Caroline Søeborg Ahlefeldt
Af
Charlotte Holst (tekst) og Thomas Jensen (foto)

Grøn omstilling: Efter corona gælder det om at være kreativ

For ikke mange uger siden handlede radioprogrammet Fremtidens forretning om, hvordan den grønne omstilling har taget fart. Så ramte pandemien. Vi har talt med værten, serieiværksætter og professionelt bestyrelsesmedlem Caroline Søeborg Ahlefeldt, om bæredygtighed og verdensmål i skyggen af corona.

3D-printede hoteller, NASA-vand i bruseren, kamelhår i puden – og elefanten i rummet. Der er gang i den grønne omstilling i turist- og rejsebranchen ...” 

Så optimistisk lød oplægget til Radio 4-programmet Fremtidens forretning, den 5. marts i år. Om en succesfuld rejsebranche, der dyrker den grønne omstilling, og hvor det kritiske spørgsmål var: Kan man være grøn, når man lever af turister, der flyver ind fra hele verden?

Nu står flyene stille. Rejsebranchen gisper, og verden er klædt i rødt i stedet for grønt. Bæredygtighed er parkeret, sparket til hjørne, sat på pause. De grønne tiltag må vente, til vi har talt de døde og opgjort de svimlende tab. 

- Pludselig står vi med en verden, der er lukket ned, siger vært på Fremtidens forretning Caroline Søeborg Ahlefeldt.

Det er et eksempel på, hvor skræmmende hurtigt dagsordener kan blive fejet til side. Caroline Søeborg Ahlefeldt fortæller om et interview, hun lavede med tidligere EU-kommissær for klima Connie Hedegaard, før corona-virussen ramte globalt.

- Jeg spurgte hende, om hun ikke oplevede, at den grønne agenda har ekstremt meget medvind lige nu? Jooo, det gjorde hun da, men hun mindede også om, at der pludselig kan ske noget i verden, der betyder, at klimadagsordenen ryger helt ned på prioritetslisten. 'Husker du finanskrisen i 2008 og COP15,' spurgte hun. Når en finanskrise rammer, er det helt andre ting, der kommer til at fylde. 

I dag forekommer den tidligere EU-klimakommissærs svar næsten som et varsel.

Caroline Søeborg Ahlefeldt
Caroline Søeborg Ahlefeldt er serieiværksætter og professionelt bestyrelsesmedlem – og så er hun vært på Radio 4-programmet Fremtidens forretning.

Vi skal alle bære

Caroline Søeborg Ahlefeldt er serieiværksætter, professionelt bestyrelsesmedlem og strategisk rådgiver. Hun startede Danmarks første internetvirksomhed MouseHouse i 1992, da hun var bare 23 år gammel. Virksomheden havde en kreativ tilgang til det nyopdagede digitale univers, og efterspørgslen på at få lavet hjemmesider var stor. Siden har Caroline Søeborg Ahlefeldt startet adskillige virksomheder, og hendes blik for hvilke trend-revolutioner, der venter i horisonten, er skarpt. Hovedoverskriften lige nu er: Purpose, Planet og Profit, siger hun. Inden for den ramme skal virksomhedsledere performe, og den gamle sang om, at ‘the business of business is business’, er klinget af. I dag ville den lyde falsk og støvet. 

- Det er helt outdated at have et formål, der udelukkende drejer sig om at tjene penge. Jeg har rundet de 50 og kan huske dengang, det var gangbar mønt. Det er det absolut ikke længere, siger Caroline Søeborg Ahlefeldt.

I ‘bæredygtig ledelse’ ligger, at vi alle skal bære det samfund, vi er en del af. Det gælder også virksomhederne, og de har forstået ansvaret, siger hun.

- Det er accelereret af FN’s verdensmål, som har givet et meget stærkt framework. De slår igennem, fordi erhvervslivet selv har været med til at formulere dem. Det var et genialt træk at invitere virksomhederne med ind i værkstedet for at diskutere og designe verdensmålene. De er meget operationelle, og det skal de også være. Ellers kan det hurtigt blive til greenwashing – ‘grønvask’ på dansk. Ja, det hedder det faktisk, siger hun. 

Grønt er en god forretning

Grønvask, hvor man bryster sig af at være bæredygtig uden at være det, vil i dag blive gennemskuet. For man skal kunne vise resultater. Reelle CO2-reduktioner, større ligestilling eller en indsats for biodiversiteten. Bæredygtighed er mange ting, men gennemgående er, at det ofte giver forretningsmæssige muligheder, siger Caroline Søeborg Ahlefeldt.

- Hvis du ser på impact investment og på 2019, har det været en ganske god forretning at investere i de her virksomheder. Man kan spørge: Hvad har ligestilling med en produktionsvirksomhed at gøre? Jamen, det har eksempelvis rigtig meget at gøre med virksomhedens evne til at tiltrække nye generationer af medarbejdere. De unge vil ikke arbejde for virksomheder, der ikke tager ansvar og har et klart defineret purpose. Så det giver bestemt forretningsmæssige muligheder at tage ansvar og være en del af en cirkulær økonomi.

"De unge vil ikke arbejde for virksomheder, der ikke tager ansvar og har et klart defineret purpose. Så det giver bestemt forretningsmæssige muligheder at tage ansvar og være en del af en cirkulær økonomi"
Caroline Søeborg Ahlefeldt, serieiværksætter og radiovært

Store dilemmaer

Men hvad så nu, hvor pandemien hærger? Er vi sparket årtier tilbage, hvor miljø, klima og bæredygtighed kun var for de frelste? Connie Hedegaards ord om, at uventede kriser kan ramme hurtigt og hårdt, er blevet til virkelighed, og vi vil stå med nogle store dilemmaer efter corona, siger Caroline Søeborg Ahlefeldt.

- Før corona talte regeringen om klimapartnerskaber, og der blev sat penge til side til grøn omstilling. Nu er man i gang med at bruge milliarder på hjælpepakker. Vi kan ikke bruge pengene flere gange og kommer til at stå med reelle dilemmaer: Skal den grønne omstilling gå ud over velfærdsydelserne? Det samme gør sig gældende for virksomhederne. Ordrer falder, fyringsrunder iværksættes. Når de skal rejse sig igen, får bæredygtighedsdagsordenen så ligeså meget opmærksomhed? Automatreaktionen vil være at gøre det, der er billigst og har størst effekt. For de kæmper for overlevelse. Corona handler om at løse en akut krise, der har ramt os her og nu. Men bæredygtighed er vores børns fremtid, og er den ikke vigtig?

Blå bog: Caroline Søeborg Ahlefeldt

  • Caroline Søeborg Ahlefeldt er professionelt bestyrelsesmedlem, strategisk rådgiver og serieiværksætter med mere end 25 års erfaring. 
  • Formand for bestyrelsen i Donkey Republic A/S og 2BM A/S. Formand for Statens Kunstfonds Repræsentantskab og medlem af Aarhus Universitets bestyrelse.
  • Sidder og har siddet i en lang række andre bestyrelser og repræsentantskaber og har været Co-founder af flere virksomheder. 
  • Stiftede i 1992 internetvirksomheden MouseHouse og i 1993 den digitale designuddannelse Space Invaders.

Kriser og kreativitet

Selv oplevede Caroline Søeborg Ahlefeldt en større krise, da IT-boblen brast i slutningen af 90’erne og årene omkring årtusindeskiftet. MouseHouse blødte.

- Dér sad jeg med min første virksomhed, som var syv år gammel. Jeg havde indtil da kun oplevet medvind, det var fantastisk at være med på bølgen, men pludselig brasede det hele sammen, og alle kunder trak deres bestillinger på websites i langdrag. Det betød, at jeg måtte fyre folk. Dem, der var tilbage, forsøgte vi at indgyde korpsånd, siger hun.

Men det gik ikke så godt. For medarbejderne var blevet ramt af den værste epidemi, der kan ramme en kreativ virksomhed.

- De var bange. De frygtede, at de røg ud næste gang. Det havde én konsekvens: Folk kunne ikke være kreative. For man kan ikke være kreativ, når man er bange. Derfor er det så sindssygt vigtigt, at regeringen forsøger at skabe tryghed med hjælpepakker og så videre. For det er helt afgørende, at vi kan være kreative efter corona, så vi kan overkomme de udfordringer, denne krise har skabt, og fortsat kan investere i den grønne dagsorden. Det er menneskehedens fremtid, der er på spil her.

Mod og refleksion 

Kriser skaber dog ikke udelukkende frygt. De kan også sætte gang i refleksion. Tanker, ideer og overvejelser om, hvordan man lever sit liv, bliver næret af den ekstra tid, isolationen under epidemien, giver os.

- Der kan komme større refleksion i forhold til den planetkrise, vi står med. Flere vil måske vågne op og opdage, at de skal og kan gøre noget anderledes, opleve at de faktisk kan bidrage som forbrugere. Små ting, som at blive flexitarer eller få købt den elbil, kan gøre os bevidste om vores egen handlekraft, siger Caroline Søeborg Ahlefeldt.

Hun peger på, at samtale kan være med til at sende os i en grøn retning og refererer et berømt citat af teologen og en og af højskolebevægelsens fædre Hal Koch: ’Demokrati er samtale’.

- Demokratiet står og falder med vores evne til at tale sammen, perspektivere hinanden og gøre hinanden klogere. Gennem samtale finder vi også frem til de bedste løsninger. Hvis du – i stedet for at stå udenfor og kigge ind – går ind i materien og beskæftiger dig med at ændre dine vaner, så giver det langt bedre samtaler, og andre vil blive inspireret. Og der er intet som succes, der smitter. Vi er hinandens rollemodeller, og den effekt, det kan have på at udbrede bæredygtig livsstil, skal man ikke underkende, siger hun. 

Det kræver dog mod at gå forrest, siger Caroline Søeborg Ahlefeldt. Og mod er et andet kardinalpunkt i tiden efter corona. Modet må ikke svigte

- I forhold til grøn omstilling skal virksomheder jo vove at gå forrest, og det er nemmere at være modig, når man er i overskud end underskud. Det er den konflikt, vi ser ind i. Men vi har intet valg, hvis vi skal kunne se vores børn i øjnene, siger hun.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt