Travel
Af
Nina Azoulay

Fremtidens turisme: Kommer vi igen til at rejse, som vi gjorde før?

Denne sommer vekslede mange flyveturen sydpå med et sommerhusophold på egne breddegrader. Den kan tage årevis, før rejsemarkedet igen er tilbage på samme niveau som før corona, vurderes det. Både Stena Line og TUI mærker øget rejselyst hos kunderne og har sat gang i nye tiltag.

Global

Lukkede grænser, krav om test og karantæne og daglige opdateringer om smittetal. Den forgangne sommer droppede millioner af europæere planerne om at rejse udenlands og tilbragte i stedet ferien indenfor hjemlandets grænser.

Ifølge FN’s turismeagentur UNWTO faldt den gennemsnitlige internationale turisme med 65 procent i første halvår 2020 sammenlignet med året før. Det svarer til et estimeret tab på 460 milliarder dollars i eksportindtægter fra international turisme – cirka fem gange så meget, som registreret i 2009, da vi stod midt i den globale økonomiske og finansielle krise.

Mange spørger sig selv, om det er et scenarie, vi også skal vente at se i 2021 – eller om vi igen kommer til at rejse, som vi gjorde før corona. Men med mindre der pludselig dukker en mirakelkur mod COVID-19 op, skal vi regne med, at det vil tage 4-6 år, før rejsemarkedet ligner sig selv igen, vurderer forskningschef på Center for Fremtidsforskning Marianne Levinsen.

For befolkningerne i Finland, Norge, Sverige og Danmark forventer hun at se et adfærdsmønster, der ligner det, vi så efter Anden Verdenskrig.

- Vi starter med at rejse i vores eget land og måske de øvrige nordiske lande og derefter det øvrige Europa, og så bevæger vi os ud derfra. Lige nu handler det om, hvor vi føler os sikre, og hvor vi føler, at der er styr på hygiejne og sundhed. Allerede nu er der bestilt mange sommerhuse til næste sommer, og det viser, at mange planlægger at holde ferie indenfor hjemlandets grænser i 2021 også, siger hun.

Marianne Levinsen
Marianne Levinsen
Forskningschef, Center for Fremtidsforskning

I Norden har vi tidligere været meget impulsive og ubekymrede, når vi er rejst ud, og vi har rejst meget. Men nu bestiller vi ikke noget, uden først til bunds at undersøge, hvor tæt man bor på andre, og hvor mange der skal deles om samme pool, påpeger hun.

- Det bliver en del af det nye rejsemønster, uanset hvor og hvordan vi rejser, at vi har en tjekliste, som primært går ud på, om det føles sikkert, sundt og ansvarligt at tage af sted. Her spiller myndighederne også en stor rolle, for vi har fået at vide, at vi skal lade være med at rejse, og det har for mange lagt en dæmper på lysten. Hvis det fortsætter, vil der være mange, som ikke tør tage af sted, vurderer Marianne Levinsen.

Tabte turistindtægter

En analyse fra World Economic Forum pegede i slutningen af august på, at corona-pandemien har forårsaget en hidtil uset ændring i verdens turisme. Blandt de hårdest ramte lande kan blive Costa Rica, Grækenland, Marokko, Portugal og Thailand med tabte turismeindtægter, der overstige tre procent af BNP.

Kilde: World Economic Forum

Rejselysten er fortsat stor

Men rejselysten er så småt begyndt at vende tilbage hos mange nordeuropæere. Stena Line, der er en af verdens største færgeoperatører, har i kølvandet på den netop overståede sommersæson undersøgt rejselysten blandt sine kunder. Og den lader til at være stor – trods corona.

Svar fra godt 84.000 respondenter i 11 nordeuropæiske lande viser, at 78 procent forventer igen at rejse som sædvanligt. Dertil svarer 44 procent, at de foretrækker kun at rejse indenfor Europa, mens 42 procent foretrækker et naboland.

Carl Mårtensson
Carl Mårtensson
Kommunikationschef, Stena Line

Det er positivt, at undersøgelsen viser, at der er et ønske om at rejse – både på ferie, men også for at besøge familie eller for at arbejde i andre lande, lyder det fra kommunikationschef Carl Mårtensson.

- Vi mener, at rejser i nærheden har et stort potentiale, som undersøgelsen også viser. Det samme gælder rejser indenfor Europa, som vi tror på i noget tid også vil være mere populært end langdistancerejser til f.eks. USA og Asien, siger han og tilføjer:

- I højsæsonen i år har vi set endnu flere bilpassagerer end før. At være i stand til at distancere sig socialt med egen bil vil sandsynligvis være populært i fremtiden, og at rejse med færge giver også mulighed for plads og frisk luft. Men vi tror også, at der fortsat vil være begrænset kapacitet om bord på vores færger i lang tid fremover for at sikre social afstand.

Om Stena Line

Svenske Stena Line er et af verdens største færgerederier med 18 ruter, der sejler mellem 9 lande. Før corona var det 20 linjer i 10 lande, men i kølvandet på grænselukningerne i marts, blev ruten Oslo-Frederikshavn efter 40 år lukket.

Kilde: Stena Line

Samlet har Stena Line set et fald på mere end halvdelen af passagererne mod en normal højsæson, fortæller Carl Mårtensson.

- Det har ikke været muligt at nå højere volumener på grund af krav om social afstand. F.eks. har Stena Danica mellem Göteborg og Frederikshavn sejlet i højsæsonen med 500-600 passagerer, selv om den maksimale kapacitet er næsten 2000 personer. Men så snart rejsebegrænsningerne er blevet sænket, har vi set en stigning i rejser, siger han.

Den forgangne sommers krav om afstand og rejsevejledninger, der opdateres fra dag til dag, har fået Stena Line til ændre i en række af sine produkter.

- Vi har allerede og vil yderligere forenkle vores produkt til noget, der mere er et transportprodukt end før. Vi investerer endnu mere i god service om bord, men med mindre ’krydstogt’. Stena Saga, som tidligere sejlede mellem Oslo og Frederikshavn, var mere et krydstogtsskib, og det har vist sig under pandemien at være en svaghed. Kombinationen af passager- og godstrafik – RoPax – er og forbliver vores forretningsmodel, siger Carl Mårtensson.

Stena Danica
Stena Danica sejler mellem Göteborg og Frederikshavn og har plads til næsten 2000 passagerer, men sejler nu på grund af afstandskrav med 500-600 passagerer ad gangen. Foto: Stena Line

Fremskynder planer for global forretning

Hos rejsebureauet TUI, der er den største aktør på det nordiske rejsemarked, mærker man et større fokus på tryghed og sikkerhed. Nu og her mærker man tydeligt en stigende interesse for eksempelvis lejligheder med eget køkken og indlogering uden meget kontakt til andre mennesker. Men corona-pandemien har fået selskabet til at fremskynde en længe planlagt transformation af den globale forretning.

- Vi forventer ikke at være tilbage til normalen som før corona før i 2022. Men vi er optimistiske omkring fremtiden, hvis vi kigger lidt længere frem end det næste års tid. Coronakrisen har ramt noget hårdere, end hvad vi har oplevet tidligere, men vi må se muligheder i udfordringerne og tilpasse forretningen. Vi har for flere år siden haft en langsigtet plan om at transformere TUIs globale forretning til en mere digital model, og det er en proces, vi har besluttet at fremskynde som følge af coronakrisen, fordi den på sigt er mere effektiv og mindre omkostningstung, siger Mikkel Hansen og tilføjer:

- TUI er jo en global forretning. Vi har markeder i de fleste europæiske lande og sendte sidste år 27 millioner gæster på ferie til udlandet. Den digitale transformering sigter overordnet mod at skabe ét fælles TUI på tværs af vores europæiske markeder. F.eks. ved at tilbyde alle vores udflugtstilbud via vores app. Der investeres i digitale løsninger, som på sigt er mere effektive og gør det muligt at få en mere personlig ferieoplevelse, der passer til den enkeltes behov. Men det betyder også, at 30 procent af forretningen, som den er nu, globalt set skæres fra – den proces er allerede i gang og på sin vis fremskyndet på grund af coronakrisen.

Om TUI

  • TUI Nordic har en markedsandel på 20 procent af det nordiske rejsemarked og har årligt 1,5 millioner kunder. Mere end 75 procent af salget foregår online, og det tal stiger løbende.
  • TUI Nordic er en del af TUI Group, som er verdens største rejsearrangør, der årligt sender 20 millioner kunder af sted til mere end 180 rejsemål.
  • TUI Group er medlem af FN’s Global Impact og noteret på det amerikanske index for bæredygtige virksomheder Dow Jones Sustainability Indices.

Kilde: TUI

På kort sigt har TUI lanceret nye tiltag, der blandt andet beskytter kunderne mod uforudsete udgifter i forbindelse med corona på rejsen, gratis test til gæster på udvalgte destinationer og en plan, der sikrer hygiejnekrav af højeste standard på hotellerne.

- Da vi havde askeskyen, så vi en stigende interesse for pakkerejser, fordi det stiller den rejsende bedre økonomisk og sikkerhedsmæssigt, og vi forventer at se et lignende mønster, som vi allerede har indikationer på, fortæller Mikkel Hansen.

Vi ændrer syn på ’den gode ferie’ 

Ifølge FN’s turismeagentur UNWTO forventes det, at rejsemarkedet vil se anderledes ud allerede i 2021. Det er forventningen, at rejsebegrænsningerne i stigende grad hæves, og en forventet vaccine og bedre behandling af corona-patienter vil øge tilliden til igen at rejse ud. Alligevel venter UNWTO, at det vil tage turistindustrien mellem 2,5 og 4 år at nå samme niveau som 2019.

Men selv om flere med tiden igen vil få mod på at rejse over grænsen, kommer vi formentlig ikke til igen at rejse, helt som vi gjorde før corona, vurderer Marianne Levinsen, forskningschef ved Center for Fremtidsforskning.

- Det her brud er så markant, at det vil ændre noget i måden, vi rejser på. Der vil opstå nye rejsemønstre. Vi kommer til at rejse mindre, men også på en anden måde. På langdistancerejserne handler det også om, hvorvidt der udvikles mere klimavenlige metoder. Fremtidens rejsemarked afhænger fuldstændig af, om vi får udviklet nye måder at komme rundt på, som er sikre og behagelige, siger hun.

"For det private rejsemarked kan vi se, at corona booster de hjemlige rejser, så det vil være der, man skal investere og satse på udvikling”
Marianne Levinsen, forskningschef ved Center for Fremtidsforskning

Både her i Norden og i store dele af den øvrige verden er vi allerede i gang med at ændre syn på, hvad en god ferie er, påpeger hun og understreger, at myndighederne her også spiller en stor rolle, for det lægger en dæmper på lysten til at rejse ud, når vi fra officiel side får at vide, at vi skal lade være.

- For det private rejsemarked kan vi se, at corona booster de hjemlige rejser, så det vil være der, man skal investere og satse på udvikling. I de nordiske lande elsker vi at rejse, men i de kommende år vil mange vælge at se alt det, de ikke har set indenfor landets grænser eller i broderlandet. Mange har allerede set meget af verden og oplever nu en anden ro og en anden side af vores egen kultur, siger Marianne Levinsen og tilføjer:

- Men det er helt sikkert: Vi kommer til at rejse meget igen. Al erfaring viser, at jo rigere vi bliver, jo mere rejser vi. Så der skal nok komme gang i rejsemarkedet igen, men det vil vare mange år, før vi når samme niveau som før – med mindre vi får en mirakelkur mod corona. Det er den svære faktor i det her, som ingen kender, men som alle efterspørger, siger Marianne Levinsen.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt