Industri 4.0
Af
Charlotte Holst og Thomas Jensen

Industri 4.0: Et mangfoldigt mekka for industrivirksomheder

Den rivende digitale udvikling kan give anledning til utopia-forestillinger om, hvad den fjerde industrielle revolution kan gøre for både mennesker og for virksomheders vækst. Vi ser nærmere på industri 4.0, som revolutionen også kaldes, og på hvor langt man er med de at bruge de digitale muligheder i industrien.

En smidigere og mere effektiv udviklings- og produktionsproces. Det er hvad industrivirksomheder stræber efter, og med de mange avancerede teknologier som 3D-print, digital tvilling, robotter, automation og kunstig intelligens kan man komme nærmere målet. I hvert fald hvis man formår at bruge værktøjerne intelligent. Den 4. industrielle revolution er her, der og allevegne, for tilgængeligheden til data og regnekraft, bliver stadig større.

- Computer- og regnekraft er blevet så billigt, og samtidig er kapaciteten gået op. Vi har netværk overalt omkring os og kan i stigende grad bruge ’clouden’ til at lagre data i. Den udvikling betyder, at man ikke behøver sidde i Silicon Valley, for at det kan realiseres. Det kan det også i Nordborg eller Bjerringbro, siger professor og institutleder ved Institut for Mekanisk Teknologi på DTU, Hans Nørgaard Hansen.

Industri 4.0, som de hastige digitale forandringer også kaldes, er en integration mellem den digitale verden og den fysiske produktion. Og når World Economic Forum kalder det en revolution er det blandt andet på grund af udviklingshastigheden, der er eksponentiel – især på grund af hurtigere og billigere regnekraft, som Hans Nørgaard Hansen peger på.

Hans Nørgaard Hansen
Hans Nørgaard Hansen
Professor og institutleder, Institut for Mekanisk Teknologi på DTU.

Avancerede robotter

Som billedet er lige nu, er det særligt robotteknologi, der bruges af både danske og udenlandske produktionsvirksomheder. Herhjemme viste en undersøgelse fra Teknologisk Institut sidste år, at 44 procent bruger robotter, og der er stor aktivitet på området. Det siger Nigel Edmondson, der er direktør for MADE (Manufacturing Academy of Denmark) – en sammenslutning af virksomheder og vidensinstitutioner.

- Der bliver gjort en stor indsats fra virksomheder, forskere og specialister med at udvikle nye og mere fleksible robotløsninger, så flere og flere virksomheder vil kunne få gavn af at bruge robotter, siger Nigel Edmondson, der selv har en ph.d. i robotteknologi.

Et eksempel på en virksomhed, der udvikler fleksible robotløsninger til gavn for industrivirksomheder, er fynske OnRobot. Senest har man skabt en robot med noget så menneskeligt som følesans. CEO for OnRobot, Enrico Krogh Iversen forklarer:

- I gamle dage kunne en robot ikke kende forskel på, om den tog en stål-ting eller et æg. Det betød, at den klemte for hårdt på ægget. Når vi har følesans koblet på, så ved robotten, om den har fat i stål eller et æg, og så kan man bede den om at pakke og håndtere flere ting end tidligere.

"Vi ser over en bred kam, at virksomhederne eksperimenterer og investerer tid og ressourcer i at blive klogere"
Nigel Edmondson, direktør for MADE (Manufacturing Academy of Denmark)

Lav fejlene på skærmen

Fleksibiliteten bliver altså hele tiden større, hvad angår robotteknologi. Lidt mere trægt går det med andre digitale værktøjer. I forhold til 3D-print, digitale tvillinger og kunstig intelligens har vi kun lige taget de første spadestik herhjemme, men der er stor vilje og lyst til at gå ombord i teknologierne, siger Nigel Edmondson.

- Vi ser over en bred kam, at virksomhederne eksperimenterer og investerer tid og ressourcer i at blive klogere. Det er alt lige fra medical- og mediko-industrien over fødevareindustrien til maskinindustrien, som vi ser har øje for udviklingen og prøver nye teknologier af i produktionen.

Den digitale tvilling fremhæves som indbegrebet af industri 4.0. Den er en virtuel kopi af et system eller et fysisk udstyr – eksempelvis en produktionslinje – og betyder helt basalt, at man kan lave fejlene på skærmen først, så man undgår at lave dem i virkeligheden. En digital tvilling kan blandt andet bidrage til, at man hurtigere og billigere kan komme i gang med ny produktion, lettere kan optimere sit design og oplære medarbejdere i nye funktioner, siger Nigel Edmondson.

Han peger på bilindustrien som eksempel på en branche, der anvender digital tvilling-teknologien. Et eksempel på det er Maserati. Ved at bruge en digital tvilling – en komplet 3D-model af fabrikken med ansatte, robotter og produktionsudstyr – kan designerne udvikle, simulere og teste hele produktionsleddet fra start til slut, uden at skulle lave om på noget fysisk.

Nigel Edmondson
Der bliver gjort en stor indsats fra både virksomheder, forskere og specialister med at udvikle nye og fleksible robotløsninger, fortæller Nigel Edmondson, direktør for MADE (Manufacturing Academy of Denmark).

Overrumplet af data

Det er dog – naturligt nok – særligt store virksomheder, der har ressourcer til at investere og gå ombord i den fjerde industrielle revolution. Har man ikke store økonomiske muskler, kan det virke uoverskueligt at kaste sig ud i det frådende hav af digitale muligheder.

- Hvad skal man digitalisere? Hvor skal man starte, og hvordan gør man det? Det er utroligt komplekse systemer med mange muligheder, men også mange faldgruber. Du kan få så enormt mange data, men det kan også være svært vide hvad du skal bruge dem til, siger professor Hans Nørgaard Hansen.

Også Nigel Edmondson siger, at der er en risiko for at man som virksomhed kan drukne i både datamængder og de mange teknologier. Derfor skal man starte i det små:

- Det første skridt for mange vil være at investere noget tid i at blive klogere: bruge sit netværk, besøge andre virksomheder og hente inspiration og erfaring til at starte egne små digitale projekter.

Stærke muligheder for vækst

Risikabelt er det i hvert fald at stille sig på sidelinjen og blot betragte det lydløse digitale tog, der buldrer af sted. Som CEO for Netflix, Reed Hastings, har sagt til Harvard Business Review, så “dør virksomheder sjældent af at bevæge sig for hurtigt, de dør ofte af at bevæge sig for langsomt.”

Som investor er det i hvert fald værd at holde et vågent øje med de virksomheder, der formår at drage nytte af industri 4.0 på en intelligent måde og bruge de teknologier, der kan give gevinster i lige præcis ens egen produktion.

- Virksomheder, der investerer i ny teknologi som automation, digitalisering af forretningsprocesser, udvikling af smarte produkter og nye serviceforretninger baseret på dataopsamling, står med stærkere muligheder for at øge produktiviteten, vækste eller komme ind på nye markeder, siger Nigel Edmondson.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt