Corona opfindelser
Af
Charlotte Holst (tekst) og Thomas Jensen (foto)

Hittepåsomheden har fået et boost under coronakrisen

Corona er andet end konkurser. Ideer spirer og gror ud af brudte mønstre og ændrede vaner. Hos Opfinderrådgivningen i Danmark har de rygende travlt, og flere corona-fødte produkter er på vej på markedet. Vi har mødt en tømrer og en tidligere OL-guldvinder, der har brugt coronakrisen til at forretningsudvikle.

Innovation
Skandinavien

Krige og kriser har altid fostret opfindelser. Af nød. Og fordi alt har været i opbrud. Ændrede vaner og nye mønstre har også præget coronaperioden. Læg dertil mere tid. Så har man måske forklaringen på den idérigdom og virketrang, de har mærket hos Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut.

- Vores telefoner har ringet meget mere. Hvor vi plejede at få måske to-tre henvendelser om dagen, så har vi fået ti ind om dagen i denne periode, så vi har haft lynende travlt. Vi får både rigtig gode og gennemtænkte ting ind, men også en del mindre gennemarbejdede, fortæller Nikolaj Ilsted Bech, der er leder af Opfinderrådgivningen.

Nikolaj
Nikolaj Ilsted Bech er leder af Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut.

Smart løsning til stort problem

Særligt efteråret var travlt og i løbet af hele sidste år nåede Opfinderrådgivningen i mål med 25 kommercialiseringer. Det er dobbelt så mange som de normale 12-13 årligt. Opfinderne har altså indgået samarbejde med en virksomhed, så deres produkt kan komme på markedet.

Opfinderrådgivningen, der blandt andet vejleder om patentstrategi, møder både ægte fagfolk, der har stor indsigt i det marked, deres produkt skal ramme ind i, og helt almindelige danskere, der sysler lidt på hobbyplan med nogle ideer - ofte noget, der løser et problem fra deres egen hverdag.

- Jeg tror, 70 procent af de licensaftaler, vi laver, er for fagfolk. De har ofte sat sig grundigt ind i problemstillingen, de arbejder med det mange timer dagligt og ved meget om, hvad man kan få af produkter i forvejen. De resterende 30 procent er hr. og fru Danmark, der har fået en god idé til en opfindelse. Det kan være noget til deres husdyr eller hjemmet. Dem, der får størst succes, er dem, der er rigtig gode til at stille skarpt på problemstillingen og lave en smart løsning til et større problem, siger Nikolaj Ilsted Bech.

Markant flere henvendelser

  • I 2020 kom Opfinderrådgivningen i mål med 25 kommercialiseringer af opfindelser. Det er dobbelt så mange som de normale 12-13 kommercialiseringer om året.
  • I 2020 fik Opfinderrådgivningen cirka 1.000 indkomne opfindelser mod normal cirka 700.

Kilde: Teknologisk Institut

Lettere at sortere affald

Det har tømrer Toke Hansen gjort. Han har nemlig opfundet et simpelt stativ til skraldesortering, som kan hjælpe hans egen faggruppe – håndværkerne – med at få styr på byggeaffaldet. Hans idé er opstået fra den virkelighed, han selv står i.

- Man har normalt mange segmenter affald, når man er ude som håndværker. Der er træ, gips, metal og så videre. Det kan være bøvlet, og nogle gange ender det hele i én stor bunke. Så er der ikke lige tid til at sortere ordentligt, eller det kan i hvert fald være ret besværligt, siger Toke Hansen.

Han har i længere tid gået og brainstormet på en løsning til lettere sortering, men først i sommer fik han for alvor sparket det i gang.

- Der var pludselig ro. Jeg skulle jo hverken ud at rejse eller på festival, så der var tid til ligge og slappe af og tænke mere over det her, siger Toke Nielsen.

Toke Hansen
Toke Hansen er tømrer hos Logik og Co. og opfinder. Han har bidraget til at løse et problem med affaldssortering med sin simple løsning til håndværkere, der står med mange forskellige materialer.

Hans idé og tanker er nu blevet til et produkt – et sorteringsstativ – hvor man kan hænge et antal sække på. Dansk Affaldssortering har udvalgt nogle kategorier af affald, så man kan mærke de enkelte sække.

- De ark klistrer man bare på, og så bliver det pludselig hurtigere og nemmere at sortere. Du har det hele lige foran dig og kan hurtigt se, hvad der skal i hvilken sæk, siger han.

Opfinderrådgivningen har hjulpet Toke videre, så han har nu fået en aftale med Ravendo, der sælger forskellige former for transportmateriel til hele verden.

- Vi har lavet en licensaftale, og er blevet enige om den endelige model. Det gør det noget lettere for sådan en som mig, at jeg har en virksomhed med som partner.

Gode bakterier til rengøring

Virksomheden BYOMS er en anden, der har fået et ekstra skub til at få gang i forretningen under corona. BYOMS har udviklet rengøringsmidler, hvis effekt er bygget udelukkende på såkaldt 'gode bakterier'.

- Vi bruger levende gode bakterier i alle rengøringsprodukter. Et eksempel er, at i stedet for at vaske med almindeligt vaskemiddel kan du, hvis tøjet ikke er synligt beskidt, spraye gode bakterier på tøjet. Så begynder en kamp, hvor de gode bakterier overtager pladsen fra de dårlige, og den dårlige lugt forsvinder, forklarer Anja Byrial Hansen. Hun er tidligere professionel håndboldspiller, blandt andet OL-guldvinder, og nu mor til fire. Hendes makker Rikke Stein Omby har en baggrund som ingeniør.

Rikke Stein Omby og Anja Byrial Hansen
Rikke Stein Omby og Anja Byrial Hansen har udviklet rengøringsprodukter, der er bygget udelukkende på såkaldt 'gode bakterier'.

BYOMS vil have forbrugerne til at vælge en mere naturlig måde at gøre rent på og bruge produkter som lugtfjerner, rengørings- og vaskemidler, som udelukkende er baseret på gode bakterier. Så man kan undgå alle de kemikalier og antibakterielle midler, hvis skadelige effekt er blevet øjensynliggjort under corona i form af røde sprukne og ødelagte hænder.

- Trangen til at gøre rent og holde alt sterilt er jo i den grad blusset op, og vi viser med vores produkter, at man kan udfordre den konventionelle måde at gøre rent på, siger Anja Byrial Hansen.

BYOMS
BYOMS sælger rengøringsprodukter, der er fri for kemikalier og antibakterielle midler.

BYOMS var i gang allerede inden corona. De var netop blevet ECO-certificeret i april, hvor alle butikker lukkede og derfor også bremsede deres fremstød. Men så har de brugt coronatiden til at undersøge markedet grundigt med hjælp fra Opfinderrådgivningen.

- Det var meget givtigt for os. De kom jo med ideer, vi slet ikke havde tænkt på. Fonde og brancher, vi slet ikke havde set som en mulighed for os. Så på den måde har corona bidraget positivt, siger Anja Byrial Hansen.

Hjemme hos rotterne

Idérigdommen og foretagsomheden under krisen forklarer Nikolaj Ilsted Bech med, at ens hverdag er blevet rystet godt og grundigt rundt.

- Man bliver bragt ud af sine vaner og sin almindelige hverdag. Det får en til at tænke anderledes, og man får øje på nye problemstillinger, fordi man simpelthen vender blikket i andre retninger, siger han og kommer med et eksempel:

- Jeg hørte forleden i nyhederne, at folk har flere rotteproblemer. Det sjove er, at der ikke er flere rotter. Det handler simpelthen om, at folk er meget mere hjemme, og derfor ser de rotterne. Vi ser også mange flere rottebekæmpelsesmidler. Det handler jo dybest set om, at noget har ændret sig, og det er ikke rotterne, men os selv. Vi kommer pludselig tæt på problemet, og så begynder vi at arbejde med løsninger. Så det at vi bringes ud af vores vaner og mønstre, det skubber helt sikkert ideer i gang. 

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt