Familie på baad
Af
Nordea Invest

Har du sikret, at din opsparing kan vokse?

Du kan gå glip af en langsigtet gevinst, hvis du ikke har styr på, hvad der sker med udbyttet af din investering og sørger for at udnytte ’renters rente’ til din fordel.

Opsparing
Eric Pedersen
Eric Pedersen
Direktør, Nordea Invest

En eksotisk rejse, en stor fest for hele familien eller råd til at forsøde livet generelt. Når man sætter penge i en investeringsforening, er formålet for langt de fleste at få pengene til at vokse over tid. Det fremkalder derfor tilfredshed, når ens opsparing vokser og giver afkast.

Derfor kan det også være en stor skuffelse, hvis man efter nogle år, tjekker sin investering og opdager, at der står præcis det samme beløb, som da man begyndte, selv om man ved, at værdien af ens investering er steget. Hvad kan der være sket?

- Hvis man opdager, at der står det samme beløb i ens depot, kan det skyldes, at man har fået sit udbytte udbetalt til en konto, forklarer Eric Pedersen, direktør i Nordea Invest.

Det er lovmæssigt bestemt, hvornår investeringsforeninger skal udbetale udbytte. Dermed er det ikke noget, man selv kan vælge.

- For eksempel skal der udbetales udbytte til investorerne, hvis de underliggende selskaber har udbetalt udbytte, hvis obligationer i porteføljen har udbetalt renter, eller hvis der er et realiseret afkast, fortæller Eric Pedersen.

Et realiseret afkast er den kursgevinst, man får, når aktiverne i ens portefølje bliver solgt. Mens et urealiseret afkast er den værdistigning, der er sket på aktiver i porteføljen, der ikke er blevet solgt.

 

Få gevinst med renters rente

Hvis du får udbetalt dit udbytte, er det altså det samme beløb, du investerer hvert år. Det er årsagen til, at når du kigger på depotet efter nogle år, vil der stå nærmest samme beløb, som da du begyndte.

- Nogle kan få en ubehagelig overraskelse, hvis de forventer, at deres opsparing er vokset. Det kan for eksempel ske, hvis udbyttet bliver udbetalt til ens almindelige forbrugskonto, uden at man egentlig opdager det, siger Eric Pedersen.

Derved går man glip af det akkumulerede afkast – altså gevinsten ved, at din investering stiger år for år, og at dit afkast dermed også bliver større.

- Det handler i bund og grund om ’renters rente’, som over tid kan have en mærkbar positiv betydning for ens opsparing, lyder det fra Nordea Invest-direktøren.

Sørg for at geninvestere

Hans råd er derfor, at man enten laver en aftale med sin bank om at geninvestere automatisk, når der udbetales udbytte, eller at man er opmærksom i januar-februar, hvor udbytte typisk bliver udbetalt, og selv sørge for at geninvestere.

- I disse lavrentetider er det ikke specielt attraktivt at have sin opsparing stående på en bankkonto, så det handler om at sikre, at de penge, man har sat af til opsparing, bliver ved med at være investeret.

Hos Nordea Invest er det kurtagefrit at geninvestere sit afkast, men det bør man naturligvis tjekke med sin investeringsforvalter, lyder opfordringen fra Eric Pedersen.

Som investor i investeringsforeninger, der betaler udbytte, bliver man beskattet af sin aktieindkomst. Det vil sige, at der skal betales skat af udbyttet – også selv om man geninvesterer. For aktieindkomst under 52.900 kr. (i 2018) betales 27 procent i skat, mens udbytter over dette beløb beskattes med 42 procent.

- Skattegrundlaget bliver automatisk indberettet, så den del kører af sig selv. I det hele taget vil vi gerne gøre investering til et naturligt alternativ til banken, for det er fornuftigt at kigge efter alternativer, der kan give ens opsparing en bedre forrentning af end den, man får på en konto i dag, siger Eric Pedersen, som samtidig opfordrer til, at man tager en snak med sin rådgiver om, hvilken løsning der passer bedst til netop dig og det sted, du er i livet.

 

Fakta om udbytte i Nordea Invest

Det er lovmæssigt bestemt, hvornår investeringsforeninger skal udbetale udbytte. 

Som investor får du besked om det forventede udbytte medio december. Nordea Invest offentligører dem på vores hjemmeside.

Udbyttet udbetales til investorerne medio februar, når revisionen har godkendt. Bemærk at udbyttet fragår den indre værdi i den pågældende fond - tilsvarende det der udbetales i udbytte - to dage før udbetalingen. 

Du kan tilmelde dig automatisk geninvestering året rundt her.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt