Af:
Catrine Mark

ESG er din sikkerhed for ansvarlig investering

Før en virksomhed kan få stemplet ”Ansvarlig investering”, bliver miljøhensyn, sociale forhold og selskabsledelsen sat under lup i en såkaldt ESG-analyse. Som investor er det din garanti for, at du kan investere med god samvittighed - og forhåbentlig også opnå et bedre afkast på lang sigt.

vindmøller

Ansvarlige investeringer blev sat på den globale dagsorden i 2005, da FN’s daværende generalsekretær Kofi Annan samlede 70 repræsentanter fra verdens største investeringsorganisationer. Sammen fastsatte de seks principper for ansvarlig investering - de såkaldte UNPRI.

- Disse principper er vokset ud af forståelsen for, at selvom investering er den globale økonomis brændstof, så reflekterer investeringsbeslutningerne ikke i tilstrækkelig grad de miljømæssige, sociale og selskabsmæssige overvejelser, der er nødvendige, udtalte Kofi Annan dengang, og han fik opbakning fra en stor del af investeringsforvaltere verden over. 

I 2015 havde flere end 1.400 banker og investeringsforvaltere fra over 50 lande skrevet under på principperne, og til sammenligning repræsenterede deres investeringer mere end 59 billioner dollars. 

Miljø, sociale forhold og selskabsledelse

De seks principper handler om at implementere ESG-analyser i investeringsanalyser og beslutningsprocesser. ESG står for Environment, Social og Governance - eller på dansk: Miljø, sociale forhold og god selskabsledelse. 

I forhold til miljø og klima vurderer ESG-analysen bl.a., om virksomheden har opstillet mål for at reducere sit energiforbrug, øge andelen af energi fra vedvarende kilder og genanvende af materialer. 

Analysens sociale aspekt kigger på virksomhedens forhold til menneske- og arbejdsrettigheder, bl.a. virksomhedens håndtering af ejendomsret, forretningsførelse i konfliktfyldte områder, risiko for børnearbejde, medarbejdernes sikkerhed og arbejdstider. Desuden ser denne del af analysen på, om virksomhedens leverer produkter eller ydelser, som opfylder et samfundsmæssigt behov.

ESG-analysens tredje del handler om selskabsledelse og forretningsetiske forhold.

Rejser rundt i verden

I Norden var Nordea blandt de første til at skrive under på UNPRI og dermed forpligte sig til at ESG-analysere alle investeringsprojekter.

- Nordea er formentlig den eneste investeringsforvalter i Europa, som aktivt besøger investeringsprojekterne og reagerer reaktivt, hvis virksomhederne handler uetisk, og proaktivt, når virksomhederne skaber løsninger på fremtidens udfordringer, fortæller Eric Pedersen, der står i spidsen for Responsible Investments hos Nordea Asset Management og selv rejser rundt i verden og besøger virksomheder, Nordea investerer i. 

Formålet er at sikre, at virksomhederne lever op til ESG-kravene. 

- Vores team dækker flere vigtige sektorer, og medarbejderne har dybdegående viden om de essentielle ESG-spørgsmål, der er relevante for den finansielle vurdering af virksomhederne. Samtidig har vi en klart formuleret mission om at skabe afkast med ansvar, så vi har også hele tiden den gode forretning for øje, uddyber han.  

Europamester i ansvarlig investering

Selvom der efterhånden er bred forståelse for vigtigheden af ansvarlige investeringer, ligger Eric Pedersen og hans team helt i front, når det gælder om at føre intentionerne ud i virkeligheden. Både i 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 og 2020 blev Nordea Asset Management kåret af det internationale magasin Capital Finance International (CFI) som Europas bedste til at prioritere og håndhæve ESG i sine investeringsmodeller. 

Og selvom det grundige analysearbejde kræver mange ressourcer, er Eric Pedersen ikke i tvivl om, at det betaler sig.

- Vi tror på, at vi ved at handle ansvarligt forbedrer vores investeringer på flere forskellige måder. Vores kunder har tillid til, at vi kan skabe afkast på langt sigt, og ved at integrere ansvarlighed i vores investeringsprocesser, er vi overbeviste om, at vi opnår en viden og forståelse, som gavner vores investeringer og vores kunder.