Ups! Tillad markedsføringscookies for at se indhold som dette fra Nordea

Loading

0:00/0:00

Af
Thomas Jensen, journalist

Der er milliarder i billeder af kroppens indre

Hvordan kan man år efter år slå store verdensomspændende firmaer som General Electrics og Philips indenfor sit felt, når man er et lille, svensk firma med under 500 ansatte? I denne serie om ‘porteføljeforvalterens darlings’ fokuserer vi på Sectra, der er verdensledende inden for alt omkring visning og lagring af røntgenbilleder og scanninger på hospitaler, og som nu går efter et gennembrud i USA.

Indsigt
Industri
IT

- Prøv at se her. Her kan du se, hvordan lægens brug af vores software kan spare en patient at skulle igennem endnu en omfangsrig og kostbar operation. Det eneste patienten har skullet gøre er at blive CT-scannet, og så kan han få svar på, hvad der gør ondt på ham.

Sådan forklarer en Sectra-computerspecialist, der er i gang med at illustrere, hvordan firmaets software lynhurtigt bearbejder resultaterne fra CT-skanningen af en patient, der har gennemgået en hofteoperation, men som klager over smerter.

Normalt ville lægerne have været nødt til at åbne patienten igen for at tjekke, om den nye protese fungerer ordentligt. Nu bliver patienten blot lagt i to forskellige stillinger i scanneren, og ved at behandle røntgenbillederne i Sectras software kan lægen ved hjælp af software-algoritmer konstatere, at protesen ikke er løs, og at en ny operation kan undgås.

Vælg rigtigt første gang

Der findes 64.000 proteser, som lægerne kan vælge blandt, når de skal udskifte en hofte, et knæ eller andre slidte dele. Så det er nemt at vælge den forkerte. Inden en operation kan lægerne nu i ro og mag sidde foran computeren og ved hjælp af røntgenbilleder af patienten og Sectras software forberede operationen. På den måde kan de på forhånd vælge den rigtige protese til netop det indgreb.

- Det gælder om at vælge den rigtige protese til den givne patient. Det kan man jo ikke stå og gøre undervejs. Så det, at de nu kan forberede det ved hjælp af vores software, gør operationen hurtigere at udføre, og resultatet bliver bedre, forklarer Torbjörn Kronander, der er administrerende direktør og bestyrelsesformand i Sectra.

Det siger porteføljemanageren:

Virksomheden er stadig meget lille i Nordamerika, og det åbner for meget gode vækstmuligheder i de kommende år. Sectras markedsværdi er cirka SEK 10 mia, og de har et driftsresultat på næsten SEK 300 mio. Værdien af ​​Sectra er betydeligt lavere end tilsvarende virksomheder i USA.

- Nordeas portefølgemanager Mats J. Andersson om Sectra

Med fra den digitale begyndelse

Røntgenbilleder har i mere end 100 år spillet en central rolle i diagnostik og bestemmelse af en passende behandling på sygehusene. Linköping-virksomheden Sectra udvikler it-løsninger og tjenester til opbevaring, visning og arbejde med medicinske billeder. Det er lige fra et røntgenbillede af et slidt knæ til billeder af en kræfttumor i hjernen. Sectra laver ikke de store røntgenapparater, der tager billederne, men den software, der gør, at lægerne kan arbejde enkelt og sikkert med billederne.

Sectra var på den digitale side, da hele fotobranchen i 90’erne gik fra at bruge filmruller til digital lagring. Firmaets forskere var meget tidligt ude med at kunne pakke digitale billeder ned til små datafiler, den såkaldte komprimering.

- Dele af jpeg-formatet (bliver stadig brugt i de fleste digitalkameraer den dag i dag, red) blev lavet af vores forskningsgruppe her i Linköping. Så det betød, at vi kunne komprimere billeder tidligt, siger Torbjörn Kronander.

Han forklarer også, at røntgenbilleder indeholder voldsomt meget information, og at det er altafgørende, at en læge oplever det som nemt og hurtigt at arbejde med billederne. Det opnås kun gennem kompression.

Sectra_oversigt
Sectra er til stede i det meste af den vestlige verden, men det er især i det vesteuropæiske, at virksomheden har store markedsandele.

Kæmpe potentiale i USA

Den klart største del af den årlige omsætning på 1,5 milliarder svenske kroner stammer fra digital håndtering af røntgenbilleder. Hvor Sectra i Skandinavien og det vestlige Europa har markedsandele på op mod 50 procent – og i Sverige helt op til 85 procent – er der stadig et kæmpe potentiale i det amerikanske marked.

- Inden for det vi kalder medicinsk teknik, udgør USA halvdelen af verdensmarkedet, og vi har bare fem procent af markedet, og samtidig har vi de mest tilfredse kunder, så det ser vi helt klart som ‘opportunity’. Vi går efter at blive fire gange større i USA, siger administrerende direktør og bestyrelsesformand Torbjörn Kronander.

De bedste seks år i træk

Flere gange er Sectra blevet kåret som den bedste leverandør inden for sit område i USA. Sectras PACS-produkt har for eksempel vundet ‘BEST IN KLAS Award’ seks gange i træk, og ifølge Torbjörn Kronander føles det ikke bare godt, det er livsvigtigt for en virksomhed af Sectras størrelse, der vil opnå succes i USA.

- Det føles – og er selvfølgelig – cool, men vi er simpelthen nødt til at blive kåret som de bedste, siger han.

I USA findes en talemåde, der lyder ‘you haven’t been fired for buying from IBM’. Så hvis man som indkøber har købt et produkt eller lavet et projekt sammen med et stort firma som IBM, General Electrics eller Philips, og projektet går galt, har det ikke de store konsekvenser, fordi man går ud fra, at de store firmaer har styr på deres ting.

- Holdningen er typisk, at ‘det var jo IBM eller GE, hvem skulle så have troet, at det kunne gå galt’, og så ryster man bare lidt på hovedet af det, og så har det ikke yderligere konsekvenser. Køber du i stedet fra en lille, ukendt virksomhed, har det store konsekvenser, hvis noget går galt, forklarer Sectra administrerende direktør og bestyrelsesformand.

Han understreger vigtigheden i, at du som lille virksomhed altid må være bedre, for kunderne vil altid vælge at købe fra en kendt leverandør.

- Første gang vi vandt, trak de lidt på skuldrene, men nu hvor vi har vundet seks gange i træk, så anses vi også for at være de bedste, siger Torbjörn Kronander.

Torbjörn Kronander
Torbjörn Kronander er både administrerende direktør og bestyrelsesformand i Sectra. Her står han foran det nye virtuelle obduktionsbord, som er solgt til 70-80 lande.

Produkt og service skal gå hånd i hånd

Hos Sectra sidestiller de det at vælge udbyder inden for medicinsk teknologi med det at købe en bil. Vælger du at købe en Volvo, BMW eller Audi? Måske betyder det faktisk ikke så meget, om du vælger den ene eller den anden, men hvad nu hvis værkstedet og servicen fungerer meget bedre hos en af fabrikanterne?

- Det, du som kunde oplever som produktet, er ikke kun produktet, men også kontakten med firmaet. Alt skal simpelthen fungere, og det er dér, vi er bedst. Det er også det, der er sværest at konkurrere med, forklarer Torbjörn Kronander.

Han tilføjer, at en stor spiller, der vil ind på markedet, altid kan købe et lille firma, der er gode til at lave en bestemt software. Men at opnå kundernes tillid gennem det personlige møde og god service er svært.

- Det er det, vi hører, når vi spørger vores kunder, hvorfor de vælger os. Så vores tilgang til service er en stor del af forklaringen på vores succes, beretter Torbjörn Kronander.

Kunstig intelligens skal ikke afløse lægerne

Sectra har stor fokus på, hvad kunstig intelligens kan betyde for deres software. Fordelen ved kunstig intelligens er, at man kan få computere til at udføre ting, som der i dag skal mennesker til. Det kan for eksempel være inden for patologi, hvor man manuelt tæller antallet af kræftceller. Det vil en computer i fremtiden kunne gøre langt hurtigere og mere præcist end et menneske.

Baggrunden for satsningen på kunstig intelligens er, at mange landes hospitalssystemer er pressede, fordi der sker en demografisk udvikling, hvor befolkningerne lever længere, og lægerne samtidig kan behandle mere komplicerede sygdomme, som er langt mere tidskrævende.

- Vi tror på, at vi kan effektivisere lægernes arbejde, og vi tror også på, at man ikke kommer til at udskifte lægerne med en computer i en anseelig fremtid, siger Sectra administrerende direktør og bestyrelsesformand.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt