Kina i opgør med techgiganter
Af
Lasse Karner

Kina i opgør med techgiganter: Magiske Ma blev sat på plads af partiet

Siden Jack Ma i 90’erne stiftede Alibaba, har internetentreprenøren haft stjernestatus i det kinesiske samfund. Men i Kina er ingen over Kommunistpartiet, og i dag har multimilliardæren forbud mod at forlade landet og er tvunget til at rette ind efter myndighedernes ønsker.

Global

Omkring 17 milliarder kroner. Så mange penge skal den kinesiske internetgigant Alibaba punge ud med for at have brudt Kinas monopolregler og misbrugt sin dominerende markedsposition. Bøden er den største af sin art i Kinas historie. Alligevel er det ikke beløbets størrelse, men snarere forløbet og de langsigtede implikationer, der er det mest opsigtsvækkende ved den usædvanlige sag. For Alibaba er en kinesisk succes uden sidestykke. Selskabet er historien om internettet i Kina. 

Verdens folkerigeste nation var knap nok kommet online, før en spinkel iværksætter fra byen Hangzhou lancerede den første kommercielle hjemmeside. Han hedder Jack Ma, og selskabet Alibaba Group er i dag verdens største markedsplads for handel på nettet. I to årtier er serieentreprenøren Ma gået fra succes til succes ved at kombinere Kinas økonomiske vækstmodel med landets hastige teknologiske udvikling. Og så er han noget så udsædvanligt som en kinesisk erhvervsleder med charme og holdninger til de mange udfordringer, Kina står over for. Store armbevægelser har før bragt andre kinesiske erhvervsikoner i problemer. 

Men som medlem af Kommunistpartiet og stifter af en af landets mest innovative og største selskaber har Jack Ma med iderigdom og entreprenørånd formået at skubbe grænserne for det mulige. Som han for et par år siden selv formulerede det i et interview til erhvervsmediet Bloomberg: »Vi er altid et skridt foran tilsynsmyndighederne – det bliver vi nødt til. Ellers kommer vi ingen steder«. Denne gang står det imidlertid klart, at myndighederne har indhentet Jack Ma. Rekordbøden er blot et af flere eksempler.

Internetimperiet Alibaba har i årevis bredt sig til et væld af sektorer og gjort et stort indtog på de finansielle markeder. Det gælder især Ant Group, hvor Alibaba er største medejer, der blandt andet står bag den populære mobilbetalingstjeneste Alipay med flere end en milliard brugere. Millioner af kinesere sætter derudover deres opsparing i Ants fonde eller benytter dets mikrolån, hvilket har gjort foretagendet til Kinas største forbrugslångiver. Men en efterårsdag sidste år tog Jack Ma ordet på en konference i Shanghai. De traditionelle kinesiske banker opererede med samme mentalitet som en pantelånerbutik og myndighederne forstod sig ikke på innovation, udtalte han. Til stede ved konferencen var toppen af den kinesiske finansverden. Talen faldt ikke i god jord.
 

Valarie Tan
»Jack Mas tale var gnisten. Det var det sidste skub, der fik myndighederne til at reagere og sætte sig igennem i stedet for at forsøge at finde en mindre konfrontatorisk løsning,« forklarer Valarie Tan.

Internetimperiet Alibaba har i årevis bredt sig til et væld af sektorer og gjort et stort indtog på de finansielle markeder. Det gælder især Ant Group, hvor Alibaba er største medejer, der blandt andet står bag den populære mobilbetalingstjeneste Alipay med flere end en milliard brugere. Millioner af kinesere sætter derudover deres opsparing i Ants fonde eller benytter dets mikrolån, hvilket har gjort foretagendet til Kinas største forbrugslångiver. Men en efterårsdag sidste år tog Jack Ma ordet på en konference i Shanghai. De traditionelle kinesiske banker opererede med samme mentalitet som en pantelånerbutik og myndighederne forstod sig ikke på innovation, udtalte han. Til stede ved konferencen var toppen af den kinesiske finansverden. Talen faldt ikke i god jord.

- Jack Mas tale var gnisten. Det var det sidste skub, der fik myndighederne til at reagere og sætte sig igennem i stedet for at forsøge at finde en mindre konfrontatorisk løsning, forklarer Valarie Tan, forsker med speciale i kinesiske entreprenører og elitepolitik ved den tyske tænketank Merics.

Ti dage senere greb myndighederne ind og stoppede en allerede godkendt børsnotering af Ant Group til en anslået værdi af omkring 225 milliarder kroner. 

Set fra partiets synsvinkel var Ants forretningsmodel, hvor udlån og risikovurderinger er drevet af dataindsamling i stor skala, til fare for landets finansielle system, forklarer Valarie Tan. 

»Jack Ma har arbejdet tæt sammen med højtstående medlemmer af partiet, så der finder en magtkamp sted, men præcis hvad den går ud på, ved vi ikke endnu«
Alfred Wu, professor ved National University of Singapore

- På den ene side handler det om, at de her digitale kapitalister ikke må få så frit spil, at det skaber social ustabilitet. Ant blev stoppet på grund af den potentielle finansielle risiko for Kina, der var forbundet med selskabets forretninger. Den anden side af sagen er politisk. Når alt kommer til alt, så er det partiet, der bestemmer i Kina, siger hun.

Det politiske element handler også om kinesiske magtkampe i toppen af Kommunistpartiet. Til næste år afholdes den femårlige partikongres i Beijing, der er Kinas vigtigste politiske begivenhed. Perioden op til en partikongres er altid kendetegnet ved interne stridigheder, hvor partieliten forsøger at positionere sig bedst muligt. Meget tyder på, at børsnoteringen stod til at gavne fraktioner i partiet, der ikke tilhører inderkredsen omkring præsident Xi Jinping, vurderer Alfred Wu, professor ved National University of Singapore med speciale i offentlige reformer og korruption i Kina.

- Jack Ma har arbejdet tæt sammen med højtstående medlemmer af partiet, så der finder en magtkamp sted, men præcis hvad den går ud på, ved vi ikke endnu. Sandsynligvis har Xi Jinping ville sætte en stopper for at andre inden for partiet blev for magtfulde eller kunne stille sig i vejen for hans egne planer, siger han.

Ifølge avisen Wall Street Journal tæller investorkredsen bag Ant Group en stribe erhvervspersoner, hvoraf nogle har tætte forbindelser til politiske familier. Det gælder blandt andet medlemmer af den tidligere kinesiske leder Jiang Zemins familie samt slægtninge til andre tidligere topfolk i partiet.

Jack Ma
Jack Ma er entreprenør og manden bag internetimperiet Alibaba. Foto: Reuters

Hele sagen har skabt fornyet fokus på forholdet mellem den kinesiske partistat og det private erhvervsliv. Jack Ma skabte Alibaba på et tidspunkt, hvor Kina blev liberaliseret i et hastigt tempo. I 2001 blev landet medlem af Verdenshandelsorganisationen. Samme år fik forretningsdrivende for første gang mulighed for at blive optaget i Kommunistpartiet. I dag tegner den private sektor sig for halvdelen af Kinas skatteindtægter, 60 procent af bruttonationalproduktet og 80 procent af beskæftigelsen i byerne.

Men under Xi Jinpings ledelse har partiet tiltvunget sig større indflydelse i alle dele af samfundet. Antallet af markedsreformer er blevet færre, og de store, statsejede selskaber bliver ikke længere privatiserede, men i stedet slået sammen til endnu større mastodonter. Samtidig har Xi gjort det klart, at private virksomheder også skal rette ind efter partiets dessiner og de nationale udviklingsmål. Og her er teknologi og finans nøglesektorer. 

Ved at holde Alibaba i kortere snor sender partiet et tydeligt signal til det private erhvervsliv og techbranchen. Også andre virksomheder i sektoren er i myndighedernes søgelys, og tidligere på året strammede Kina antimonopollovgivningen specifikt med de digitale platforme for øje. Lovændringerne indeholder detaljerede regler for, hvad selskaberne må og ikke må, hvor sektoren før var reguleret i forhold til overordnede principper om markedsopførsel. Så opgøret med de store teknologiselskaber er først lige begyndt, vurderer Valarie Tan fra Merics.

I mellemtiden er der stille fra Jack Ma. Han har med få undtagelser ikke vist sig offentligt siden sidste efterår. Myndighederne har pålagt Ant at foretage markante ændringer og at blive underlagt samme strenge regulative standarder som landets banker. Så længe den proces finder sted, har Jack Ma fået besked på at blive i Kina.

- Han kommer til at holde lav profil i lang tid fremover. Det er i hans egen og i hans selskabers interesse, siger Valarie Tan.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt