Ups! Tillad markedsføringscookies for at se indhold som dette fra Nordea

Loading

0:00/0:00

Af
Nina Azoulay, journalist

Europas største cannabis-farm gør klar til første høst: “Potentialet er enormt”

Den danske tomatgartner Mads Pedersen investerer sammen med en canadisk partner et trecifret millionbeløb i ambitionen om at blive Europas største producent af medicinsk cannabis. Ved årsskiftet er de første medicinske produkter klar. Nordea Invest Magasinet har besøgt gartneriet i Bellinge på Fyn.

Danmark
Indsigt
Industri

Missionen er enkel: Mads Pedersen vil forsyne hele Nordeuropa med medicinsk cannabis fra sine højteknologiske drivhuse på Fyn.

- Vi har det første færdige produkt klar lige efter årsskiftet. Vi er snart klar til at høste de første blomster og er allerede i gang med at plante flere, siger Mads Pedersen og slår ud med armene mod et bølgende landskab af grønt: Europas største cannabisfarm, hvor foreløbigt 4500 planter er sat i produktion.

Mads Pedersen står bag en af de 12 danske virksomheder, der som led i den danske forsøgsordning har fået tilladelse til at dyrke cannabis til medicinsk brug. Sammen med den canadiske virksomhed Aurora, der allerede producerer medicinsk cannabis i Canada og eksporterer til store dele af verden, har han oprettet joint venture-selskabet Aurora Nordic, som har hovedsæde i Bellinge på Fyn.

Målet er at blive Europas største producent af medicinsk cannabis, og de nuværende faciliteter vil derfor også vokse gevaldigt over de kommende år. Foreløbigt fylder Aurora Nordic 5.000 kvadratmeter. Om få måneder udbygges med yderligere 5.000 kvadratmeter og i løbet af 2019 udvides med en tredje fase på ekstra 50.000 kvadratmeter.

- Lige nu er vi 25 mand, men i løbet af de næste to måneder når vi op på cirka 60 ansatte. Vi bygger Europas største cannabisfabrik, og vi kommer til samlet at investere op mod 700-800 millioner kroner i de nye faciliteter. Vi håber på at blive markedsledende i Europa og inden for en kort årrække at tjene pengene ind igen. Ellers gjorde vi det selvfølgelig ikke, fortæller Mads Pedersen.

Fakta: Den danske forsøgsordning

• Den 1. januar 2018 trådte en fireårig forsøgsordning i kraft, som giver læger mulighed for at udskrive cannabisprodukter på recept, der ikke tidligere har været lovlige i Danmark.

• Samtidig kunne virksomheder søge tilladelse til at dyrke, forarbejde og distribuere cannabis til medicinsk brug – både til Danmark og til udenlandske markeder.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Fra tomater til cannabis

Mads Pedersen er direktør i den nye joint venture, Aurora Nordic. Men han er også direktør og fjerde generation i familievirksomheden Alfred Pedersen & Søn, der er Nordens største producent af både konventionelle og økologiske tomater, agurker og peberfrugter. Alene tomater producerer han årligt i omegnen af 15.000 tons af – eller det der svarer til cirka hver anden i Skandinavien.

Og netop hans mangeårige erfaring med grøntsagerne er en fordel for cannabisproduktionen, mener han. Hans grøntsager dyrkes i drivhuse på i alt 260.000 kvadratmeter fordelt på Fyn og i Sydsverige.

- Vi har dyrket grøntsager i 70 år i stor skala, og meget af den viden kan vi bruge her, for der er ikke himmelvid forskel på at dyrke tomater og cannabis. Vi kan starte i stor skala, og det gør en kæmpe forskel, siger Mads Pedersen.

Netop fordi Aurora allerede har gjort sig en masse erfaringer med den medicinske cannabis er en joint venture ideelt, påpeger han.

- Fordelen ved det her samarbejde er, at vi kan starte op i stor skala. Vi arbejder på grundlag af en teknik, som allerede har vist sit værd, og risikoen ved at køre ’big scale’ er derfor reduceret markant, forklarer Mads Pedersen.  

Mads Pedersen
Mads Pedersen er direktør i Aurora Nordic og i familievirksomheden Alfred Pedersen & Søn, som er Skandinaviens største tomatproducent.

- Det er helt klart, at de, der kommer ud på markedet, som nogle af de første, har en bedre mulighed for at tjene deres penge hjem igen. Der er ingen tvivl om, at det er en højrisiko-investering, for vi bruger mange penge på et marked, som endnu er meget jomfrueligt, og som ikke har bevist sig selv endnu – i hvert fald ikke i Europa, siger Mads Pedersen, men tilføjer så, at det allerede er ‘godt i gang’ i Tyskland, hvor man ‘næsten ikke kan følge med’.

I Tyskland blev det i marts 2017 tilladt for læger at udskrive cannabis til medicinsk brug på recept. Myndighederne forventede, at 700 patienter ville benytte sig af ordningen inden for det første år. I løbet af de første 10 måneder søgte mere end 13.000 personer om at få udgifter til medicinsk cannabis dækket af deres sygekasse, viste en rundspørge ifølge Flensborg Avis i starten af 2018.

Også i Danmark har interessen fra patienternes side været større end forventet. Da forsøgsordningen trådte i kraft, forventede Sundheds- og Ældreministeriet, at 500 patienter ville benytte sig af ordningen i hele 2018. Allerede i starten af september havde 628 forskellige patienter fået ordineret et cannabisprodukt af deres praktiserende læge.

Flere tillader medicinsk cannabis

• Som det første land i verden legaliserede Uruguay i 2013 al produktion og forbrug af cannabis.

• De seneste år har flere lande tilladt cannabis til medicinsk brug under forskellige ordninger. I Europa gælder det blandt andet Danmark, Finland, Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig, Storbritannien, Italien, Malta, Portugal, Schweiz, Østrig og Grækenland.

• I Canada blev cannabis til medicinsk brug tilladt i 2001, og i år har landets regering også lovliggjort cannabis til ren fornøjelse.

• I USA er medicinsk cannabis lovligt i 29 delstater, mens godt en håndfuld har tilladt cannabis til fornøjelsesforbrug.

For Mads Pedersen illustrerer det tydeligt, hvorfor det giver mening at udvide sin virksomhed med den omdiskuterede plante – også selv om forsøgsordningen mødes med skepsis af lægestanden, der ikke mener, at der er videnskabeligt belæg for at behandle patienter med cannabis.

- Jeg tror fuldt og fast på det her produkt. Jeg har mødt mange patienter med både kroniske og forbigående smerter og med andre former for lidelser, som har haft enorm effekt af at bruge medicinsk cannabis. Når jeg ser på udviklingen i USA og Canada, tror jeg, at vi ser det være i sin stille vorden i Danmark, siger han.

Mads Pedersen er derfor overbevist om, at en ny big scale-tilgang til cannabisproduktion kan tilføre markedet meget nyt.

- Der er så meget rum til at forbedre de produkter, der findes i forvejen. Jeg tror, at cannabis i fremtiden bliver en meget mere traditionel medicin med forfinede produkter, som er meget præcist doserede og præcist målrettet specifikke lidelser eller sygdomme, siger han.

Aurora Nordic
Aurora Nordic har i dag 25 ansatte, men forventer snart at beskæftige 60 personer. En stor del af medarbejderne har baggrund i farma-industrien og bidrager med viden til medicinproduktionen.

En stor del af de ansatte på Aurora Nordic kommer fra farma-industrien og skal bidrage med viden, som Mads Pedersen og hans folk mangler fra gartnerierne. Virksomheden skal selv håndtere hele processen omkring den medicinske cannabis – fra dyrkning af planten til fremstilling af det medicinske produkt samt salg og distribution.

Mads Pedersen forventer, at Aurora Nordic kommer til at afsætte mindre end 10 procent på det danske marked. Langt størstedelen vil blive eksporteret til Tyskland og Italien, hvor efterspørgslen er stor.

De første færdige produkter forventes klar ved årsskiftet, og om godt et år regner Mads Pedersen med at være i fuld produktion med 150 ansatte på den fynske cannabisfarm og en forventet årlig omsætning på et trecifret millionbeløb.  

Mange vil have en bid af det voksende marked

Mads Pedersen og Aurora Nordic er langt fra de eneste, der har øjnet en mulighed i det voksende marked. Flere selskaber er på vej med medicinske cannabis-produkter.

Blandt andet har Bagger-Sørensen-familien, der står bag de kendte tyggegummibrands Stimorol og V6, med datterselskabet Medcan Pharma fået tilladelse til at udvikle tyggegummi med cannabis som medicinsk produkt. Også det svenske selskab Enorama Pharma har fået tilladelse fra den svenske lægemiddelstyrelse til at producere tyggegummi med medicinsk cannabis, mens Møllerup Gods på Djursland har planer om at forsyne cirka 60.000 europæiske patienter med cannabisolie og -kapsler.

Dansk cannabis på den svenske børs

Da det danske selskab Stenocare, der har det canadiske selskab Canntrust som medejer, i oktober gik på børsen i Stockholm med målet om at rejse 18,6 millioner kroner til at etablere egen cannabisproduktion i Østjylland, var interessen enorm. Knap 12.000 investorer skrev sig forud for børsnoteringen op til selskabets aktier i en emission, der var over 2100 procent.

Kilder: Børsen og Berlingske

Når Mads Pedersen de seneste år har fortalt om sin nye satsning, er han ofte blevet mødt med ‘de typiske jokes om cannabis’, som han med et grin kalder det.

- Om vi så har bedre julefrokoster end alle andre og den slags. Men jeg troede egentlig, at folk ville være mere skeptiske og stille flere kritiske spørgsmål. Men det har jeg ikke rigtig mødt. Jeg tror, at alle er klar over mulighederne i det her – at der er en grund til at Coca Cola også viser interesse for at lave en sodavand med cannabis, og at Heineken også går ind i det her, for det er et vanvittigt spændende område med et kæmpe potentiale, siger Mads Pedersen.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt