag varen i form af en stime af pengepolitiske lempelser. Samtidig giver banken nu stimulusstafetten videre til Europas regeringsledere. Budskabet fra ECB-formand Mario Draghi var ikke til at misforstå: Vi har nu gjort, hvad vi kan – nu, er det jeres tur. Det implicitte budskab: Pengepolitikken er nået til vejs ende, når det gælder evnen til at stimulere økonomien og markederne, så nu må finanspolitikken må tage over.

Witold Bahrke
Witold Bahrke
Chefstrateg i Nordea

I overskrifter var de vigtigste tiltag, at indskudsrenten sænkes 10 basispunkter til -0,5 pct., selvom kun dele af bankernes indskud bliver pålagt denne ”strafrente”. Samtidig igangsætter banken nye støtteopkøb af stats-og virksomhedsobligationer for EUR 20 mia. om måneden – vel og mærke uden udløbsdato, og endelig gøres det billigere for banker at optage lån hos centralbanken. Alt sammen initiativer, der skal kickstarte væksten og øge inflationen i EU’s skræntende økonomi.

- Alt i alt kom ECB med mere af det samme, idet ingen af tiltagene er nye som sådan, men til gengæld fik markedet alt sammen på en gang, hvilket gør pakken bemærkelsesværdig som sådan, siger Witold Bahrke.

Han tilføjer, at rentenedsættelsen og de annoncerede obligationsopkøb lå i den lave ende i forhold til markedets forventninger.

”Set i lyset af en haltende Europæisk økonomi var det næppe overraskende, at ECB leverede en hel vifte af pengepolitiske lempelser på det seneste rentemøde”
Witold Bahrke, Chefstrateg i Nordea

Til gengæld sker sidstnævnte uden udløbsdato. Løftet til Europas ledere er, at ECB nok skal holde statsobligationsrenterne lave og dermed holde politikernes ryg fri i forhold at øge de offentlige udgifter uden at finansieringsomkostninger samtidig ryger i vejret.

- Dette løfte til regeringslederne blev fulgt op af en henstilling om at lempe finanspolitikken, hvor der er plads til det – et vink med en vognstang til bl.a. de sparsommelige tyskere. En centralbank vil aldrig indrømme, at den er nået til vejs ende med sin nuværende værkstøjskasse, men Draghis bøn til politikerne, er nok det tætteste vi kommer på en ansvarsfraskrivelse, når det gælder europæisk økonomis skæbne fremadrettet, siger Witold Bahrke og fortsætter: 

- Det store spørgsmålet er nu, om politikerne så griber stafetten. Det tror vi, men det vil tage tid. Allerede kort tid efter ECB mødet hældte lederen af det store tyske konservative parti CDU en spand koldt vand i hovedet på investorerne ved at sige, at man ikke har påtænkt at ændre kurs i forhold til målet om at begrænse optagelsen af nye lån.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt