Tech-aktier
Af
Mikkel Nikolajsen

Derfor skal du holde fast i dine tech-aktier

Analyse fra Nordea Bank: Flere rundspørger blandt professionelle investorer peger på, at investorernes darling under coronakrisen, teknologi-virksomhederne, har måttet vige favoritrollen til mere cykliske sektorer. Tech-overvægten er således den laveste i tre år. Alligevel vil seniorstrateg i Nordea Simon Kristiansen ikke afskrive teknologi-aktierne, som han forventer vil gøre comeback i den del af vækstcyklen, vi er på vej ind i.

Aktier
Opsparing

Indtil videre i år har rotationshandlen været en væsentlig drivkraft bag stigningerne på aktiemarkederne. Investorerne er således roteret over i de mere cykliske aktier som energi, finans og råvarer, der har klaret sig fremragende i årets første måneder. Og investorerne tror, at den tendens vil fortsætte, og konsensus fra flere analyser peger på, at det mest sandsynlige scenarie er højere end gennemsnittet vækst og inflation.

I det miljø bør sen-cykliske sektorer klare sig godt (industri, råvarer, finans), men man begår en fejl, hvis man afskriver teknologiaktierne, der ellers har haft et svært 2021. Det vurderer Simon Kristiansen, seniorstrateg i Nordea Bank.

Simon Kristiansen
Simon Kristiansen
Seniorstrateg, Nordea Bank

For i takt med at opsvinget vinder fodfæste, overtager mere defensive sektorer og large caps føringen. Der går ikke lang tid, før vi er i denne næste fase, og derfor må vi nok antage, at vi ikke længere vil se den samme overperformance i small caps og cykliske sektorer som hidtil, og at techs fald fra tinderne bliver midlertidigt, forklarer han.

- Vi tilføjer os koret, som har en overvægt af sen-cykliske sektorer, og det har vi faktisk haft siden sommer sidste år. Så jeg er enige med andre professionelle investorer om, at det er her, det største potentiale ligger. Men vores overvægt er ikke på bekostning af tech. Faktisk har vi en overvægt af amerikanske aktier, så den vej igennem er vi mere eksponeret over for teknologiaktier end ellers, siger Simon Kristiansen.

"Når de værste rentestigninger er overstået, og de globale makro- og indtjeningstal begynder at flade ud, vil vækstsektorer igen være øverst på investorernes ønskeliste, og her er tech en oplagt kandidat"
Simon Kristiansen, seniorstrateg i Nordea Bank

Renterne kan stadig tage en stort hop op over de næste 6 mdr. og det vil uundgåeligt ramme teknologiaktierne. Men man skal ikke undervurdere, at investeringer i IT og teknologi skal drive den globale økonomi fremadrettet, og det skaber et unikt appel for tech på mellem og lang sigt.

- Når de værste rentestigninger er overstået, og de globale makro- og indtjeningstal begynder at flade ud, vil vækstsektorer igen være øverst på investorernes ønskeliste, og her er tech en oplagt kandidat. Det kan ske over de næste 3-6 måneder, og sælger man ud af det hele nu, skal man være meget opmærksom på at komme med, når det vender, lyder det fra Simon Kristiansen.

Herunder et par faktorer, som er værd at bide mærke i med teknologi-aktier, og som ifølge Simon Kristiansen gør, at det stadig er en sektor, der er værd at have i porteføljen:

  • IT-sektoren, som huser mange teknologiaktier, formår stadig at overraske analytikerne positivt med positive regnskaber som kan være med til at holde hånden under værdisætningen.
  • Virksomhederne vil i stigende grad begynde at reklamere igen og køre kampagner fx for rejser. Dele af teknologisegmentet genererer en stor andel af deres indtjening via reklamer, fx på hjemmesider.
  • Aktieopkøb (buyback) kommer til at være et stigende tema i 2021 og 2022. De virksomheder som har købt deres egne aktier stiger mere end det generelle marked. Over de sidste tre måneder, og historisk set, er det særlig teknologivirksomheder der benytter sig af buybacks. Over de sidste 3 måneder har tech stået for rundt regnet tre fjerdedele af samlede buybacks blandt S&P 500.
  • Investorerne har ud over cykliske aktier også gået efter defensive aktier. De store technologi aktier har et vis defensivt komponent som vil gøre dem attraktive igen senere i cyklen. Et af argumenterne for at købe techaktier er nemlig en relativ forudsigelig og stabil indtjening lang tid ud i fremtiden – det er også derfor at de bliver ramt hårdere af stigende renter da denne fremtidig indtjening skal tilbagediskonteres ”hårdere”. Denne slags aktier kaldes vækst aktier og de står modsat den mere cykliske value faktor (eksempelvis Energi og Finans).
  • På minussiden står tech over for potentiel politisk modvind, både i Europa og USA. Det var i tidernes morgen årsagen til, at vi i Nordea nedjusterede vores overvægt af tech-aktier. Den slags dårlige nyheder kan skabe et frasalg i tech. Men den politiske kamp bliver svær for Biden at få gennem kongressen, og selv hvis han gør kan det efterfølgende juridiske slagsmål trække i langdrag.
  • Teknologiaktier er steget meget over de sidste 16 måneder. Så selv om investorerne reducerer deres allokering, så skal det også ses i et perspektiv af, at man ønsker at re-balancere, så tech ikke passivt vokser sig for stor i porteføljen.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt