Kina finans korruption
Af
Lasse Karner

Kina vil korruption i finanssektoren til livs

En kommende partikongres og en coronasvækket økonomi har fået ledelsen i Kinas kommunistiske parti til at sætte ind over for ulovligheder i landets enorme finansielle sektor. Startskuddet blev en usædvanlig henrettelse.

Global

En af de mest spektakulære korruptionsskandaler i nyere kinesisk historie kom i januar 2020 til en brat afslutning. Hovedpersonen, den 58-årige Lai Xiaomin, blev dømt til døden og modtog sin straf inden for få uger. Over en tiårig periode havde han tilranet sig svimlende 1,7 mia. kr. ved at udnytte sin stilling som formand for en af Kinas største finansielle institutioner. Da politiet i Beijing ransagede Lai Xiaomins bolig fandt de tre tons kontanter til en værdi af 191 mio. kr. Sagen blev i starten undersøgt af Kinas Centrale Kommission for Disciplinær Inspektion, der er kommunistpartiets interne anti-korruptionsmyndighed.

Sidste år (2020) blev Lai Xiaomin smidt ud af partiet og efterforskningen overdraget til en domstol. Herefter var der kort proces. Den 5. januar faldt dødsdommen. Den 29. januar 2021 blev den eksekveret. Det er et ganske usædvanligt forløb – også efter kinesiske standarder. For det første fordi berigelseskriminalitet sjældent fører til en dødsstraf. Derudover bliver de fleste dødsdomme i Kina tidligst eksekveret efter to år, og i mange tilfælde bliver de omsat til fængsel på livstid. Dødsstraf uden chance for udsættelse er et særsyn. På domstolens hjemmeside kunne man læse, at Lai Xiaomins handlinger havde »truet den nationale finansielle sikkerhed og stabilitet«.

Kina corona
Økonomien i Kina er fortsat hæmmet af coronapandemien. Enorme summer bliver brugt på at holde væksten oppe, hvilket øger risikoen for svindel og korruption.

Timingen var ikke tilfældig. En uge inden Lai Xiaomins endeligt var hele ledelsen af kommunistpartiets anti-korruptionsenhed samlet i Beijing. I alt 130 personer fra alle dele af landet. Ved bordenden sad partichef og Kinas præsident, Xi Jinping. Lige siden han kom til magten i 2012 har korruptionsbekæmpelse været en absolut topprioritet målrettet både småsyndere og korrupte magthavere. Det er stadig tilfældet, understregede han.

»Korruption er den største trussel mod partiets regeringsførelse og eksisterer stadig,« formanede Xi Jinping. De sidste otte år har partiet og domstolene ellers ikke holdt igen. Hundredtusindvis er blevet disciplineret internt i partiet og i de værste tilfælde sendt videre til retsforfølgelse. Alene sidste år blev 152.000 embedsmænd pågrebet. Korruptionskampagnen er populær i befolkningen, men også frygtet i partistaten. Det er ingen hemmelighed, at flere af Xis rivaler og kritikere er blevet ryddet af vejen ved hjælp af kampagnen.

Under Xi er hundreder af ministre, generaler, provinschefer og ledere af vigtige statsejede virksomheder blevet undersøgt og fængslet for korruption. Derfor bliver det fulgt med stor interesse, når toppen af den Centrale Kommission for Disciplinær Inspektion mødes i den kinesiske hovedstad for at udvælge nye mål. Det sker kun en gang årligt. I år var mødet ekstra vigtig for Xi og resten af ledelsen.

Alfred Wu
Alfred Wu
Professor, National University of Singapore. Foto: LKYSPP

- Det er en svær tid for de offentlige finanser. Den kinesiske økonomi er ikke i god form, selv om den kinesiske regering aldrig vil indrømme det, forklarer Alfred Wu, professor ved National University of Singapore med speciale i offentlige reformer og korruption i Kina.

Økonomien er fortsat hæmmet af coronapandemien, og enorme summer bliver brugt på at holde væksten oppe, hvilket øger risikoen for svindel og korruption. Det er en af årsagerne til den finansielle sektor i år blev udpeget som et særligt fokusområde for anti-korruptionsindsatsen. Når bankerne og de øvrige finansielle institutioner er kommet i søgelyset, skyldes det også, at Kinas vigtigste politiske begivenhed nærmer sig. Næste år afholder kommunistpartiet sin femårlige kongres, hvilket allerede nu er på den politiske dagsorden.

- Xi Jinping er optaget af, at hans vilje bliver ført ud i livet frem mod partikongressen, og at der ikke opstår uro. Nogle medlemmer af partitoppen har tætte forbindelser til erhvervsledere i den finansielle sektor, og penge er altid en afgørende faktor i politik i Kina. Så Xi signalerer, at han vil kontrollere sektoren, siger Alfred Wu.

"Den kinesiske økonomi er ikke i god form, selv om den kinesiske regering aldrig vil indrømme det"
Alfred Wu, professor ved National University of Singapore

Det er ikke første gang, at kommunistpartiet beslutter sig for at se finanssektoren efter i sømmene. Sektoren har leveret nogle af de største korruptionsskandaler og løbende været mål for reformer. Det handler ikke kun om en professionalisering af den kinesiske banksektor og om Kinas rolle i den internationale økonomi, men også om partiets legitimitet over for befolkningen. Det blev særligt tydeligt i 2015, da de kinesiske aktiekurser først skød mod himlen for bagefter at styrtdykke. I modsætning til de fleste lande i Europa og i USA står enkeltpersoner for størstedelen af handlerne på børserne i Kina. Det var deres opsparinger, der forsvandt. Beijing har længe ønsket sig et solidt og stabilt aktiemarked. Både for at fordele landets økonomiske vækst mere ligeligt og for at give virksomheder adgang til nye kapitalkilder. Men i sommeren 2015 brast boblen med et brag, der tvang regeringen til at indføre forbud mod nye børsnoteringer og til at gribe til statslige opkøb, hvor statsejede børsmæglere og banker blev pålagt at købe aktier. Den i forvejen skrøbelige tillid til systemet krakelerede. I løbet af efteråret blev partiets antikorruptionsenheder sendt ud for at undersøge forløbet. Banker, børser, forsikringsselskaber og regulerende myndigheder fik alle besøg. Resultatet var en række højprofilerede sager om insiderhandel og andre ulovligheder. I løbet af det seneste år er de kinesiske kurser igen i steget markant.

Det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at et krak er på vej – men den kinesiske ledelse ønsker ikke at tage chancer. Ifølge Xie Maosong, der er politolog ved den statslige forskningsinstitution Kinas Akademi for Videnskab, er kommunistpartiet yderst opmærksom på faresignalerne. »Finansiel sikkerhed er en vigtig del af national sikkerhed. Hvis finansiel risiko ikke er under kontrol, er det en trussel mod økonomisk sikkerhed og kan også true den politiske sikkerhed,« siger han til avisen South China Morning Post.

Kina kommunist
Præsident Xi Jinpings kommunistiske styre i Kina har igen sat sig for at kulegrave landets finanssektor for blandt andet at komme korruption til livs.

Korruption er kun en ud af mange udfordringer, den kinesiske ledelse står over for i bestræbelserne på at sikre finansiel stabilitet. Såkaldte skyggebanker, der låner ud uden om de officielle kanaler, konkurrence fra uregulerede fintech-selskaber og udlån presset af den coronaramte økonomi er blot nogle af de områder, der kræver opmærksomhed. Alligevel er det korruption, der bliver udpeget som den største trussel mod partiets greb om magten. Men det bliver stort set umuligt for kommunistpartiet at udrydde problemet, vurderer Alfred Wu fra National University of Singapore. Kina er begrænset af sin autoritære natur og har under den nuværende ledelse ikke indført større strukturelle ændringer i sin tilgang til korruptionsbekæmpelse.

- Korruption har hele tiden været en del af den kinesiske partistat. Det er ikke mindsket i større grad. De grundlæggende strukturer, der er årsagen til korruptionen, er der stadig. Det kinesiske politiske system er baseret på en leninistisk model, der er meget ugennemsigtig og fuld af klientelisme. Det er et systemisk problem, så det handler ikke om at fjerne individer, siger han.

Resultatet kan læses i den seneste rapport fra organisationen Transparency International, der årligt rangerer verdens lande i et korruptionsindeks. Årets opgørelse er netop udgivet, og her ligger Kina nummer 78 ud af 180 lande. Det er tre placeringer bedre end i 2012, hvor Xi Jinpings korruptionskampagne begyndte.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt