Hero
Af
Nina Azoulay, journalist

Fremtidens ansigt: Det er milliarder værd

De er blevet udråbt til at være en af Sveriges ti hurtigst voksende tech-virksomheder, og med deres udvikling af ansigtsgenkendelse leverer de løsninger til hundredvis af virksomheder verden over. Nordea Invest Magasinet har talt med Visage Technologies om mulighederne i teknologien for ansigtsgenkendelse og om det hastigt voksende marked for den kunstige intelligens.

Det kan bruges til at låse din smartphone op. Til at hjælpe politiet med at fange forbrydere. Eller til at beslutte dig for en farve, når toilettasken skal fyldes med ny makeup.

Hvert ansigt er unikt, og den digitale ansigtsgenkendelse – som de fleste måske bedst kender fra mobiltelefonen, når de sender animerede billedbeskeder til vennerne – er vokset med enorm fart de seneste år. Den kunstige intelligens efterspørges nu over hele verden fra vidt forskellige brancher i alle hjørner af erhvervsliv og myndigheder.

Den voksende efterspørgsel mærkes tydeligt hos Visage Technologies, der producerer software til at spore og analysere ansigter digitalt. Her er kundelisten lang og tæller blandt andet navne som Fujitsu, Coca Cola, Deutsche Telekom, Cartoon Networks, BMW og L’Oreal.

- Vi vokser hurtigt, bekræfter Jörgen Ahlberg, der har en ph.d i face tracking og er medstifter og bestyrelsesformand for Visage Technologies.

Han forklarer, at da konsulenthuset Deloitte sidste år placerede Visage Technologies på en ottendeplads på ‘Technology Fast 50’-listen over hurtigst voksende tech-virksomheder i Sverige, var det baseret på deres 2016-regnskab.

- Det resultat fordoblede vi i 2017, og jeg regner med, at vi fordobler igen i år. I 2019 fordobler vi nok ikke længere, men jeg vil tro, at vi fortsat vokser til den tid, fortæller Jörgen Ahlberg, der i dag beskæftiger cirka 70 personer i sin virksomhed.
 

Jörgen Ahlberg
Jörgen Ahlberg
Medstifter og bestyrelsesformand, Visage Technologies

Tre gutter på universitet

Visage Technologies har udviklet en software til ansigtsgenkendelse og ansigtsanalyse.  Den gør det muligt at søge i enorme mængder data eller blandt millioner af filmklip og fotos og på ganske kort tid finde et specifikt ansigt i mængden – eller særlige kendetegn i ansigter som fx lyst hår, briller eller skæg.

Det gør også en computer i stand til at analysere ansigtstrækkene og på et splitsekund konkludere både alder og køn på ansigtets ejermand og om vedkommende er glad, trist eller måske bange. Såkaldt ‘gaze tracking’ gør det muligt for en computer at følge en persons blik og se, hvad vedkommende kigger på. En funktion, som mange virksomheder er interesseret i til forbrugerpaneler, der tester nye produkter. For kropssprog og blik giver ofte en mere præcis og ærlig anmeldelse, end de ord en person selv kan sætte på oplevelsen, når de har smagt en ny sodavand eller set en reklamefilm.

- På det seneste har vi fået godt fat i bilindustrien, og kamerateknologi i biler og teknologi til selvkørende biler hjælper på væksten, siger Jörgen Ahlberg og tilføjer, at efterspørgslen på softwaren kommer fra alle hjørner – og det er gået stærkt, understreger han.

Fakta: Et marked i stor vækst

Markedet for ansigtsgenkendelse forventes ifølge analysevirksomheden Allied Market Research at vokse på verdensplan med over 21 procent de kommende år til i 2022 at indbringe cirka 9,6 milliarder dollar.

- Vi startede med at være tre gutter på universitetet, som syntes det kunne være sjovt at lave et værktøj til ansigtsanimation til underholdningsbranchen. Det var meget fokuseret på teknologien, og ingen af os havde noget som helst begreb om kunder eller markedsføring. Vi var tre tech-nørder, der ikke rigtig solgte noget, husker Jörgen Ahlberg, som også er tilknyttet Linköping Universitet som ekstern lektor.

