Ups! Tillad markedsføringscookies for at se indhold som dette fra Nordea

Loading

0:00/0:00

Af
Charlotte Holst (tekst) og Thomas Jensen (foto og video)

Frisk fra kajen: Start-up vil skabe bæredygtigt fiskeri

Startup’en Blue Lobster vil genrejse et erhverv, hvor lokale småfiskere er blevet fortrængt af storindustri. En app skal simpelt og direkte forbinde fiskere med forbrugere og sikre bæredygtig fangst og handel. Nordea Invest Magasinet mødte stifterne – to unge kvinder, der har fået international opmærksomhed for deres idé.

Nyfanget fisk spræller, men erhvervet sygner hen. Det er i hvert fald virkeligheden for mange mindre lokale fiskere. Få fartøjer sidder på store dele af kvoterne, og det er blevet langt sværere at drive fiskeri i småskala. Samtidig sendes fisken ud på en længere danmarksturné, når den er fanget, og friskheden er for længst forduftet, før den når forbrugerne. 

Den erkendelse gjorde 25-årige Nima Tisdall og 30-årige Christine Hebert, og de begyndte at se nærmere på processen fra hav til forbruger. 

- Der er så mange led, fisken skal igennem, før den rent faktisk når forbrugeren. Det anede vi ikke, før vi gik ind i det. Vi talte med fiskere og eksperter. En sagde til os: Hvis I kan regne ud, hvordan man skærer transporten fra, så har I en guldgrube, siger Nima Tisdall, der selv er vokset op i Snekkersten tæt på havet. 

Christine Hebert havde store forhåbninger til tilgængeligheden af friskfanget fisk, da hun kom til Danmark fra USA.

- I Maine købte jeg ind imellem frisk hummer fra kajen, når vi holdt sommerferier der, og da jeg kom hertil, forestillede jeg mig, at der var et kæmpe udvalg af frisk fisk, fordi vi er omgivet af vand. Men sådan var det slet ikke, siger hun. 

Christine Hebert var henvist til fisk fra supermarkedernes kølemontrer, og hun og Nima Tisdall gik i gang med grundig research af et erhverv, som de egentlig ikke vidste ret meget om.

- Vi fandt ud af, at de små fiskere virkelig kæmper. Fiskene køres til de her centrale store auktioner i Jylland i store ’ice-trucks’, og så bliver de kørt tilbage igen tværs gennem landet. Det er dyrt, og fiskene er mindst fire dage gamle, når de når forbrugeren. Så der var plads til forbedring, siger Christine Hebert.  

Om Nima og Christine

  • Nima Tisdall er 25 år, cand.merc.pol fra CBS i København og fra Snekkersten. 
  • Christine Hebert er 30 år, har en master i miljø- og naturressourceøkonomi fra Københavns Universitet og er fra South Carolina
  • De mødtes i 2016, hvor de begge var med til at organisere konferencen EuroEnviro i København
Christine Hebert og Nima Tisdall
Christine Hebert og Nima Tisdall har sammen startet Blue Lobster. En platform hvor forbrugere og fiskere kan finde hinanden, og som skærer de fordyrende mellemled fra.

Prisen pustes op

Den forbedring forsøger de nu at skabe med deres startup, Blue Lobster, der via en app forbinder de friskfangede lækkerier fra havet direkte med forbrugerne. En forretningsidé fremhævet af ‘The Obama Foundation’ for at være globalt nytænkende. 

Blue Lobster opererer indtil videre i en radius af 45 kilometer fra København. 16 forskellige restauranter bruger i dag app’en og kan servere fisk, der er fanget samme dag. Indtil videre er det kun restauranterne – og ikke fiskerne – der kommunikerer via app’en. 

- Vi holder lidt tilbage i forhold til fiskerne, og fokuserer lige nu på at få restauranterne med ombord og streamline den del af platformen. For vi ved, at det bliver sværere med fiskerne, siger Nima Tisdall.

Blue Lobster vandt titlen som årets mest lovende startup i National Startup Competition, som Venture Cup står bag. Desuden fik virksomheden CBS’ start-up-grant på 75.000 kroner samt et mikrolegat fra Fonden for Entreprenørskab

Navnet Blue Lobster kommer fra en sjælden blå hummer, der blandt andet fanges i Maine i det nordøstlige USA.

Færre fartøjer

  • I 2000 var der 4.141 fiskerifartøjer i Danmark
  • I 2018 var der 2.137 fiskerifartøjer i Danmark

Kilde: Fiskeristyrelsen

Christine Hebert og Nima Tisdall bruger en del tid på at gå ned i havnene og tale med fiskerne, lære dem at kende, høre hvordan de arbejder, og hvilke udfordringer de har. De tilbyder så at sælge noget af deres friske fisk. Det handler om at opbygge partnerskaber, før man kaster teknologien i hånden på dem, siger Nima Tisdall. 

- Vi kan ikke bare sige: Hey, her er en app og lægge den i hånden på dem. Men når platformen er udbygget, vil det hjælpe dem, at de bare skal taste nogle fakta ind om, hvornår de sejler ud, hvad de har fanget og så videre. Mange af dem bryder sig ikke om at lave marketing og opsøge restauranter, og de vil heller ikke ikke køre fisken ud. Så vi giver dem en nem platform, så de ikke behøver gøre alt det selv, siger Nima Tisdall. 

At forretningsmodellen, hvor man skærer mellemleddene fra, er en gevinst for fiskerne, konkluderede Nima Tisdall og Christine Hebert hurtigt, da de satte gang i salget i foråret. 

- Da vi startede med at sælge i april, stod det klart, at vi var i stand til at betale de lokale fiskere 2-4 gange så meget for deres fisk, som de normalt får. Det blev tydeligt, at prisen på en eller anden måde pustes op af det nuværende system. Når vi nu ikke behøver et centraliseret distributionscenter, fordi forbindelsen sker direkte mellem fisker og forbruger eller restaurant, så kan vi sikre den lokale fisker en god pris og stadig sælge konkurrencedygtigt, siger Christine Hebert.

Max
Lokale fiskere, som Max Kirkegaard Christensen fra Vedbæk, er glade for det direkte salg fra kajen. Det betyder, at han tjener mere på sine friskfangede fisk.

Gennemsigtigt og bæredygtigt

Det er blandt andet restauranter som Il Buco og Relæ i København, der er kunder hos Blue Lobster. Her kan man, fordi råvarerne er hentet direkte fra kajen, fortælle gæsterne præcis hvor fisken er fanget, hvordan og af hvem. Den gennemsigtighed er afgørende. Det samme er bæredygtighed, siger Christine Hebert.

- Vi arbejder kun med fiskere, der bruger net og line, ikke med trawlers. Så vores fiskere skraber ikke bunden af havet, siger hun. 

Bundtrawl kan være meget skadeligt for havbunden og for de organismer, der lever der. 

- Samtidig arbejder vi kun med små fartøjer, som ender med at beholde nærmest alt det, de fanger, og så skærer vi jo transporten fra, ligesom de små kuttere ofte er mere CO2-effektive, siger Christine Hebert. 

Også på den sociale bæredygtighedsskala rangerer Blue Lobsters forretningsmodel højt, påpeger Nima Tisdall. 

- Siden 2010 har 42 procent af fiskerne forladt industrien i Danmark, 49 fiskerihavne er lukket ned de seneste 15 år og er blevet opslugt af store centrale havne, og små fartøjer bliver konverteret til ’large scale fishing’. Her skaber vi en alternativ salgskanal, så små fiskere får lettere ved fortsat at leve af deres job, siger hun. 

Først København, så resten

Blue Lobster startede med at sælge til restauranter i april i havne i og omkring København og op langs nordkysten. Men de skal udvide til resten af landet.

- Vi starter med at fokusere på at skalere København og også blive klar til private forbrugere her. I januar er planen så at tage til Aarhus og Aalborg og arbejde der. Her er det i første omgang et spørgsmål om at få etableret kontakt til fiskerne. Teknologien kan jo bruges alle vegne. Så når vi har bevist, at modellen virker, så er opgaven at få folk over hele landet ombord, siger Nima Tisdall. 

På sigt vil Blue Lobster gerne udvide mulighederne for at få fat i frisk fisk. 

- Planen er at sælge via tre kanaler: Den ene er dig, der som forbruger går ned på havnen og køber fisk, du har brugt app’en til at finde. Du møder selv fiskeren og kan tale med ham. Så overvejer vi også at lave pick-up-points i byen, hvor man kan hente frisk fisk. Her vil vi arbejde med grupper af fiskere, som ved, hvordan man fileterer, så det bliver lettere for forbrugeren. Det tredje er, at vi gerne vil lave en service, hvor vi bringer fisk til døren, men det vil i givet fald være i samarbejde med andre leverandører, siger Christine Hebert.

Fisk
Blue Lobster har planer om at sælge fisk via flere kanaler, en af dem er at bringe frisk fisk til forbrugernes dør.

Nytårstorsk i sigte

Blue Lobster har lige nu lokale på CSE – Copenhagen School of Entrepreneurship, som er tilknyttet CBS (Copenhagen Business School). Det er et delt kontorfællesskab for startup-virksomheder. Nima Tisdall er lige stoppet med at arbejde som dataanalytiker i FN’s flygtningeafdeling og helliger sig nu Blue Lobster på fuld tid. De er begge iværksættermennesker, men har ikke planer om et hurtigt exit fra virksomheden.

- Nu er vi lige startet. Vi tror der er et stort potentiale, og vi er spændte på at se, hvordan det udvikler sig, siger Christine Hebert.

Både hun og Nima Tisdall er drevet af idealisme, men også af lysten til at se noget væksten:

- Det er super spændende at skulle bygge en virksomhed op og have det til at køre. Men jeg tror ingen af os ville være i det, hvis det ikke havde en form for impact. Vi er begge drevet af, at der er et socialt- og miljømæssigt formål bag det, og jeg tror vi begge har et behov for at gøre noget godt, mens vi arbejder, siger Nima Tisdall.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt