Ups! Tillad markedsføringscookies for at se indhold som dette fra Nordea

Loading

0:00/0:00

Af
Thomas Jensen

Genbrug er guld værd

Markedet for renoveret elektronik vokser. Danske Refurb sætter brugte iPhones og bærbare computere i stand og sælger dem videre til forbrugerne og virksomheder. Nordea Invest Magasinet har besøgt Djursland-virksomheden.

- Det her er bare, hvad vi har fået ind i dag, siger CCO i Refurb, Peter Hove, og peger på fire store kasser fyldt med stakke af bærbare computere.

- I denne her hal sletter vi og formaterer computerne, så de bliver helt renset for de tidligere brugeres data, forklarer Peter Hove, mens han peger på lange rækker af endnu flere bærbare computere.

Refurb opkøber to til fire år gamle bærbare og stationære computere samt mobiltelefoner fra både private virksomheder og fra det offentlige og renoverer både det indre og ydre, så det stort set ligner de nye varer, man ville pakke ud af æskerne fra Elgiganten eller Power.

- Jeg mener fuldt ud, man kan forlange det samme af et genbrugsprodukt, som man kan af et nyt. Genbrug handler ikke om billigt privat-til-privat-salg eller damer med lilla hår i en genbrugsbutik. Det handler om, at det er et alternativ til at købe nyt, siger Peter Hove.

Peter Hove
Peter Hove
CCO, Refurb

Halv pris

Prisen på renoveret IT-udstyr ligger på cirka 40-60 procent af nyprisen for et lignende produkt. Man kan eksempelvis købe en renoveret iPhone7 til 2.199 kroner. Den samme telefon koster som ny 3200-3300 hos Elgiganten og Power. Et andet eksempel er en HP Probook 430-bærbar, der står til 1.999 kroner hos Refurb, og som ny koster 5.099 kroner hos webshoppen Dustin Home.

Det er ikke helt sammenlignelige produkter. Den brugte HP-computer har lidt mindre RAM end den nye, men i det store og hele vil de fleste brugere ikke mærke en forskel i hastighed.

- Udviklingen er stagneret lidt på IT-området og er ikke så eksplosiv, som den har været. Så funktionelt får du ikke så meget mere ved at købe nyt, men der er så til gengæld meget at spare på prisen ved et renoveret produkt og så har du også miljøgevinsten. Så i min optik er det brugte produkt, når det dækker mine behov, det bedre alternativ, siger Peter Hove.

Refurb4
Forskellen på et produkt før og efter, Refurb har bearbejdet det.

Forlængelse af levetid er godt

Der er god mening i at forlænge levetiden på elektronik.

- Når man bruger et produkt, der allerede er produceret, skal man ikke ud at grave efter guld, lithium, neodynium og hvad der eller er af gode sager i sådan noget elektronik, og det giver en stor miljømæssig effekt. Det bliver stadig vigtigere for større virksomheder og det offentlige, at de kommer af med deres brugte IT-udstyr på en ansvarlig måde og ressourcerne bliver genbrugt, forklarer Peter Hove.

80 procent af energiforbruget i en mobiltelefons livscyklus kommer fra produktionen af den. De resterende 20 procent er den strøm, der går til at lade telefonen op.

- Tidligere var det en god idé at udskifte et køleskab eller en gammel bil med noget nyt, fordi energiforbruget dermed gik væsentligt ned gennem hele produktets livscyklus, men det er ikke sagen med elektronik, fortæller Henrik Wenzel, der er professor og leder af Syddansk Universitets Livscykluscenter.

God økonomi i genbrug

En undersøgelse fra Accenture anslår, at der årligt er mellem 150.000 og 200.000 computere i Danmark, der bliver udskiftet. Refurb står for at renovere og sende 50.000 af dem videre til nye brugere.

- Der er gode penge at hente for alle. Alle vinder. Den, der sælger til os, kommer af med noget udstyr, som kan være en udfordring på grund af høje krav om databeskyttelse. Den, der køber det, får en høj kvalitet til en lavere pris – en brugt Mercedes i stedet for en ny minibil, kan man sige. Og så selvfølgelig også for os. Vi har haft en høj vækst på 70 procent per år i omsætningen i de 11 år, vi har eksisteret, og i år kommer vi ud med det bedste resultat nogensinde, så der er god økonomi i genbrug, siger Peter Hove.

Refurb er den næsthurtigste Børsen Gazelle på Djursland med en vækst over de seneste fem år på samlet 400 procent i bruttoresultatet.

Refurb værksted
Alle computere bliver slettet, formateret og geninstalleret, så der ikke er spor af tidligere brugere.

Lease din ‘nye’ telefon

Ifølge Henrik Wenzel fra SDU står det generelt skidt til med at genbruge elektronik. Og det på trods af, at der som oftest ingenting eller kun småting er i vejen med de elektriske dimser, vi smider ud.

- Vi har haft en frit lejde-kampagne her på Fyn, hvor folk kunne indlevere deres gamle elektronik til os. Det viste sig, at 70-80 procent af det virkede. Og hvis så eksempelvis en telefon var gået i stykker, var det ofte kun én komponent ud af 1000, der skulle udskiftes, forklarer Henrik Wenzel.

Han er overbevist om, at det virkelig kunne batte, hvis vi begyndte at lease vores elektronik i stedet for at eje det. Han er fortaler for et helt nyt system, hvor ejerforholdet af et stykke elektronik er hos en virksomhed, der så leaser det ud til forbrugerne. Når så en telefon eller computer går i stykker, kan forbrugeren indlevere det og få en anden med sig hjem. Det smarte ved det her system ville være, at det er i virksomhedens interesse at få den ene, ødelagte komponent skiftet og få leaset elektronikken videre til en anden forbruger, i forhold til os forbrugere, der nok ville lægge det ned i skuffen, glemme alt om det og købe et nyt.

- Det ville føre til et langt mindre spild af ressourcer og er fremtiden, når vi snakker om livscyklus og genbrug, siger Henrik Wenzel.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt