Geninvestering kartoffel
Af
Linda Chappell

Årets udbytter er på vej – sådan får du mest ud af dem

I den kommende tid tikker der udbytte ind på kontoen hos mange investorer. Og selvom det kan være et kærkomment tilskud, så kan det være en god ide at geninvestere udbyttet i stedet for at lade pengene stå kontant.

Opsparing

Udbytter kan være et belejligt økonomisk tilskud i den daglige økonomi. Men hvis man ikke skal bruge pengene her og nu, kan der være god grund til at sende dem tilbage i arbejde og geninvestere beløbet.

Når du modtager udbytte, falder kursen på fonden med det beløb, der udbetales. Det kan lyde som om, at udbytte er noget man får ekstra, men det er faktisk en del af din samlede investering, der bliver udbetalt til dig. Ved at geninvestere, kan du sikre, at du stadig har det samme beløb investeret (minus udbytteskat), som før udbetaling af udbytte.

Afkastet er vigtigere end udbyttet

Størrelsen af udbyttet siger ikke noget om, hvor meget du har tjent på din investering. Her skal man i stedet kigge på afkastet. Udbyttet er nemlig kun den del af afkastet, der er realiseret – enten fordi en investeringsfond har solgt værdipapirer med fortjeneste eller fordi den har modtaget renter eller udbytter. Det er den del, som skattereglerne siger, at fonden skal udbetale som udbytte hvert år. 

Udbetaling af udbytte er altså lovbestemt, og derfor kan man godt nogle år opleve at få udbetalt udbytte, selvom det samlede afkast på ens fond er negativt, ligesom man kan opleve at få meget lidt eller intet i udbytte, selvom det samlede afkast er positivt. 

De endelige udbytter for 2020 for Nordea Invest fonde udbetales primo februar.

Indtil da kan du se de forventede udbytter her.

Podcast: Sådan får du styr på dine udbytter

I dette afsnit af vores podcast, Pengetræet, deler Nordeas investeringsspecialist Trine Larsen og chefstrateg Andreas Østerheden ud af deres viden og gode råd om investeringsforeninger, udbytter og ikke mindst vigtigheden af, at man som investor geninvesterer sit udbytte, og hvordan man gør.

Lyt med her.

Udbyttet fra en fond er en delmængde af det samlede afkast. Hvorimod afkastet er summen af udbyttet og kursændringen på fonden.

Pas på risikoprofilen

Afhængigt af hvilken type aktiver, der udbetaler mest i udbytte, kan risikoprofilen nemlig hurtigt forskyde sig i din portefølje. Det skyldes, at en portefølje typisk består af forskellige aktiver med forskellig risiko. Fordelingen af aktier og obligationer kan komme til at ligge skævt i forhold til, hvad man oprindeligt aftalte med sin rådgiver. Og det kan på den lange bane betyde, at man enten ikke får muligheden for det afkast, man oprindeligt var stillet i udsigt. Eller at man til tider ser større kurssvingninger, end man var parat til.

Tilmeld dig automatisk geninvestering

Du har mulighed for at lave en aftale med din bank om automatisk geninvestering. Så bliver dit udbytte (fratrukket udbytteskat) automatisk geninvesteret, uden at du behøver foretage dig noget, og du sparer dermed kurtagen.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt