telescope
Af
Nina Azoulay, journalist

En aktiesparekonto gør det nemmere at investere i aktier

Fra 2019 er det blevet nemmere og mere enkelt at investere i aktier. En ny aktiesparekonto med lavere beskatning er netop gået i luften og giver helt nye investeringsmuligheder. Ordningen gør det blandt andet muligt selv med ganske små beløb at investere bæredygtigt eller satse på fjerne og ‘emerging’ markeder.

Andreas Østerheden
Seniorstrateg i Nordea

Det betaler sig at investere sin opsparing, men for mange kan det virke uoverskueligt overhovedet at komme i gang. Men nu bliver det nemmere og mere enkelt at investere sine penge. Nordea Bank har fra 2019 lanceret den nye aktiesparekonto, som Folketinget sidste år gav grønt lys til. Den gør det muligt at investere i aktier med en lav beskatning på 17 procent.

Noget af det særlige ved aktiesparekontoen er, at det er en nem måde at investere på. Nordea Bank sørger for at indberette alle tal til SKAT, så en investering gennem aktiesparekontoen giver ingen udsigt til selv at skulle bøvle med selvangivelsen. Derfor er ordningen oplagt for nye investorer, der aldrig har investeret penge før.

- Aktiesparekontoen er en rigtig god måde at komme i gang med at investere på. Det er let, skatten på afkastet er lavt, og vi indberetter automatisk alle tal til SKAT. Så det er egentlig bare at komme i gang. Og man kan sagtens starte med at investere for ganske få penge. Der er egentlig ikke en nedre grænse, og hvis man er ung eller studerende, kan man jo starte med at investere for eksempel 500 kroner i en aktiefond og se, hvordan det går. Og man kan altid sælge sin investering igen, hvis man har brug for pengene, forklarer Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea.

Der er også fordele at hente for allerede aktive investorer, som gerne vil have fordel af den lave beskatning, da den kan bruges som supplement til en eksisterende opsparing.

- Fordelen ved aktiesparekontoen er helt klart, at afkastet er lavere beskattet end investering af frie midler generelt. Er man allerede i gang med at investere, kan man derfor med fordel oprette en aktiesparekonto, og så kan man bruge denne konto, når man skal investere i nye aktier. Så får man en lavere beskatning på afkastet på disse aktier, siger Andreas Østerheden.

Den nye Aktiesparekonto har et loft på 50.000 kroner i 2019. Det forventes, at Folketinget vil hæve beløbet gradvist til 200.000 kroner i 2023.

Adgang til bæredygtige investeringer og fjerne markeder

Selv om aktiesparekontoen har et loft for, hvor meget du kan investere, fungerer den som et traditionelt investeringsdepot – bare med en særlig lav beskatning og krav om kun at investere i aktier. Ordningen giver derfor også adgang til aktiebaserede fonde fra Investeringsforeningen Nordea Invest – og det er der mange fordele i.

Fakta om aktiesparekontoen

• Alle privatpersoner med fuld skattepligt i Danmark kan gratis oprette en aktiesparekonto hos Nordea.

• Du kan frit indsætte yderligere beløb så længe aktiesparekontoens værdi er under loftet. Du kan frit hæve fra aktiesparekontoen uden beskatning.

• Aktiesparekontoen beskattes med 17 procent efter princippet om lagerbeskatning. Det vil sige, at din kursgevinst beskattes hvert år, uanset om du har solgt dine aktier eller ej. Falder dine aktier i kurs, får du et fradrag.

Ved at investere i en fond, spredes risikoen på mange aktier allerede ved den første investering, og et team af eksperter, som løbende overvåger markedet nøje, sørger for at udvælge de bedste aktier for dig.

Med en fond er det også muligt at give din investering en særlig profil. Du kan for eksempel vælge emerging markets, fjerne markeder i Japan, Kina eller Indien, eller du kan prioritere bæredygtige og ansvarlige investeringer.

Mulighederne for eksempelvis at investere bæredygtigt med en aktiesparekonto er mange. En af dem er Nordea Invest Stars, der er en familie af fonde, som udelukkende investerer i virksomheder, der udviser ansvarlighed og arbejder proaktivt med miljøhensyn, menneskerettigheder og arbejdsvilkår. Et særligt team screener og udvælger de bedste selskaber ud fra en lang række bæredygtige kriterier.

"Aktiesparekontoen er en rigtig god måde at komme i gang med at investere på. Det er let, skatten på afkastet er lavt, og vi indberetter automatisk alle tal til SKAT"
Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea

Stars-familien indeholder flere fonde og gør det derfor muligt både at investere bæredygtigt og samtidig prioritere for eksempel nordiske eller globale virksomheder eller emerging markets.

Aktiesparekontoen giver også adgang til Nordea Invest Enhanced, der med en kombination af aktiv og passiv forvaltning, som har lave omkostninger, men benytter den såkaldte ESG-screening, som også Stars-fondene benytter til at vurdere bæredygtighed og ansvarlighed hos virksomheder.

Som investor med en aktiesparekonto bestemmer man selv, hvilke aktier eller aktiebaserede investeringsforeninger, man køber til sin konto. Og så længe du holder dig under loftet på 50.000 kroner, kan du frit blande dem og investere i flere fonde på en gang.

Tag fat i din rådgiver, hvis gerne vil have en aktiesparekonto eller gerne vil høre mere om mulighederne.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt