fregatten
Af
Sanne Opstrup Wedel (topfoto: Per Bille)

Gammelt træ fra krigs- og kongeskib bliver til møbler

Egetræsplanker fra gamle krigsskibe, herregårde og købmandsforretninger bliver til møbler i Hedensted, hvor virksomheden Woodstyle bevarer og genanvender træet som første skridt i en ny, bæredygtig rejse.

Bæredygtighed
Innovation
Skandinavien

Casper Jacobsen sad midt i andestegen, da han købte domænet Woodstyle. Det var juleaften i 2013, og her sad han med sin familie og snakkede om, hvordan han kunne starte en virksomhed, som kunne rumme de ideer, han havde fået, efter at have stået i sin fars garage og lavet plankeborde.

Det første håndhøvlede plankebord lavede han egentligt til sig selv, men det nåede aldrig at komme inden for døren, før det var solgt. Pengene brugte han på at købe mere træ, og efterhånden fik han så meget gang i plankebordsproduktionen, at tanken om at lave en virksomhed ud af det tog form.

Lader skoven stå

Da Casper Jacobsen først køber noget, når han har pengene, arbejdede han de næste år ved siden af for at bygge sin drøm op uden gæld, samtidig med at han lånte maskiner i lokalområdet. Det blev efterhånden til mange borde, og som udlært snedker syntes han, at der var mange numre på det træ, han havde imellem hænderne.

- Et egetræ tager 100-150 år om at blive hugstmodent, og da træer bidrager til at trække CO2 ud af atmosfæren, så længe de vokser, er det vigtigt at lade dem stå så længe som muligt. Derfor tænkte jeg meget over, om man ikke kunne gøre andet end at købe nyt træ hele tiden. For selv om man køber certificeret træ, skal man for det første være sikker på, at der plantes tilstrækkeligt med nye træer, som for det andet skal have lov at blive stående i mange år, fortæller han.

casperj
Casper Jacobsen er stifter og indehaver af specialforretningen Woodstyle, som laver forretning på at fremstille møbler af genbrugstræ.

Unik patina i gammelt træ

Derfor begyndte Casper Jacobsen at kigge på gammelt træ – hovedsageligt fra gamle huse og herregårde. Og fandt ud af det gamle træ sagtens kunne bruges.

- Når man lige får det høvlet, er det ofte friskt samtidig med, at den patinering, træ har, når det er gammelt, er rigtig flot, siger Casper Jacobsen.

Da hans far var blevet træt af støvet på bilerne i garagen, og Casper Jacobsen havde bygget en solid bund op, købte han de lånte træ- og snedkermaskiner og lejede et værksted.

Siden er det gået slag i slag. For mens plankeborde ikke var en dagligvare, da han satte de første stykker tømmer sammen, så er møblerne i dag kernen i sortimentet, som hele tiden udvikler sig.

- I begyndelsen blev bordene lavet af både nyt og gammelt træ, og år efter år har jeg så prøvet at erstatte mere og mere af det nye træ med genanvendt træ, ligesom jeg også fremstiller møbler flettet med sikkerhedsseler fra skrottede biler i Danmark, fortæller Casper Jacobsen.

Om Woodstyle

Woodstyle er etableret i 2013 af snedker Casper Jacobsen, som sælger håndlavede, upcyclede møbler og interiørløsninger fra sit showroom i Hedensted. Casper Jacobsen åbner også snart i Risskov ved Aarhus. Træet kommer primært fra nedlagte bygninger i Europa, men senest er Woodstyle gået sammen med Fregatten Jylland om at forvandle fregattens dæksplaner med 200 års historie til upcyclede plankeborde og interiørløsninger til både private og virksomheder.

Se mere her.

Men selv om ideerne springer som gnister fra en stjernekaster i hans hoved, og han aldrig har ladet sig begrænse af økonomi, forventninger eller andre snærende rammer, så er det først inden for de seneste par år, at den bæredygtige tanke for alvor har fået fat i omverdenen.

- Upcycling skal støttes af mennesker, og derfor er man nødt til at ramme en trend, for ellers kommer det aldrig i gang. Det sidste års tid har ideen virkelig fået fat, og det har sendt mig ud på en bæredygtig rejse, hvor jeg hele tiden udvikler nye ideer i en fart, så jeg i dag kan sige, at vi er en upcycling-virksomhed, siger han.

"Upcycling skal støttes af mennesker, og derfor er man nødt til at ramme en trend, for ellers kommer det aldrig i gang"
Casper Jacobsen, indehaver af upcycling-virksomheden Woodstyle

Investor sikrer nye muligheder

Satsningen på den bæredygtige produktion har ikke blot skaffet flere kunder i butikken, men også investoren, Mads H. Dalsgaard, der har købt sig ind i virksomheden. En udvikling, som kan være med til at sikre, at Casper Jacobsens gnistrende ideer lander på et solidt og brændbart materiale, så de ikke dør ud.

- Det har sået et lys i det her for mig, for han kan give uvurderlig sparring og hjælp til forretningsudvikling. Samtidig kommer han med et helt fantastisk erhvervsnetværk, som f.eks. vil kunne åbne døren for os til store og mellemstore virksomheder, som gerne vil have en grøn profil ind i deres mødelokaler. Vi skal stadig sælge til private, men jeg håber også at kunne udbrede ideen til erhvervslivet, siger Casper Jacobsen, der ikke mangler drømme.

- Jeg tænker selv skævt og kreativt og vil gerne skabe en virksomhed, hvor der er plads til mennesker, der har ledningerne sat lidt anderledes sammen oveni pæren. En virksomhed med grønne arbejdspladser og grøn vækst, afslutter han.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt