Af:
Sanne Opstrup Wedel

Grønne malere vil udrydde mikroplast og farlige dampe

Med maling baseret på ler og marmor har parret Brian Frimand og Elisabeth Toft startet en stille revolution i en branche, der ellers i årtier har inhaleret dampe fra organiske opløsningsmidler.

Grønne malere

I begyndelsen var det lidt op ad bakke. For nu at sige det mildt. Faktisk var interessen for Brian Frimand og Elisabeths Tofts idé om at basere en malerforretning på bæredygtige produkter overhovedet ikke noget, der kunne få omgivelserne op af stolen.

- Som maler har jeg brugt akrylmaling i mange år og haft rigtig dårlig samvittighed over det, fordi det dybest set er plastik opløst i vand, som bliver hældt i håndvaske, toiletter og køkkenvaske og ender i fjorde og have, siger Brian Frimand, der længe granskede markedet for at finde et alternativt produkt, som både var holdbart og bæredygtigt.

En dag stødte han på en maling fra Tyskland, som så ud til at opfylde hans ønsker, men da han læste de tekniske datablade, var han alligevel lidt i tvivl. Men den forsvandt, da han fik tilsendt nogle prøver og malede det ud derhjemme.

- Jeg troede, det var løgn, da jeg så, hvor godt det var, husker han.

Derfor tog han prøverne med i arbejdsbilen og spurgte sin mester, om han lige ville se, hvad han have bagi vognen, men han gad ikke engang kigge på det.

- Så tænkte jeg: ’OK, så gør vi det selv’.

Ejere
Parret Brian Frimand og Elisabeth Toft er drivkræfterne bag malerforretningen De Grønne Malere, som udfører miljøvenlig malerarbejde.

Maling udleder mikroplast i stor stil

Det blev begyndelsen på ”De Grønne Malere”, som siden april sidste år har rykket ud med farvekort og -prøver til både virksomheder og private. Malerforretningen, der også tager imod bestillinger online, drives fra proprietærgården Oldengården i Kirke Fjenneslev mellem Sorø og Ringsted. Her har Brian Frimand og Elisabeth Toft fra begyndelsen arbejdet målrettet med FN’s verdensmål som en naturlig del af deres grønne mission, der bl.a. er med til at reducere udledningen af mikroplast, som er en alvorlig trussel mod miljøet. Ifølge en rapport fra Miljøstyrelsen* fra 2015 er maling nemlig en af hovedkilderne til mikroplast i det danske hav- og vandmiljø – kun overgået af bildæk. Først derefter følger sko, vejstriber og på femtepladsen tøj.

- Ved at have så mange bæredygtige produkter som muligt og indgå partnerskaber med f.eks. skoler og interesseorganisationer forsøger vi at gøre så stor en forskel for miljøet, som vi kan, forklarer Elisabeth Toft.

Det afspejler sig i virksomhedens produkter, hvor den almindelige vægmaling, parret forhandler og arbejder med, er baseret på ler. Derudover har de også en maling baseret på marmormel, som kan højtrykrenses efter to uger – begge produkter fra det tyske mærke Volvox. Deres spartelmasse er også lavet på ler, og lige nu er de i kontakt med en lokal producent, der laver sandspartel, om et eventuelt samarbejde. Gulvlakken, parret bruger, indeholder en lille smule plastik, som sikrer hårdheden, men den er stadig godkendt til børnelegetøj, hvilket er en forbedring i forhold til almindelig gulvlak, som ikke er spyt- og savlresistent.

Til afdækning bruger de stadig plastik, men det er genbrugsplast, som kommer tilbage til genbrug, hvilket er en bedre løsning end bionedbrydeligt plast, som kræver ekstremt meget vand at producere. På samme måde er deres malerbøtter lavet af plastik, men her arbejder De grønne malere på at sende spandene til en virksomhed, der laver byggematerialer af genbrugsglas og -plast, så spandene kan indgå i cirkulært byggeri. Og så kigger de efter et bæredygtigt tapet af hamp og et alternativ til akrylfuge.

- Det skal ikke være grønt bare for at være grønt, men for at give mening. Samtidig er det meget vigtigt for os, at vi hverken går på kompromis med kvalitet eller pris, siger Elisabeth Toft.

Maling
”Almindelig maling afdamper i to år, og hvis du stikker fingeren ned i det, kan du måle det i blodet efter 10 minutter,” siger Brian Frimand, medejer af den bæredygtige malerforretning, De Grønne Malere.

For selv om den bæredygtige maling er dyrere at producere, så er den nemmere at påføre, dækker bedre og sælges med en lavere avance end traditionel maling, hvilket alt i alt giver et konkurrencedygtigt produkt.

Derudover har det også været vigtigt for parret at indgå partnerskaber med relevante aktører, så de sammen kan udbrede kendskabet til den maling, miljø og verdensmål. F.eks. inviterer de skoler ud til at høre om verdensmål og miljø, de er i gang med at lave et projekt med studerende fra RUC – og så afholder de maler-kurser for de frivillige hos Mellemfolkeligt Samvirke, som lærer, hvordan man håndterer malerværktøj korrekt.

- Vi lærer dem bl.a. at rulle ordentligt med rullepose og spand – og ikke med rullebakker, for man kan ikke få maling nok på rullen i en bakke. Så det må være noget, farvehandleren har opfundet, for at kunderne ikke kan lave et lige så flot arbejde som maleren, konstaterer Elisabeth Toft, der glæder sig over, at danskerne ved mere om verdensmålene i dag end for blot få år siden.

Maling
Den almindelige vægmaling, De Grønne Malere forhandler og arbejder med, er baseret på ler. Derudover har de også en maling baseret på marmormel, som kan højtrykrenses efter to uger.

Traditionel branche

Men selv om mange er lydhøre, og kendskabet til verdensmålene i dag er langt større, end da Brian Frimand og Elisabeth Toft gik i gang, så er det svært at bide skeer med en branche, hvor mottoet er: ”Hvis ikke det stinker, så virker det ikke”. Underforstået at hvis ikke det kradser i næsen, så falder malingen nok af væggene eller mister fire toner efter tre solstrejf.

- Enhver gammel malermester vil sige, at det bare skal lugte, for så ved man, at det virker. Men det passer ikke. Der er ingen grund til at bruge gift, som har så alvorlige konsekvenser for helbred og miljø, siger Brian Frimand, der mener, at påvirkningen er til at få øje på.

For udover den massive udledning af mikroplast i miljøet, så har malere i årevis lidt af følgevirkningerne af at indsnuse de organiske opløsningsmidler, som de fleste indendørs malinger er konserveret med. Opløsningsmidler som passerer let fra lungerne over i blodet og oplagres i fedtholdige organer med særlig risiko for skade på nervesystemet og især for hjerneskade – samtidig med at de også er problematiske for indeklimaet.

- Almindelig maling afdamper i to år, og hvis du stikker fingeren ned i det, kan du måle det i blodet efter ti minutter. Det er også derfor, at f.eks. et hostel-værelse normalt bliver lukket ned i en uge pga. lugtgener, efter det er blevet malet, siger Brian Frimand, der fik sin smags- og lugtesans tilbage efter 15 år, efter at han begyndte at arbejde med de bæredygtige malinger.

- Nu kan jeg ikke tåle de konventionelle produkter længere. Jeg får ondt i hovedet efter en time, og det er egentligt lidt skræmmende, synes han.

Derfor håber parret også, at de kan rykke lidt på resten af branchen, som generelt synes, der de har gjort en god indsats, hvis de bruger vandbaseret maling. Vi vil gerne få flere til at gøre mere, for der er masser af alternativer til plastikmaling, som er langt fra fordommen om en hippie-ting, der skal tones i hånden og have voks på bagefter for at kunne holde.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

 

*Microplastics Occurrence, effects and sources of releases to the environment in Denmark Environmental project No. 1793, 2015