- Vi lavede et ‘ansigtsbibliotek’ til intern brug, som samler ansigtstræk og mimik, man kan spore ansigter på. Pludselig var der nogen fra reklamebranchen, der gerne ville købe fra det. Det viste sig at være her, markedet var, og på ingen tid voksede det fra noget, vi lavede i weekenden til at vi måtte ansætte folk, fortæller han.

Da smartphonen fik sit store gennembrud, voksede både markedet og teknologien med raketfart. Der blev udviklet nye platforme, og det blev muligt at søge efter ansigtsgenkendelse i realtid – ‘live’ om man vil.

- Det betød, at ansigtsgenkendelsen pludselig kunne bruges til langt flere ting, og pludselig var der hundredetusinder potentielle kunder derude, fortæller Jörgen Ahlberg.

Ansigt
Visage Technologies’ software kan analysere et ansigt på et foto og både bestemme alder og køn, men også tyde sindsstemninger lige fra glad over neutral til trist, bange eller vred (foto: Visage Technologies)

Mængden af potentielle kunder udvider sig hele tiden. Et af de nyere markeder, som Jörgen Ahlberg og hans kollegaer for nyligt har kastet sig ud i, er kosmetik.

- Vi har udviklet en software, der gør det muligt for kunderne at se, hvordan de vil se ud med en særlig farve læbestift eller øjenskygge. Det enkelte kosmetikmærke putter deres produkter ind i en app, så kunderne kan se billeder af dem selv med forskellige farver makeup, forklarer Jörgen Ahlberg med et grin:

- Det er helt ukendt territorium for mig – en midaldrende mand med fuldskæg. Men det er spændende at udforske, og vi har heldigvis dygtige folk til at hjælpe os, som ved mere om lige netop makeup.

Samarbejde med politiet

Sidste år gik Visage Technologies og Linköping Universitet sammen med svensk politi og andre myndigheder i et forskningsprojektet for at undersøge, hvor ansigtsgenkendelse kan være brugbar for politiet, og hvor den bliver en hæmsko – og hvilke etiske udfordringer, den fører med sig. Projektet fokuserede blandt andet på anonymitet og privatliv.

- I dag gør teknologien det muligt at fjerne al personlig information fra en overvågningsvideo og i stedet erstatte den med ‘falske’ virtuelt skabte personer, siger Jörgen Ahlberg.

I praksis betyder det, at man kan overvåge et område, men på billedet erstatte personer og genkendelige objekter som tøj og tasker med virtuelle figurer, som computeren selv opfinder. På den måde kan de virkelige mennesker ikke genkendes, og deres privatliv i højere grad beskyttes overfor dem, der ser overvågningsbillederne. Sker der en forbrydelse, kan politiet ‘låse op’ for overvågningen og se de faktiske ansigter.

- Meget af det her ligger stadig lidt ude i fremtiden – hovedsageligt fordi de kameraer, man bruger til overvågning er for dårlig kvalitet, og det vil koste en del at skifte dem ud – men teknisk er det muligt, siger Jörgen Ahlberg og tilføjer:

- Samarbejdet med politiet rejste en masse gode spørgsmål, som vi sammen havde en god dialog om.

Terminator-billedet dominerer stadig

Overvågning er for mange en af de helt store bekymringer, når det gælder kunstig intelligens. Det mærker Thomas Terney, der har en ph.d i kunstig intelligens og arbejder med emnet som forfatter og foredragsholder.

- Når jeg eksempelvis bliver interviewet i radioen, indledes der meget ofte med en lydklip fra Terminator-filmene eller Rumrejsen 2001. Hele diskussionen om kunstig intelligens er i dag stadig præget af en Hollywood-dystopi med farlige robotter. Det forhindrer os i at diskutere de meget reelle muligheder, teknologien har for faktisk at forbedre vores liv – men selvfølgelig også de faktiske trusselsbilleder, der følger med det her, siger Thomas Terney.

"Hele diskussionen om kunstig intelligens er i dag stadig præget af en Hollywood-dystopi med farlige robotter. Det forhindrer os i at diskutere de meget reelle muligheder, teknologien har for faktisk at forbedre vores liv"
Thomas Terney, ph.d i kunstig intelligens, forfatter og foredragsholder

Teknologien har allerede gjort en tydelig forskel på flere områder, påpeger Thomas Terney. Han fremhæver en særlig brille til børn med autisme, som er udviklet af forskere fra Stanford University.

- Autister har svært ved at forstå kropssprog og afkode ansigtsudtryk. Brillen hjælper børnene ved at oversætte ansigtsudtryk til emojier, så de kan forstå de mennesker, de taler med. På den måde kan kunstig intelligens for eksempel hjælpe mennesker, der ellers i høj grad har været udelukket fra at kommunikere med os andre, siger han.

Netop sundhedssektoren fremhæver også Ole Winther, professor i data science på DTU Compute, som et af de steder, hvor ansigtsgenkendelse og anden kunstig intelligens vil spille en større rolle i fremtiden.

- Jeg tror, at vi inden for den nære fremtid vil se en masse spændende ske indenfor det medicinske område, fordi mange sygdomme nu vil kunne diagnosticeres via en smartphone ved hjælp af kunstig intelligens. Det kan for eksempel være et modermærke med celleforandringer, der kræver nøje overvågning, og det vil kunne monitoreres over afstand med de her teknologier og give lægen de nødvendige data til at analysere sygdommen. Det er enormt produktivt og sparer tid, siger Ole Winther.

Fakta: 3 steder, hvor ansigtsgenkendelse vinder frem

Smartphones
Apple introducerede ansigtsgenkendelse som login på Iphone X i 2017, og funktionen findes i dag på flere andre typer smartphones. Også besked-apps har i vid udstrækning kunstig intelligens – f.eks har Visage Technologies integreret Face Track, Face Analysis og såkaldt ‘emotion recognition’ i Deutsche Telekoms besked-app.

Betaling
Kontaktløse betalingskort har udvidet mulighederne for forbrugerne. I Kina er man gået skridtet videre og bruger ansigtsgenkendelse til at betale regninger og overføre penge med. I 2017 benyttede cirka 150 millioner kinesere deres ansigt til at godkende betaling via online handelspladsen Alibabas mobilbetalings-app, Alipay.

Paskontrol
Lufthavne over hele verden arbejder på at gøre ansigtsgenkendelse til en del af check in- og sikkerhedssystemerne. I Helsinki Lufthavn er målet ifølge lufthavnsoperatøren Finnavi at have et ansigtsgenkendelsessystem på plads i 2021. Landets grænse- og toldmyndigheder er også interesseret i muligheden.

Han er dog ikke begejstret ved tanken om at kunstig intelligens vinder frem i våbenindustrien, men det forventer han også at se mere af. Men i den nærmeste fremtid regner han med at se særligt ansigtsgenkendelsen blive udviklet endnu mere i særligt private virksomheder.

- Vi kommer til at se en kreativ eksplosion indenfor det her felt nu. Teknologien virker, og den er nem at putte ind i en app. Så vi er nået dertil nu, hvor folk får en masse gode ideer til at bruge teknologien, siger Ole Winther.

Vokseværk i konsulentarbejdet

Hos Visage Technologies er Jörgen Ahlberg og hans kollegaer i færd med at rekruttere endnu flere softwareudviklere og computeringeniører. For et andet af de helt store udviklingsområder hos virksomheden er rådgivning og hjælp til at bygge apps og systemer til kunstig intelligens.

- Det tror jeg vil spille en endnu større rolle for os i fremtiden. Sammen med spil og sjov til underholdningsbranchen er det konsulentarbejdet, der især vokser for os, siger Jörgen Ahlberg.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt