genbrug
Af
Sanne Opstrup Wedel

Der er uanede ressourcer i affald

Med en selvejende fond og en tredobbelt bundlinje har affaldsselskabet AVV gennemført en stille revolution, som har flyttet FN’s verdensmål fra en hensigt i New York til handling i Nordjylland.

Bæredygtighed
Innovation

Da Steen Madsen var dreng, var der ikke nogen genbrugspladser, og når man gik til købmanden for at købe cornflakes, havde man sine egen beholder med, som købmanden fyldte op.

Siden er der kommet plast, pap og papir omkring alle varer, og vi bruger og smider væk i en økonomi, der raser afsted i en grad, så det – hvis alle levede som os – ville kræve fire jordkloder at have nok naturlige ressourcer til alle.

- Det har i mange år været åbenlyst for mig, at der skal forandring til. Jorden har ikke uanede ressourcer, men til gengæld er der uanede ressourcer i affald, som kan hjælpe med at strække klodens ressourcer til gavn for kommende generationer, siger Steen Madsen.

Steen Madsen
Steen Madsen
Direktør, affaldsselskabet AVV

Fra tænkt og talt – til godt gjort

Han er direktør i affaldsselskabet AVV, som i mange år har arbejdet med at optimere miljøgevinster ved affald og kombinere direkte genbrug og reparation med sociale arbejdspladser i direkte forlængelse af FN’s verdensmål. Et bæredygtighedsarbejde, som de selv kalder fra hverdagsmål til verdensmål – fordi midlet til at bidrage til verdensmålene er at tage et socialt ansvar og løfte lokale hverdagsudfordringer med affald, ressourcespild, arbejdsløshed, ulighed og integration.

- Jeg har været på utallige konferencer, hvor masser af ledere i dagevis har tænkt, snakket og skrevet gule post it-notes om bæredygtighed og verdensmål, uden at der rigtig er sket noget. Vi har vendt det om og siger, at i stedet for at være tænkt og talt, så skal det være gjort, forklarer Steen Madsen.

Selvejende fond åbner helt nye muligheder

Det er dog lettere sagt end gjort. AVV er nemlig et såkaldt kommunalt paragraf 60 selskab, som betyder, at selskabet kun må arbejde i et begrænset geografisk område med den affaldsopgave, kommunen har bestilt og på grund af begreber som skjult statsstøtte, krydssubsidiering og konkurrenceforvridning ikke kan indgå partnerskaber med f.eks. private virksomheder.

- Men hvis vi skal gøre en meningsfuld forskel for miljø og mennesker, er vi nødt til at udvide affaldsbegrebet og samarbejde med en række aktører om at finde de bedste løsninger,”siger Steen Madsen, som derfor grublede over, hvordan det kunne lade sig gøre at skabe et fællesskab om at udrette noget. Svaret blev oprettelsen af den selvejende fond Godt Gjort, der har som mål at forlænge affaldets levetid – til gavn for miljø, mennesker og cirkulær økonomi.

- Så vidt jeg ved, er det ikke set før i affaldsbranchen, at man har lavet en selvejende fond, men den har åbnet en helt ny verden af muligheder for os, siger Steen Madsen.

"Så vidt jeg ved, er det ikke set før i affaldsbranchen, at man har lavet en selvejende fond, men den har åbnet en helt ny verden af muligheder for os"
Steen Madsen, direktør i affaldsselskabet AVV

Et andet igangværende projekt er reparation af hårde hvidevarer fra genbrugspladsen. Det viser sig nemlig at 25 pct. af de hvidevarer, der bliver smidt ud, fordi folk har købt nyt hus eller køkken, er fuldt funktionsdygtige eller kan blive det med mindre reparationer. Hvis man klipper hvidevarerne i stykker, er der for 25 kroner i materialer tilbage, men når AVV reparerer dem ved hjælp af lokal beskæftigelse, kan hvidevarerne sælges for 1.000 kr., og værdierne bliver i Danmark i stedet for, at materialerne bliver solgt til Østen, hvor de bliver lavet til billigere varer, som igen får forbruget til at accelerere.

- Alle idéer bliver formet og udklækket som små projekter, og når de er bæredygtige nok til at være en forretning, knappes de over i fondens private regi, så de bl.a. kan agere bredere geografisk, forklarer Steen Madsen.

Cykler, læderprodukter og genbrugstøj

Godt Gjort driver også et reparationsværksted, der bl.a. sætter cykler i stand. Sidste år solgte man 1.700 cykler, som mennesker på kanten af arbejdsmarkedet havde indsamlet fra genbrugspladsen og repareret.

- Vi har haft over 100 igennem et praktikforløb, hvoraf mere end 25 pct. får varig beskæftigelse. Og ved at samarbejde med de lokale cykelhandlere ved at henvise kunder til og købe reservedele hos dem, er det blevet et helt igennem bæredygtigt projekt, siger Steen Madsen.

Mursten
Bag projektet Gamle Mursten Nord står affaldsselskabet AVV og virksomheden Gamle Mursten. Her renser man gamle mursten, så de kan indgå i nye byggeprojekter.

Reparationsværkstedet arbejder også med upcycling af tekstiler og omdanner f.eks. kasserede t-shirts til værkstedsklude og syr stilrene hynder, forklæder og andre produkter af gamle lædersofaer. De sælges i webshoppen www.godtgjort.dk og i AVV’s genbrugsbutik, hvor man desuden kan købe et bredt udvalg af ting, som borgerne har afleveret til genbrug så som tøj, bøger møbler og brugsting. Produkterne sælges også til det private erhvervsliv som f.eks. kokkeforklæder eller personalejulegaver.

- Her har vi også billigere varer til dem, der er meget udsat – f.eks. kan man fylde en pose tøj for 175 kroner – og på den måde tager vi også her udgangspunkt både mennesker, miljø og mening, siger Steen Madsen og uddyber:

- Vores omdrejningspunkt har været den tredobbelte bundlinje, og den har vi så koblet over til verdensmålene, som er kommet til at fylde mere og mere. Bl.a. sigter vores forretningsudvikling mod at skabe samarbejde og partnerskaber med andre (mål 17), at skabe anstændige og udviklende jobs for mennesker, som har brug for en nænsom indslusning på arbejdsmarkedet (mål 4 og 8), samt at skabe produkter af affald (mål 12).

Steen Madsen er glad for alt, hvad der lykkes, men er også glad for, at han ikke vidste, hvor hårdt det ville være, inden han gik i gang.

- Det er ikke ukompliceret at lave en fond, købe maskiner, få fat i et marked og skulle have det til at give afkast. Hver gang man når toppen, kommer der bare en ny top, og jeg har da tænkt undervejs, at det er en skam, at der er så mange systemer og regler, der spænder ben for de gode løsninger. Men jeg er stolt af, at vi har turdet handle på udfordringerne og har fået politikkerne med på ideen, og det giver også god mening i organisationen, hvor medarbejderne føler, de er med til at gøre en forskel, afslutter han.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt